Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в най-скоро време

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в най-скоро време
Коментари Харесай

Ердоган: Строежът на канал Истанбул ще започне в най-скоро време

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че в най-скоро време следва да стартира строителството на Канал Истанбул, който стана обект на бурни полемики в обществото.

В тирада пред участниците в конференция, на която бе изработен доклад на активността на държавното управление през 2019 година, Ердоган съобщи, че цената на плана Канал Истанбул ще възлиза на 175 млн. турски лири.

В доста скоро време ще стартираме строителството на канал Истанбул. Няма да има проблеми за финансирането на плана, сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Онези, които преди половин век споделяха, че мостът Богазичи (първият мост над Босфора, издигнат през 1973 година - бел. ред.) ще бъде най-голямото злополучие за Истанбул, в този момент водят същата акция. Тези, които са срещу канал Истанбул нямат и най-малка визия какво съставлява планът, съобщи още президентът.

Ердоган уточни, че през Босфора годишно минават приблизително 45 хиляди кораба и натискът непрекъснато се ускорява.

Няма никаква опция нито юридическа, нито икономическа или обществена, посредством която да ограничим морския график през Босфора. Единствената опция е да намерим опция за разрешаване на казуса. Ето за какво в най-скоро време започваме реализирането на плана Канал Истанбул - план, който ще влее нов подтик в мощта на нашата страна, сподели Ердоган, представен в турските медии.

По думите на президента планът за Канал Истанбул планува построяването на 2 пристанища, едно яхтено пристанище, седем моста, 2 железопътни линии и жилища за 500 000 души. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР