Blagoevgrad24.bg Националните герои, загинали за България да бъдат почитани не с

...
Blagoevgrad24.bg
Националните герои, загинали за България да бъдат почитани не с
Коментари Харесай

Гавра! Искат да не почитаме националните герои с падане на колене

Blagoevgrad24.bg Националните герои, починали за България да бъдат почитани не с рухване на колене, а единствено със свеждане на глава. Маршът " Кол прочут ", изпълняван от гвардейски оркестър при отдаването на респект към героите да се размени с барабанен марш. 

Това плануват промени на в Устава за воинската работа, които Министерството на защитата предлага. Промените са оповестени за публично разискване на интернет страницата на министерството, като преди този момент са съгласувани с началника на защитата ген. Андрей Боцев.

Много военни не са съгласни с готвените промени. Според полковника от запаса, военният историк доцент доктор Петър Ненков, приемането на измененията ще е тъжно и позорно.

По традиция националните празнувания у нас като 3 март, 19 февруари, 2 юни и други се означават тържествено с боен парад и заря с присъединяване на войска и жители. С смяна в Устава за войсковата работа Министерство на защитата предлага вместо с рухване на колене жителите да почитат паметта на героите единствено със свеждане на глава и минута безмълвие. 

Идеята била дадена от жители с писма до президентството. От прессекретариата на президента прецизираха, че е постъпило едно предложение в края на март по електронен път, а като мотив е посочено, че отдаването на респект на колене е " неловко за дами и деца, изключително при неприятно време “.

Посочва се още, че заетата от жителите позиция " лишава на фена чувството му за съпричастност към героизма и почитта към наследеното ". От президентството писмото е изпратено по подготвеност на Министерство на защитата.

Последваха реакции на противоречие с препоръчаната смяна. " Ботев, Левски, Бенковски и други велики българи заслужават рухване на колене. Ще бъде позор и срам министърът на защитата да одобри тези промени, които съгласно мен са му препоръчани от някой служител без да се направи публичен спор ", разяснява военният историк, полк. от запаса доцент Петър Ненков. Въпреки, че измененията са препоръчани от Министерство на защитата, пред " Дарик " министър Красимир Каракачанов изрази мнение, че тази смяна не е нужна.

" Военният парад не би трябвало да се трансформира. На колене за починалите герои е една традиция надалеч преди 9 септември. Традициите би трябвало да се почитат и няма смисъл да се трансформират ", уточни той.

Промените във военния парад плануват и друго. Маршът " Кол Славен ", който гвардейският духов оркестър свири при отдаване на респект към героите да бъде сменен с барабанен марш. Мотивът – изпълняваният до момента боен марш е съветски. Според полк. Петър Ненков промяната на марша също е неточност. 

" Дори и в най-мрачните години на опълчване на България и Русия, този популярен боен марш се е изпълнявал от българските военни духови оркестри ", безапелационен бе той. След пробива на съглашенските войски при Добро поле през 1918 година близо 90 хиляди български бойци стават заложници. Тогава маршът също е звучал. 

Предишният пълководец на Националната гвардейска част о.р. ген. Боян Ставрев също е на мнение, че маршът не би трябвало да се сменя. Според него това, че е съветски не е основателна причина маршът да отпадне от военния парад.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР