Голям скандал се разрази в Австрия с вицеканцлера и лидер

...
Голям скандал се разрази в Австрия с вицеканцлера и лидер
Коментари Харесай

Дни преди евроизборите: Голям корупционен скандал с вицеканцлера разтърси Австрия

Голям скандал се развихри в Австрия с вицеканцлера и водач на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе, който бил записан скрито от две немски издания да дава обещание строителни планове на мнима племенница на съветски олигарх в подмяна на дарения за неговата групировка. Аферата, която се развихри броени дни преди изборите за Европейски парламент, слага под напън ръководещата коалиция, като опозицията изиска оставката на Щрахе, а канцлерът Себастиан Курц възнамерява да направи изказване по случая, съобщи ДПА.
Heinz-Christian Strache: Vice-chancellor in damning video
— BBC News (World) (@BBCWorld) Видеозаписът бе оповестен през вчерашния ден от списание " Шпигел " и вестник " Зюддойче цайтунг ". Той е бил изработен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 година - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в държавното управление.

Жената на записа се показва като племенница на съветски олигарх и споделя, че желае да влага към 250 милиона евро в Австрия. Щрахе й изяснява по какъв начин да подари пари на неговата партия чрез сигурна неправителствена организация.

Лидерът на АПС дава на дамата да разбере, че може да се надява да получи строителни планове, които преди са били поверявани на огромната австрийска компания Щрабаг (Strabag).
" Тя получава всички планове, които Щрабаг получава в този момент ", е представен да споделя Щрахе от " Шпигел ".
" Dann soll sie eine Firma wie die Strabag gründen " Heinz-Christian Strache stellte einer angeblichen russischen Millionärin für ihre mögliche Hilfe im Wahlkampf öffentliche Aufträge in Aussicht. Lesen Sie hier die ganze Geschichte.
— DER SPIEGEL (@DerSPIEGEL) Австрийският вицеканцлер също така поучава дамата да купи най-големия вестник в страната - " Кронен цайтунг " - който по-късно да го поддържа по време на предизборната акция. Някои от публицистите в медията обаче ще би трябвало да бъдат заменени , отбелязва той и прибавя: " Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е договорката. "

Срещата е била проведена от Йохан Гуденус - политик от АПС, който е учил в Русия и е в управителния съвет на Австрийско-руското сдружение за другарство. Щрахе и Гуденус признали за срещат а, откакто били запитани от немски медии.-->

В документално изказване водачът на АПС отбелязва, че на няколко пъти е споделил на дамата, че австрийското законодателство би трябвало да бъде спазено. Записът удостоверява тези негови думи, удостоверява " Шпигел ".

Щрахе също така твърди, че става въпрос за " строго частна " среща в " небрежна, спокойна ваканционна атмосфера с пиянство във радостна конюнктура ". Канцлерът Себастиан Курц от консервативната Австрийска национална партия (АНП) е свикал спешна среща късно нощес, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че макар че АНП и АПС управляваха взаимно до момента значително в естетика, през последните седмици на повърхността се появиха напрежения поради връзки на крайнодясната партия с екстремистко, ксенофобско придвижване.

Опозицията изиска оставката на Щрахе и нови парламентарни избори, съобщи ТАСС.
Сметната палата на Австрия пък изиска от АПС да даде уточнения за своето финансиране.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР