България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители

...
България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители
Коментари Харесай

Ген. Атанас Запрянов: Няма да плащаме нищо за дооборудване на Ф-16

България няма да заплаща нищо за дооборудване на новите изтребители Ф-16 блок 70, съобщи в неделя заместник-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов. По думите му всички системи на самолетите са отворени за прибавяне на всевъзможен тип оръжия и с подписването на контракта пакетът не е затворен.

„ Самолетите, които получаваме имат цялата авионика и електронно съоръжение, кодове и стратегии, отключени на борда, позволяващи да се отключат всевъзможни оръжия в вероятност и да бъдат употребявани ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, в случай че желаете въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, в случай че закупим каквото и да е оръжие, което е понижено или какъвто е да е нов вид оръжие “, сподели генералът пред БНР.

Той заяви, че в понеделник държавното управление ще би трябвало да одобри подписаните от министър Красимир Каракачанов четири контракта, които, свързани не самос доставката на 8 самолети Ф-16 блок 70, само че и доставката на муниции към тези самолети, на ракети въздух-въздух и доставката на цялото съоръжение “, уточни заместник-министърът.

Той изясни, че е реализирано намалениена цената, защото от обявената от Конгресана Съединени американски щати цена от 1,67 милиарда $ за пакета и почнали договаряния при 1,410 милиарда Долара, крайната цена е1 милиарда 256 милиона $..

„ Много е значимо да поясня, че когато става въпрос за договаряния и за цени, че държавното управление на Съединени американски щати посредством програмата за Международни военни продажби FMS не е търговец, а е медиатор сред българското държавно управление и американските компании, които доставят съответното съоръжение. Това, което мога да подсигурявам е, че програмата FMS, цените на оборудването, които американското държавно управление дефинира и дефинира, са същите цени, по които то купува съответните въоръжения и техника от американските компании “, сподели Запрянов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР