Китайско-холандският концесионер на летище Пловдив обещава да инвестира двойно повече

...
Китайско-холандският концесионер на летище Пловдив обещава да инвестира двойно повече
Коментари Харесай

Двойно повече от обещаното ще вложи концесионерът на летище Пловдив

Китайско-холандският концесионер на летище " Пловдив " дава обещание да влага двойно повече от заложените в офертата му вложения, които освен това ще се осъществят в по-кратки периоди от плануваните в контракта за ръководство на обекта. Това стана ясно по време на срещата сред министъра на превоза Ивайло Московски и представители на обединяването, в което влизат китайската компания " Хайнан груп " и записаният в Холандия фонд " Пловдив Еърпорт Инвест ", заяви транспортното ведомство в петък.

В в началото заложения вид на концесията размерът на вложенията в обекта възлизаше на 79 млн. евро за период от 35 години.

Очаква се концесионният контракт с обединяването да бъде подписан след приключването на законовите процедури. Той планува за всяка календарна година концесионерът да заплаща в бюджета закрепена концесионна такса от 600 000 лева без Данък добавена стойност. Променливата част от концесионното заплащане възлиза на 6% от общия размер на чистите доходи от всички действия за съответната година, свързани с използването на обекта на концесията.

На срещата в петък вложителят е срещнал министър Московски с проектите за развиването на летище " Пловдив ".

Намеренията им са да трансфорат летището в транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват огромен брой камиони.

Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището. Планирано е да бъде построена база за ремонт на самолети, сходно на тази на летище " София ". От израелската компания " Израел аероспейс индъстрис " към този момент са показали интерес да работят там.

Московски е декларирал пред представителите на " Хайнан ", че се проектира построяването на жп връзка сред аеропорта и жп линията София – Пловдив - Свиленград при жп гара " Крумово ". Дължината на трасето, което е належащо да бъде издигнато, е 4 - 5 км. Възможно е строителните действия да стартират още идната година, споделил Московски.

Той е поел ангажимент да спомага и за разширението и обновяването на довеждащата пътна инфраструктура, тъй че да се усъвършенства свързаността сред пловдивското летище и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с автомагистралите " Тракия " и " Марица ". За реализирането на тези планове ще бъде проучена опцията за финансиране по проекта " Юнкер ", показал Московски.

Амбицията е реализирането на тези вложения да докара до увеличение на товаропотока, развиването на туризма и бизнеса в района.

Това е първият огромен транспортен план в България, който ще се осъществя с присъединяване на китайска компания, отбелязал Московски, представен от пресцентъра на ведомството му.

Представителите на " Хайнан " уверили, че ще проучат опциите да спомагат за привличането и на други китайски компании, които да влагат в България.

" Хайнан груп " HNA Group разполага с близо 145 милиарда $ активи. Годишните й доходи възлизат на към 90 милиарда $ и има над 410 000 чиновници по целия свят. Дейностите на компанията са в разнообразни сфери, като главно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, нововъведенията и логистиката.

Тя ръководи 14 самолетни компании с над 1250 самолета, оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и интернационалните линии. Годишно компанията транспортира над 100 милиона пасажера до над 260 града.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР