France celebrates Bastille Day with a parade down the Champs

...
France celebrates Bastille Day with a parade down the Champs
Коментари Харесай

Гледайте на живо военния парад в Париж по случай националния празник на Франция

France celebrates Bastille Day with a parade down the Champs Elysees.

Публикувахте от Euronews English в Събота, 14 юли 2018 година

По традиция през днешния ден Франция отбелязва националния си празник с боен церемониал на Шанз-Елизе, където стотици хиляди французи се надяват да честват на следващия ден победа на „сините“ на финала на Мондиала в Русия, съобщи Франс прес.

Около 12 000 членове на силите за сигурност са мобилизирани в Париж и покрайнините на френската столица по случай празника и преди утрешния мач, в който националният тим на Франция се надява да победи Хърватия и да завоюва втора Световна купа.

Президентът Еманюел Макрон, за който това е вторият церемониал след избирането му през май 2017 година, ще излезе на фамозния парижки бул. в 10,00 ч. (08,00 ч. по Гринуич) с „автомобила на галвнокомандващия“, след което ще застане на трибуната на площад Конкорд, откъдето ще следи празненството.

След американския президент Доналд Тръмп предходната година, сингапурският министър председател Сян Лун и японският външен министър Таро Коно ще бъдат почетните посетители на президента като знак на устрема на Франция за ускори военните си връзки с Азия. През 2018 година се навършват 160 години от установяването на дипломатически връзки сред Франция и Япония, а от 20 години водачите на сингапурските изтребители се образоват във френската база в Казо. Знамената на двете азиатски страни ще открият парада паралелно с френското, ескортирани от седем бойци от всяка нация.

Общо 64 самолета ще прелетят в небето над Париж, измежду които „Алфаджет“ на фамозната група „Патрул дьо Франс“. Трима военни от специфичните сили, ранени в пердах, ще бъдат на борда. Десетият французин, летял в космоса, Тома Песке, ще има привилегията да пилотира „Рафал“. Дебют на парада ще направи самолетът цистерна за зареждане във въздуха А330ПMRTT „Феникс“, а „Мираж“ 2000 N ще взе участие за финален път.

Специална респект ще бъде отдадена на частите, изпратени в помощ на локалното население след опустошителното прекосяване на ураганите Ирма и Мария във Френските Антили през септември.

Общо 4290 военнослужещи, 220 бойни машини, 250 коня, 64 самолета и 30 хеликоптера ще вземат участие в тазгодишния церемониал, който ще продължи към 2 часа, с мотото „братство по оръжие“. Сред участниците са испански жандармеристи, белгийски бронирани машини и един А400М от немските Военновъздушни сили.

Традиционният церемониал на 14 юли е проява на мощ, а не просто възпоменание, акцентира началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили ген. Франсоа Льокоантр в изявление, оповестено през днешния ден. Той пое поста преди година след открита рецесия сред предшественика му и президента по бюджетни въпроси, което докара до оставка на началника на генералния щаб. Година по-късно връзките сред президента Макрон и неговата войска наподобяват в цялостна естетика. Вчера президентът подписа закона за военните стратегии за интервала 2019-25 година, който планува близо 300 милиарда евро кумулативни разноски за постигане на 2 % от Брутният вътрешен продукт до седем години.

„С тази военна стратегия ще излекуваме компликациите от предишното, ще продобрим сегашното и ще подготвим бъдещето на страната ни и ще й осигурим средства за защита“, съобщи Макрон нощес на обичайния банкет в министерството на защитата в навечерието на парада.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР