Новият Opel Astra, който ще отбележи световната си премиера на

...
Новият Opel Astra, който ще отбележи световната си премиера на
Коментари Харесай

Господарите на аеродинамиката - новият Opel Astra наследява короната на Calibra

Новият Opel Astra, който ще означи международната си премиера на интернационалното автомобилно ревю IAA във Франкфурт (в интервала 12-22 септември), се причислява към именитите Opel Calibra и Insignia в качеството им на най-аеродинамичните коли, които немският авто производител е произвеждал в своята история. Със своя коефициент на въздушно противодействие от едвам 0.26 както при Astra хечбек, по този начин и при комби версията Sports Tourer, новият стилен модел на Opel се подрежда измежду аеродинамично най-ефективните коли в своя клас. Стойността на въздушното противодействие оказва огромно въздействие върху разхода на гориво и заради това аеродинамичната успеваемост е основен фактор за понижаване на излъчванията на CO2.


Opel Calibra носеше короната на стопанин на аеродинамиката в продължение на съвсем 30 години. Но до момента в който формите на елегантното спортно купе демонстрират ясно аргументите, довели до коефициент на въздушно противодействие от 0.26, също толкоз ниското въздушно противодействие на новата Astra е реализирано посредством усъвършенстване на многочислени, само че по-трудно забележими с просто око области и елементи. Актуалният модел, който означи своята международна премиера на ревюто IAA във Франкфурт през 2015 година и през идната година беше определен за европейски Автомобил на годината, се отличава с задоволително невисок коефициент на аеродинамично противодействие в размер на 0.29. Но вместо да почиват на тези лаври, в проектите на създаването на новата Astra инженерите в Рюселсхайм са заложили амбициозна нова цел – реализиране на водеща в класа аеродинамика както за хечбека, по този начин и за комби-версията Sports Tourer на компактния бестселър.

С помощта на аеродинамичния тунел на университета в Щутгарт, който се употребява от немския Научноизследователски институт за автомобилни структури и мотори, развойният екип на Opel е концентрирал напъните си върху спомагателната оптимизация на досегашната отлична аеродинамика на Astra за внедряването й в новия модел.



Между 40% и 50% от общото аеродинамично противодействие на даден автомобил се образува в региона на дъното на каросерията и към нея, от колелата и в зоната на калниците. Затова инженерите на Opel са фокусирали огромна част от вниманието си точно върху тези области и също така са образували специфична интердисциплинарна работна група за създаването на новата цялостна система от аеродинамични щори в предната част на каросерията.

Активната цялостна система от аеродинамични щори на новата Astra понижава в допълнение разхода на гориво, като затваря горната и долната част на предната решетка. Отчитайки в целокупност и съобразявайки въздействието и взаимоотношенията в комплицираната композиция от термични, електрически и аеродинамични фактори, системата изготвя интелигентни логаритми за ръководство на отварянето и затварянето на горната и долната част на предната решетка – в това число и без значение една от друга, позволявайки оптимално дейно придвижване в разнообразни действителни пътни условия. Снижаването на аеродинамичното противодействие с 10 % да вземем за пример води до понижаване на разхода на гориво с към два % в изискванията на NEDC (New European Driving Cycle), или до пет % при придвижване с непрекъсната скорост от 130 км/ч.



Цялостаната система от аеродинамични щори в предната част обезпечава и обилни преимущества от термично естество като закъснение на процеса на изстудяване след загасване на мотора и ускорение на постигането на оптимална работна температура на задвижващия елемент след леден старт, което на собствен ред дава опция за сензитивно понижаване на разхода на гориво и повишение на комфорта на отоплението в купето на атомобила изключително през зимните месеци.

Въпреки че привидно това решение наподобява просто и разумно, основаването на дейната цялостна система от аеродинамични щори е изправило дизайнерите и инженерите на немската марка пред обилни провокации – наложило се отчитането на многочислени спорни фактори, измежду които попадат съображения освен във връзка с стилистиката, компановката, отбраната на пешеходците, само че и образуването на застрахователните награди предвид на ремонтопригодността на предната част след удар, опцията за съчетаване с разнообразни типове мотори и трансмисии и съответния им термичен мениджмънт, както и несъмнено, условията във връзка с охлаждането.

Подобренията във връзка с обтекаемостта на дъното на каросерията на новия модел включват аеродинамичен похлупак под мотора и трансмисията, особено завършени панели в предната част на пода, повишен по размери термичен щит на горивния контейнер, който извършва и ролята на аеродинамичен дефлектор, понижен с до 10 милиметра клиренс според от версията на модела, както и аеродинамично оформление на напречните носачи на задния мост.

Звездата на IAA през 1989 година – международната премиера на първенеца по аеродинамика Opel Calibra



Новата Astra ще означи международната си премиера на ревюто IAA във Франкфурт тъкмо тридесет години след дебюта на Calibra на същия авто конгрес. Спортното купе с две порти от Рюселсхайм, което се качва на конвейера през 1990 година, носи в продължение на 10 години купата на най-аеродинамичния серийно създаван автомобил в света със своя коефициент на въздушно противодействие от едвам 0.26. Calibra дължи своята аеродинамична корона на каросерията с продълговат и невисок профил, както и на голям брой аеродинамични елементи и решения, като оптималната във връзка с челното противодействие височина на предния спойлер и стесняващата се форма на задната част на каросерията да вземем за пример. Специално завършените прагово в зоната сред предните и задните колела също спомагат за в допълнение понижаване на съпротивлението на въздушния поток, като предотвратявайки приключването на въздух настрана от каросерията.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР