Тази нощ на 83-годишна възраст е починал Милчо Левиев, съобщиха

...
Тази нощ на 83-годишна възраст е починал Милчо Левиев, съобщиха
Коментари Харесай

Един от последните ни велики музиканти и композитори почина тази нощ

Тази нощ на 83-годишна възраст е умрял Милчо Левиев, оповестиха негови близки във фейскук. Големият джаз музикант и композитор е умрял през днешния ден, късно вечерта, написа артистът и публицист Игор Марковски

Милчо Левиев е композиторът, който най-силно е популяризирал България в джаз музиката. През 1970 година емигрира в Съединени американски щати, където прекарва огромна част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис. Изнася концерти по целия свят и написа кино музика както за български, по този начин и за американски филми. Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с медал "Стара планина " и "Св. св. Кирил и Методий " за огромните си заслуги в региона на музиката.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 година Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си стартира в Пловдивския трагичен спектакъл. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 година работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР