Датските политици се подиграват с идеята за продажба на Гренландия

...
Датските политици се подиграват с идеята за продажба на Гренландия
Коментари Харесай

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренладния

Датските политици се подиграват с концепцията за продажба на Гренландия на Съединените щати след информация, че президентът Доналд Тръмп е обсъждал концепцията за закупуване на най-големия остров в света със своите съветници, оповестява " Ройтерс ".

Предстои Тръмп да посети Копенхаген през септември, а Арктика е на дневен ред по време на срещи с министър председателите на Дания и Гренландия, самостоятелна датска територия.

" Това би трябвало да е първоаприлска смешка, обаче е изцяло отвън сезона ", съобщи някогашният министър председател Ларс Локе Расмусен.

Идеята е призната като смешка от някои съветници, само че е взета и на съществено от други в Белия дом, разясняват пред " Ройтерс " източници, осведомени със обстановката.

" Ако той в действителност го обмисля, това е дефинитивно доказателство, че е полудял. Мисълта, Дания да продаде 50 000 жители на Съединени американски щати е изцяло нелепа ", съобщи представителят по външната политика на Датската национална партия Сорен Есперсен.

Гренландия, самоуправляваща се част на Дания, ситуирана сред Северния Атлантически и Северния ледовит океан, зависи от датската икономическа поддръжка. " Сигурен съм, че болшинството в Гренландия има вяра, че е по-добре да имаме връзки с Дания, в сравнение с със Съединени американски щати, в дълготраен проект. Моята първа мисъл бе, " О, не, благодаря ", разяснява Аия Чемниц Ларсен, датски народен представител от втората по величина партия на Гренландия " Инуит Атакатигиит ".

" Ооо, Боже. Като някой, който обича Гренландия и е бил там девет пъти до всяко ъгълче и обича хората там, това е цялостна и тотална злополука ", разяснява някогашният американски дипломат в Дания Руфъс Гифорд.

Гренландия е обсега на вниманието на международните супер сили, в това число Китай, Русия и Съединени американски щати заради стратегическото си местонахождение и минералните си запаси. През май държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че Русия се държи нападателно в Арктика, а дейностите на Китай би трябвало да се следят и от близко.

Договор за защита сред Дания и Съединени американски щати от 1951 година, дава американските военни права върху въздушната база Туле в северната част на Гренландия.

Гренландия е част от Дания със самоуправление по вътрешните работи, до момента в който Копенхаген се занимава с защита и външна политика.

Няма индикации, че покупката на Гренландия ще бъде на дневен ред в диалозите на Тръмп с датски представители.

Мартин Лидегаард, старши народен представител от Датската социално-либерална партия и някогашен външен министър, назова концепцията " гротескно предложение ", което в действителност няма никаква онснова в действителността.

" Говорим за същински хора и не можете просто да продавате Гренландия като остаряла колониална мощ ", добавя той.

" Но това, което можем съществено да отчетем, че дейностите на Съединени американски щати и ползата към Арктика доста нарастват и те желаят доста по-голямо въздействие ", разяснява той.

През 1917 година Дания продава тогавашните датски острови Западна Индия за 25 милиона $ на Съединени американски щати, които ги преименуват на Вирджински острови на Съединени американски щати. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР