profit.bgВъглеродните емисии, генерирани в световен мащаб, регистрират най-силното си повишение

...
profit.bgВъглеродните емисии, генерирани в световен мащаб, регистрират най-силното си повишение
Коментари Харесай

Въглеродните емисии с най-силен ръст за последните седем години

profit.bg

Въглеродните излъчвания, генерирани в международен мащаб, записват най-силното си покачване за последните седем години.

Това демонстрира отчетът за положението на световната енергетика на BP за 2018 година, представен от Bloomberg.

Според специалистите на компанията данните от отчета удостоверяват опасенията, че светът изостава в напъните си да овладее климатичните промени.

От BP акцентират, че потреблението на сила през 2018 година е отчело най-силния си растеж от 2011 година, макар по-слабия стопански напредък в множеството страни. Китай, Индия и Съединени американски щати са виновни за към две трети от общото нарастване на употребяваната сила, което възлиза на 2.9% на годишна база.

През последната година общата консумация на сила в азиатските страни надвишава два пъти тази в Северна Америка, демонстрират данните от отчета на английската петролна компания.

Проблемът с климатичните промени стартира да става все по-спешен за международните водачи. В рамките на Парижкото съглашение от 2015 година беше реализиран компромис за ограничение на покачването на междинната температура на планетата до 2 градуса по Целзий по отношение на нивата от прединдустриалната ера.

За последните 150 години тя се е повишила с 1 градус, а до края на XXI век се чака да добави още един. Това са най-бързите темпове на стопляне от 10 000 години насам, когато завършва последната огромна ледникова ера.

Парижкото съглашение беше подписано от 195 страни. Те си сложиха за цел да лимитират климатичните бедствия, засушаването и утежняването на земеделската годишна продукция, които се чака да доближат заплашителни мащаби с изострянето на измененията в земната атмосфера. 

" В миг, когато обществото е все по-загрижено за измененията в климата и упорства за взимане на ограничения, потреблението на сила и въглеродните излъчвания нарастват с едни от най-бързите темпове за последните години ", споделя основният икономист на BP Спенсър Дейл.

Той и неговите сътрудници стигат до извода, че повишаването на парниковите излъчвания в огромна степен се дължи на внезапните метеорологични промени. През 2018 година се усилва броят на рисково горещите или студени дни, което води до растеж в потреблението на сила за изстудяване или отопление.

В резултат на тази наклонност отделяният въглероден диоксид в атмосферата бележи стабилно покачване за трета поредна година, регистрират специалистите на BP

Дори и най-големите замърсители в общия енергиен микс бележат растеж в потреблението. Както потреблението, по този начин и производството на въглища се усилват с най-бързите темпове за последните пет години.

Основният мотор на този напредък са разрастващите се азиатски стопански системи, които се нуждаят от на ниска цена и благонадежден енергиен източник за свързването на милиони нови семейства към електропреносната мрежа.

Нарастването на потреблението на въглища е реалност, макар че общият им дял в световния енергиен микс пада до под една четвърт и са затворени остарели въглищни централи с обща мощ от 17 гигавата.

В енергийния отчет на BP за 2018 година обаче има и мотиви за оптимизъм. Потреблението от възобновими енергийни източници нараства с 15% през 2018 година, което е покрай рекордните темпове от миналата година.

Китай още веднъж е измежду водачите в този сегмент, като за последната година е отворил повече нови ВЕИ мощности от всички страни в Организацията за икономическо съдействие и развиване, взети дружно.

Ръстът в потреблението на сила от вятърни централи, слънчеви панели, геотермални източници, биомаса и изгаряне на боклуци генерира към една трета от общото нарастване в производството. Делът им е еднакъв с този на въглищата, се показва в отчета на BP.

" За страдание, възобновимите източници не могат да порастват с толкоз бързи темпове, колкото се очакваше преди години ", споделя Спенсър Дейл.

И до момента в който в разрастващите се страни " озеленяването " на енергетиката се забавя, в някои европейски страни изкопаемите горива заемат все по-малък дял от потреблението. По-рано този месец английските електроцентрали  изкараха над две седмици,  без да употребяват въглища. Това е най-дългият интервал без твърдо гориво в историята на страната от края на XIX век насам.

През юни беше усъвършенстван и върхът за максимален дял на слънчевите генератори в енергийния микс в Обединеното кралство. Британското държавно управление има желание до 2025 година да извади от употреба всички въглищни централи за да понижи въглеродните излъчвания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР