От началото на годината 120 безработни са стартирали собствен бизнес

...
От началото на годината 120 безработни са стартирали собствен бизнес
Коментари Харесай

Добра новина за безработните

От началото на годината 120 безработни са стартирали личен бизнес благодарение на новите финансови тласъци от Агенция по заетостта. Те са два типа - еднократна помощ от 2 500 лв. или погашение едновременно на компенсации за безработица.

По правилник еднократната помощ се дава за към този момент направени разноски до 2 500 лв.. Но може да се провиснал и спомагателни суми.
,,Има и други съпътстващи услуги, които също могат да бъдат финансирани като да вземем за пример образование по предмета на активност на компанията или стопанската активност, която ще стартират, възнаграждение на консултантски услуги за създаване на бизнес плана или след това за подбиране на активността, наемане на безработно лице, което ние също бихме подкрепили за няколко месеца с част от работната заплата'', изясни Кремена Калчева, гл. шеф на дирекция " Услуги по заетостта ", представена от Българска национална телевизия. Тя добави още, че за всеки месец може да се дава сума до 200 лв..
От началото на годината общо 23 -ма безработни са се възползвали от този тип помощ. 97 души пък са избрали другата алтернатива - да получат едновременно ежемесечните си компенсациите за безработица. Бюрата по труда оферират и различен вид за безработните - да се реалокират в друго обитаемо място, а Агенцията по заетостта да им оказва помощ с разноските в продължение на година.
Засега 59 души са се преместили, като огромна част от тях са избрали бургаския район. Третият вид е Агенцията да покрива част от разноските за път, в случай че работното място е на 25 километра от вкъщи. Условията са да се употребява публичен превоз, който да коства най-вече 10 лв. дневно в двете направления.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР