Европейският личен пенсионен продукт ще допринесе за адекватни и устойчиви

...
Европейският личен пенсионен продукт ще допринесе за адекватни и устойчиви
Коментари Харесай

Идва времето на личното пенсионно осигуряване

Европейският персонален пенсионен артикул ще способства за съответни и устойчиви пенсии, съгласно проф. Нено Павлов

Спестяванията за персонални пенсии в общоевропейски мащаб ще набъбнат трикратно и ще доближат към 2,1 трилиона евро в Европейски Съюз, съгласно упованията на Европейска комисия до 2030 година Сред най-големите спестители в Европейски Съюз са семействата, само че по-голямата част от тези спестявания се държат в банкови сметки с къс матуритет. Увеличаването на вложенията в финансовите пазари може да спомогне за превъзмогване на провокациите, свързани със застаряването на популацията и ниските лихвени проценти. Това разгласи в изявление за ИНСМАРКЕТ проф. доктор ик. н. Нено Павлов, зам.-председател на Икономически и обществен съвет и зам.-председател на Съюза на икономистите в България.

Личното пенсионно обезпечаване е значимо, защото дава на лицата, които икономисват в дълготраен проект, благоприятни условия за дълготрайни вложения. Един по-голям европейски пазар за персонално пенсионно обезпечаване ще поддържа предлагането на средства за институционални вложители и вложения в действителната стопанска система, уточни специалистът. Към момента е налице висока фрагментираност и раздробеност сред националните пенсионни пазари в Европейски Съюз, дребнавост на преносимостта на пенсионни права и липса на стандартизация на предлаганите артикули за персонално пенсионно обезпечаване в страните членки. Това съставлява сериозна спънка пред европейските жители действително и цялостно да се възползват от главните свободи на придвижване, претовареност и определяне в границите на Европейски Съюз.

Разработеният от Европейска комисия Регламент за въвеждане в Европейски Съюз на уеднаквен артикул за персонално финансово пенсионно обезпечаване е политическото решение за основаването на един по-голям паневропейски пазар за съответни, устойчиви и портативни персонални пенсии, като артикули с транспарантна конструкция и резултатност. Новият пенсионен артикул ще бъде непринуден, с персонален избор за метода на спестявания и капиталовия профил на натрупваните активи, както и с право на прилагане на данъчни преференции.

Проф. Павлов цитира анкетно изследване от април-май т.г., съгласно което има необятно поле за развиване на персоналното пенсионно обезпечаване. На въпрос дали респондентите считат, че би трябвало да икономисват за непринудено персонално пенсионно обезпечаване, 33% дават отговор с " да " защото със своите размери пенсията PAYGO няма да има съответен принос в стандарта на живот след пенсиониране, 34% удостоверяват с " да " заради обстоятелството, че избират да се разпореждат с повече персонални активи в пенсионна възраст, а 17% споделят, че всеки човек в дейна възраст следва да отделя по своя самодейност задоволителна част от прихода за третата възраст. Друга част от респондентите, респ. към 9% избират да употребяват за тази цел други финансови принадлежности, 2% да разчитат на помощта от децата си, а 5% да разгадавам на приходите от личен бизнес и предприемачество. Проучванията дефинират за водачи в развиването на персоналното пенсионно обезпечаване в Европейски Съюз – Германия, Испания, Франция, Дания и други На другия полюс се разполагат Прибалтийските републики, Румъния и България.

Кога следва въвеждането на новия пенсионен артикул и какви са неговите особености, можете да прочетете в раздел Интервюта на уеб страницата ни.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР