kaldata.comДокозахексаеновата киселина се синтезира предимно от водораслите, а след това с

...
kaldata.comДокозахексаеновата киселина се синтезира предимно от водораслите, а след това с
Коментари Харесай

Глобалното затопляне ще лиши човечеството от незаменима за мозъка мастна киселина

kaldata.com

Докозахексаеновата киселина  се синтезира най-вече от водораслите, а по-късно с месото на рибата попада в човешкия организъм. Но с ръста на температурата на Земята, нейното произвеждане пада и в случай че този развой не бъде спрян, чака ни международен недостиг на това незаменимо химическо съединяване.

Докозахексаеновата киселина е най-разпространената мастна киселина в мозъка на млекопитаещите. Тя играе извънредно значима роля в отбраната на невроните и в регулацията на възпаленията. Въпреки значимостта на това химическо съединяване, организмът на индивида не може да го създава в задоволителни количества и го получава най-много от рибата и от морските артикули.

Според учените от университета в Торонто, заради световното стопляне човечеството ще се сблъска с дефицита на докозахексаенова киселина. Това съединяване се синтезира най-много от водораслите, а по-късно отива нагоре по хранителната верига. Но даже и дребните температурни промени нарушават процеса на производството, отбеляза изданието Science Daily.

Канадските учени са анализирали няколко вероятни сюжета на бъдещите климатични промени и са основали компютърна симулация, която предвижда количествата докозахексаенова киселина при всеки един от тях.

Компютърният модел сподели, че в случай че световното стопляне продължи, недостиг от това незаменимо химическо съединяване ще стартират да изпитват 96% от популацията на Земята.

Изключение ще бъдат страните с неголямо население и огромна риболовна индустрия, като да вземем за пример Норвегия, Чили, Нова Зеландия и Гренландия. Техните поданици и до края на века ще получават нужните 100 мг докозахексаенова киселина дневно.

Интересно е, че симулацията демонстрира, че при пресноводните басейни спадът ще бъде по-голям, спрямо морските, тъй като те се нагряват по-бързо.

Недостъигът на тази мастна киселина ще окаже изключително огромно въздействие на бременните дами и на бебетата. Ще пострада освен мозъкът на хората, а и на хищните млекопитаещи, изключително от полярните райони.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР