Руският писател Дмитрий Биков - един от водещите литератори на

...
Руският писател Дмитрий Биков - един от водещите литератори на
Коментари Харесай

Златното перо на Русия - писателят Дмитрий Биков, изпадна в кома

Руският публицист Дмитрий Биков - един от водещите литератори на съвремието ни - притежател на голям брой награди, стихотворец, прозаик, публицист, книжовен и кино критик, възпитател и ефирен водещ, е бил признат по неотложност в болница в столицата на Башкирия - Уфа, със подозрение за инсулт, след което е изпаднал в положение на кома.

Биков е трябвало да чете лекция там, когато се почувствал зле. Писателят е прочут като биограф на популярни персони като Борис Пастернак, Булат Окуджава, Максим Горки и Владимир Маяковски. В обществото е известен и като политически деятел, опозиционно надъхан към федералната власт на Русия.Дмитрий Биков е роден на 20 декември 1967 година в Москва, в фамилията на доктор и учителка по литература. Самият той е бил преди 1990-а учител по литература в междинните учебни заведения. До 2014-а година е учител и в катедрата по международна литература към МГИМО Министерство на външните работи /б.а. институт по интернационалните отношения/

Биков е създател на стотици полемични публикации по въпроси на културата и политиката, във водещи издания на съветския щемпел. Известен е и като ефирен водещ. През 2012 година излиза кино лентата с негово присъединяване " Блатна тресчица ".
През 2000-та година стартира лична тв стратегия " Добре, Биков ", изявява се като коментатор и в други малките екрани и стратегии. В интервала 2006-2008 година е основен редактор на арт плана " Moulin Rouge ". През 2005-а и 2006-а води вечерно шоу по радиостанция " Младост ", а също по този начин и мастър клас по публицистика в Института по публицистика и литературно творчество /ИЖЛТ/.

През 2009 година става водещ на програмата " Родени в Съюз на съветските социалистически републики " по тв канал " Носталгия ", а от 2010-а води и вечерно ток-шоу " Картина с масло " по Пети канал на съветската телевизия. От 2011-а година е непрекъснат водещ на тв предаването " Колбата на времето ", а през 2015-а започва програмата " Сто лекции с Дмитрий Биков ".Лауреат е на десетки литературни награди и на журналистическата награда " Златно перо " на Русия 2010-а.

През 2008 година на екран излиза документалният филм " Девственост ", по сюжет на Биков, в съавторство с Виталий Мански.

През 2012 година се снима във кино лентата " Гражданин и стихотворец ". През същата година на изборите на Координационния съвет на опозиционерите, Биков набира 38,5 хиляди гласа, отстъпвайки с 5 хиляди гласа на Навални.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР