На вчершното си заседание в Рига, Латвия, Европейската централна банка

...
На вчершното си заседание в Рига, Латвия, Европейската централна банка
Коментари Харесай

ЕЦБ прекратява изкупуването на дългови активи в края на 2018 г.

На вчершното си съвещание в Рига, Латвия, Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи, че програмата за " количествени удобства " ще завърши до края на тази година, съобщи " Ройтерс ".

ЕЦБ ще продължава да изкупува еврооблигации за 30 милиарда евро месечно до септември, както беше планувано авансово. От октомври обаче ЕЦБ възнамерява да понижи покупките си на половина (до 15 милиарда евро на месец) до края на декември, след което може да постави финален завършек на програмата за " количествени удобства " за общо 2,5 тлрн. евро, само че при изискване, че постъпващите стопански данни потвърдят средносрочните прогнози на банката за инфлацията в еврозоната (за инфлация от малко под 2% в средносрочен план).

На днешното си съвещание ЕЦБ взе решение да остави без смяна главната рента по интервенциите за рефинансиране (т.нар. " репо рента " ) на равнище от 0,00%, депозитната си рента на равнище от -0,4% и заемната си рента на равнище от 0,25%. Банката също по този начин се ангажира да резервира лихвените ставки на настоящите равнища най-малко до лятото на 2019 година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР