Турският президент Реджеп Тайип Ердоган окончателно загуби мегаполиса Истанбул. Тежката

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган окончателно загуби мегаполиса Истанбул. Тежката
Коментари Харесай

Ердоган окончателно изгуби Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дефинитивно загуби мегаполиса Истанбул. Тежката загуба става ясна, откакто Ердоган не съумя да оспори избора за кмет на претендента на главната опозиционна Народно-републиканска партия, съобщи БГНЕС.

Новият кмет ще се споделя Екрем Имамоглу. Той победи в тежка борба претендента на Ердоган, някогашния министър председател Бинали Йълдъръм. Последният напусна премиерския пост, откакто той беше отстранен вследствие на конституционните промени, инициирани от Ердоган.

Имамоглу бе поканен в провинциалната изборна комисия в Чаглаян. Това се случи откакто отхвърлиха молбата на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) за отсрочване на процеса, до момента в който Върховният изборен съвет (ВИС) не завърши изключителното обжалване за нередности.

Според окончателните данни, оповестени от изборните управляващи, за Имамоглу са дали своят вот 4 169 765, а за неговия конкурент Йълдъръм – 4 156 036. Разликата сред двамата е единствено 13 729 гласа. Именно те донесоха развръзката 17 дни след провелите се извънредно оспорвани локални избори.

Очаква се церемонията по встъпването да се организира в централата на столичната община в област Фатих в 18.00 часа локално време. Въпреки че Имамоглу публично ще встъпи като столичен кмет на Истанбул, работата по жалбата на ПСР ще продължи, осведоми ВИС.

Управляващата ПСР направи всичко допустимо, с цел да попречи на избора на Имамоглу. Тя желае касирането на вота.

Загубата на Истанбул е първото огромно изборно проваляне на Ердоган, откогато той е на власт през 2002 година Неговият път в огромната политика стартира точно от града на Босфора.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР