За регистрация на тирове и автобуси вече също ще се

...
За регистрация на тирове и автобуси вече също ще се
Коментари Харесай

Екотакси за тирове и автобуси плюс поскъпване за стари коли

За регистрация на тирове и рейсове към този момент също ще се заплаща екотакса, каквато сега притежателите на леки коли еднократно внасят в държавното екопредприятие за решение на казуса с колата им като боклук откакто излезе от приложимост. Екотаксата при вноса на остарели леки коли пък ще се усили значително, до момента в който за електоромибилите няма да дължи нищо, а за новите до 5 години и хибридните коли няма да има смяна в сегашната цена. Това разгласи министърът на екологията Нено Димов, който регистрира осъществяването на оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) пред публицисти в петък.

Промените са част от ограниченията, които кабинетът подхваща в опит да реши казуса със замърсяването на въздуха.

Друга мярка планува със 111 млн. лева да бъдат финансирани жителите на 21 града у нас да подменят печките си на твърдо гориво с по-екологично – климатици, газ, пелети, фотоволтаици и така нататък, сподели Нено Димов. По думите му задачата на плана е да бъдат реализирани устойчиви резултати за възстановяване на качеството на въздуха.

България беше принудена да вземе ограничения против мръсния въздух, откакто беше наказана от Европейската комисия. Битовото отопление с въглища и дърва, което е най-масовото, тъй като е най-евтиното, и превозът са главните замърсители. В момента страната ни се пробва да убеди Брюксел, че работи за трайно решение на казуса с мръсния въздух, с цел да не бъде наказана да заплаща и наказания.

Високи екотакси за старите коли

По тази причина задачата е новите екотакси за колите да станат факт преди срещата в Брюксел на 12 юни, на която ще бъде показан напредъкът на България в борбата ѝ с мръсния въздух, стана ясно от думите на министъра на екологията.

Измененията в Наредбата за установяване на реда и размера за възнаграждение на продуктова такса сега се съгласува сред другите министерства и се чака да бъде пуснат скоро за публично разискване.

Министерство на околната среда и водите предлага екотакса да се вкара и за колите над 12 тона – тирове, камиони и рейсове, сподели Нено Димов. В момента тези коли не заплащат такса при първа регистрация. Ставките им ще бъдат диференцирани съгласно типа и възрастта на автомобила над 12 тона.

Освен това екоминистерството предлага таксите, които се заплащат при първа регистрация на леките коли над 5 години да се усилят, за електрическите автомобили да се отстранен, а за хибридите и новите коли до 5 години ще останат същите, сподели Нено Димов.

В момента за електрическите автомобили таксата е 102 лева, а колите с мотор с вътрешно горене над 10 години заплащат 275 лева Тези такси се дължат от притежателя единствено при първичната регистрация на леката кола в страната, само че не и при препродажба на автомобил, който към този момент има български номера.



Екоотопление с европари

Схемата за екоопление с европари планува общините да аплайват с план пред ОПОС. Задължително изискване е да имат работеща стратегия за качеството на атмосферния въздух.

Министерство на околната среда и водите дава цялостна независимост на локалната власт сама да дефинира какви ограничения ще финансира за решение на казуса с мръсния въздух. Причината – не може да има общ метод, тъй като в София и Варна замърсителите са едни, а в Смолян и Димитровград да вземем за пример други, уточни Нено Димов. Той посочи, че общините би трябвало да предложат решенията след социална полемика измежду локалното население.

Сред допустимите за финансиране ограничения могат да бъдат създаване на апаратура за присъединение на жилищен блок към централно топлоснабдяване, в случай че в съответния град има такова. Ще се финансира също присъединението към газопреносната мрежа, в случай че има обезпечено битово газоснабдяване, обясни Валерия Калчева, началник на Управляващия орган на ОПОС.

Допустими за подкрепяне може да бъдат ограничения като замяна на печките за въглища и дърва с такива за отопление с пелети, или пък замяната им с климатици, които дават отговор на висок енергиен клас, уточни още Калчева.

Това, което ще гледа Министерство на околната среда и водите, с цел да утвърди общинските планове, е постигането на резултати – трайно понижаване на замърсяването с фини прахови частици, уточни Нено Димов.

По тази скица могат да аплайват 21 български града, в които има замърсяване на въздуха с финни прахови частици над нормата. Проблемът е, че единствено седем от тях имат настоящи общински стратегии за качеството на атмосферния въздух, които извършват. Това са София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, Бургас и Благоевград, сподели Валерия Калчева.

По тази причина се планува да има две предложения към общините. Едната ще бъде отворена в средата на лятото, а другата при започване на 2019 година Очакванията са до тогава останалите общини да са приели стратегиите си за качество на атмосферния въздух и да ги извършват.

Миенето на улиците си остава положително благопожелание

Една от ограниченията, които България беше поела пред Европейска комисия за справяне със запрашаването в огромните градове, беше постоянното миене на улиците. За в този момент обаче това остава единствено едно положително благопожелание, което не се съблюдава от локалните управляващи, а Министерство на околната среда и водите, което по закон би трябвало да управлява тази активност, не го прави, стана ясно от обясненията на Нено Димов.

Министърът на екологията не можа да каже по какъв начин локалната власт извършва този стихотворец ангажимент и дали има глобена община за неизпълнението му.

Дори европредседателството не се оказа задоволително мощен претекст улиците в София да бъдат измити най-малко един път след зимата. В необятния център на столицата към момента има квартали, в които не са мити даже по един път през тази година. Всичко това се случва на фона на нараствания с близо 5 млн. лв. бюджет за миене на улиците в столицата и заложеното на хартия миене четири пъти за цялата година. Общо плануваните средства за това са 51 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР