Правителството прие постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение и

...
Правителството прие постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение и
Коментари Харесай

Въвежда се единна по-ниска такса за новата обединената процедура по задължителна ОВОС

Правителството одобри разпореждане на Министерския съвет (ПМС) за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) според Закона за запазване на околната среда (ЗООС). Въвежда се единна по-ниска такса за новата процедура, която сплотява наложителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на капиталово предложение (ИП), с най-малко една от процедурите по издаване на сложно позволение (КР) и/или одобрение на отчет за сигурност (ДБ) на дружество с висок рисков капацитет, на които ИП също предстои, според Закона за запазване на околната среда, оповестиха от държавната пресслужба.

Изменението е обвързвано с въвеждането на новата обединена процедура със Закона за запазване на околната среда, в действие от 28.08.2019 година, за провеждането на която е планувано да бъде събирана такса.

Обединената процедура се организира по искане на възложителя на ИП, за което ще бъде събирана такса за осъществяване на административните функционалности на Министерство на околната среда и водите по оценка на показаната информация.

Инсталациите за изгаряне на боклуци да минават през наложителна процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, одобри на първо четене Народното събрание

Осигурява се опция за понижаване на разноските на възложителите за осъществяване на капиталовите им планове, свързани с осъществяването на условията по нормативната уредба за запазване на околната среда и човешкото здраве, като заплащат една такса, по-ниска, в сравнение с при осъществяване на независимите процедури.

Прецизират се основанията при актуализиране на сложно позволение, предмет на административна такса, без да се вкарва нова такса в тези случаи за привеждане в сходство с изменението на Закон за опазване на околната среда от 2018 година

Предвижда се общините да бъдат освободени от такса при премахване на трупове на китоподобни от плажните линии. Целта е да се обезпечат съответни дейности за запазване на публичното здраве и сигурност, както и по-бързо изясняване на аргументите за загубата на биологично многообразие и аргументите за настъпването на гибелта при съответния образец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР