Правителството отпуска до 4 млн. лв. по бюджета на Министерството

...
Правителството отпуска до 4 млн. лв. по бюджета на Министерството
Коментари Харесай

Държавата отпуска милиони за научни изследвания

Правителството отпуска до 4 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2020 година за застраховане на конкурс за фундаментални научни проучвания. Той се организира от Фонд „ Научни проучвания “ (ФНИ) като с утвърдените средства се чака да бъдат финансирани почти 66 плана.
Този конкурс е ориентиран към научни проучвания във всички области и е от особена значимост за развиването на цялостния теоретичен потенциал в страната. Целта е да се насърчи провеждането на качествени фундаментални научни проучвания и приемане на високи научни достижения, както и на изследвания, обвързани с настоящите публични провокации.
Очаква се по този метод да се подкрепя високото равнище на научните проучвания в България и мястото на учените в българското общество и европейското научноизследователско пространство.
Министерският съвет отпуска и до 1 300 000 лева по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2020 година за финансиране осъществяването на плануваните дейностите по Националната научна стратегия (ННП) „ Петър Берон. Наука и нововъведения с Европа “ (Петър Берон и НИЕ), утвърдена през 2018 година и обновена през май 2020 година
Програмата се извършва на конкурсен принцип от Фонд „ Научни проучвания “, като се следи и координира от МОН. Срокът на осъществяване е 7 години, като бюджетът на програмата за първата година е 1 300 000 лева и може да нарасне до 1 900 000 лева за всяка последваща година. През 2019 година бяха финансирани 7 планови оферти на обща стойност 420 000 лева с двугодишен интервал на осъществяване.
С отпуснатата сума в размер до 1 300 000 лева по програмата се планува да бъдат изплатени средствата за втората година от осъществяването на финансираните планове в размер до 420 000 лева, а с останалите до 880 000 лева Фонд „ Научни проучвания “ ще започва конкурс за набиране на нови планови оферти. С тях се чака да бъдат финансирани почти 7 плана.
Целта на ННП „ Петър Берон и НИЕ “ е да форсира реинтеграцията и кариерното развиване на учени в български висши учебни заведения и научни организации, като по този метод емиграцията на теоретичен капацитет се размени с научна подвижност.
Очаква се по този метод да се увеличи броят на одобрените и водещи учени,, които освен основават и развиват модерни научни проучвания, само че и вкарват най- новите научни хрумвания и достижения в просветителния развой във висшите учебни заведения. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР