Месеци наред COVID-19 нарушава нормалния начин на живот на почти

...
Месеци наред COVID-19 нарушава нормалния начин на живот на почти
Коментари Харесай

Диагностика на скуката

Месеци наред COVID-19 нарушава естествения метод на живот на съвсем всички хора на планетата. Пандемията ни сложи в обстановка, в която излизането от вкъщи се трансформира в разкош, а тук-там по света в бюрократично начинание, изискващо много време и старания. За всичко това време хората прочетоха много книги и изгледаха забележителен дял от каталога на сериали на Netflix. На всички беше ясно, че ще пристигна миг, в който скуката ще излезе на напред във времето.

Ако ви е скучно, би трябвало да знаете, че не сте единствени. Според изследване на Gallup в седмицата до 27 април, повече от 41% от американците изпитват досада през огромна част от деня от началото на пандемията.

Какво означава  да ви е скучно?

Джеймс Данкерт, професор по логика на психиката в  Университета Ватерло в Канада и съавтор само че книгата „ Out of My Skull: The Psychology of Boredom “ пробва да разбере по-добре какво значи в действителност да ни е скучно. Неговият екип в университета пробва да откри отговор на въпроси като: „ Защо ни става скучно? “, „ Какво се случва с мозъка ни, когато се усещаме по този метод? “ и „ Каква е връзката сред скуката и депресията? “.

„ Ние дефинирам скуката като положение на дискомфорт, при което желаеме да участваме в нещо, само че не съумяваме да задоволим това си предпочитание “, споделя Данкерт.

Вашата рутина най-вероятно е била нарушена и в този момент не можете да изпълнявате занимания, с които нормално сте запълвали всекидневието си.

Данкерт и неговият екип също по този начин са провели изследване, в което са питали хората за най-лошият аспект на ограниченията за ограничение на разпространяването на вируса. Най-често даваният отговор е бил загубата на независимост, следван от скуката.

Разпознаване на скуката

Тъй като скуката е мъчно за дефиниране положение, то може да бъде комплицирано с други страсти и усеща. Не бъркайте отегчението с бездействието или почивката, които могат да бъдат положителни за вас. Скуката също по този начин не е някакъв ключ към разкриването на изобретателните ви качества, както настояват някои създатели. Според Данкерт възприятието на досада е сигнал, че не използваме дейно времето си, въпреки че желаеме да го вършим. Тя е знак, че би трябвало да предприемем ограничения, с цел да променим обстановката си.

Това, което ще извършите, откакто усетите възприятие на досада, е най-важната част от уравнение, споделя професора по логика на психиката Марк Фенске. Скучаете ли в реалност – чувствате ли се неловко поради неналичието на стимулация и ангажираност, или сте изморени, изнервени или разтревожени от нещо във вашия живот. Тези страсти не би трябвало да бъдат бъркани едни с други. В последна сметка не желаете да започнете да планирате сериозна смяна в живота си по време на рецесия, в случай че просто се нуждаете от къса сънливост.

Фенске също по този начин споделя, че дискомфорта, които изпитваме, може да е резултат от объркването и дезориентацията в следствие от нарушаването на нашата рутина от пандемията.

„ Това е огромно разстройване в възприятието на хората за темп във връзка с нещата, които вършат “, споделя той, като прибавя, че хората би трябвало да си изградят нова рутина, в случай че желаят да свикант с новото обикновено.

Рисковете и изгодите от скуката

Създаването на нова рутина крие опасности. Може да се изкушите да си изградите график, които да ви сложи в позиция, в която просто се „ носите по течението “. Ако запълните деня си до дупка, с цел да сте заети с нещо от заран до вечер, няма да имате време да чувствате досада. Няма обаче да имате време да имате и доста време за размисъл, за отмора или за спонтанни дейности.

Скуката постоянно води до обществени, психически или здравни проблеми, споделя Фенске. Хората, които скучаят, постоянно прибягват до нездравословни привички, в това число корист с алкохол или опиати.

Макар че скуката сама по себе си носи малко изгоди, тя би трябвало да бъде обсъждана като сигнал, че се нуждаете от смяна, споделя Данкерт. Реакцията ви към нея е нещото, което може да ви направи по-креативни и сполучливи.

„ У хората съществува предпочитание да бъде открита някаква изгода от скуката. Смятам, че позитивната страна на това търсене идва от обстоятелството, че то ни кара да се запитаме: „ Какво е най-важно за мен? “. Това обаче е може би единствената положителна страна на скуката “, прибавя той.

.....................

Гуен Морън , съавтор на „ The Complete Idiot`s Guide to Business Plans “, за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР