„Ситуацията в туризма, както и в много други отрасли, е

...
„Ситуацията в туризма, както и в много други отрасли, е
Коментари Харесай

Екскурзовод: Ситуацията в туризма е почти трагична, мерките са единствено за бизнеса

„ Ситуацията в туризма, както и в доста други браншове, е комплицирана. Бих споделил, че е съвсем трагична. Този сезон е провален, мога да го кажа напълно умерено, що се отнася до нас екскурзоводите. Туризмът е подобен отрасъл, който има доста сегменти, само че за нас сезонът в действителност е нулев ". Това съобщи в изявление за БГНЕС екскурзоводът Цветомир Милошов.

Според него ограниченията на държавното управление, които целят превъзмогване на отрицателните последствия от COVID-кризата, са ориентирани преди всичко за бизнеса, а самонаетите лица като него, които интензивно вземат участие в работа на туристическия отрасъл, остават съвсем забравени.

„ Можем да разделим ограниченията на две групи. В една влиза поддръжката за бизнеса - ресторантьорство и хотелиерство. Основните старания на държавното управление са ориентирани натам. Виждаме по какъв начин се трансформира Данък добавена стойност - от през днешния ден за на следващия ден, без изключително разискване. Виждаме и ваучерите, които ще бъдат предоставени на хората на първа линия - доктори, служители на реда и други. Туроператорите ненапълно имат успокоение с мярката 60/40 и така наречен 3/10. Но те единствено и само до бизнеса. Що се отнася до екскурзоводите, множеството от които сме на свободна процедура и не работим към избран туроператор, ограниченията са нулеви ", счита той.

Според Цветомир самонаетите лица в сектора, които са негови сътрудници, по никакъв начин не са малко, само че те нямат никакъв достъп до набелязаните ограничения. Единствената им опция остава безлихвен потребителски заем до 1500 лв. на месец.



„ Трябва да се мисли малко по-мащабно и да се употребява експертната позиция на тези хора, които познават туризма в цялата цялост на този бранш. Какво имам поради? За страдание и новата министърка на туризма демонстрира незадоволително дълбоки знания за целия комплекс сегменти, от които този бранш се състои. Мога да дам образец с провела се неотдавна среща сред Асоциацията на екскурзоводите, която е национална и аз съм неин член, с новия министър на туризма Марияна Николова. След срещата министър Николова беше споделила, че министерството ще подкрепи ресторантьорския бизнес със основаване на българско меню. Сами се сещате, че сред заведенията за хранене и екскурзоводите има допирни точки, само че въпреки всичко това са разнообразни сегменти. Да кажем, че това приказва за незадоволително надълбоко знание на бранша ", счита екскурзоводът.

Според него обстановката измежду сътрудниците му е тежка, защото самият той е нямал трудови задължения от средата на месец март, когато бе оповестено началото на изключителното състояние. Цветомир не се ангажира и с прогноза за развиването на бранша, била тя краткосрочна или дълготрайна.

„ Първо - в хората към този момент има един боязън от групови пътувания. В един рейс са затворени 30-40-50 души. Това ми се коства неуместно като метод на осъществяване на екскурзиите към този момент. Другото значимо нещо е, че през последните години в България се усилиха задграничните туристи, с помощта на нискобюджетните полети. Всички тези задгранични туристи, които за предходната година бяха над 8 млн., просто скоро няма да се върнат. Особено в тази обстановка, когато епидемията се възстановява и сме на прага на така наречен втора вълна. Изглежда, че държавното управление няма още веднъж да посегне към рестриктивни ограничения, с цел да овладее епидемията в България ", счита Цветомир.

„ Искам да прикани ръководителите на отрасловите министерства - на труда и обществената политика, както и на туризма, с изключение на за бизнеса, да плануват и някаква помощ за индивидите, за хората. Логично е самонаетите лица, в тази ситуация екскурзоводите, да бъдат приравнени на свободните актьори, да вземем за пример. Миналата седмица за тях са отпуснати нови средства. Логично е всички самонаети лица да имат достъп до в допълнение финансиране като физически, а не юридически лица. По-малко бизнес, повече мисъл за хората ", добави още екскурзоводът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР