Новите изчисления предполагат, че Вселената може да е с няколко

...
Новите изчисления предполагат, че Вселената може да е с няколко
Коментари Харесай

Вселената e по-млада с 2 млрд години според ново изследване

Новите калкулации допускат, че Вселената може да е с няколко милиарда години по-млада, в сравнение с актуалните оценки на учените, и даже по-млада от препоръчаните от две други групи учени калкулации, оповестени тази година, които редуцираха възрастта на нашата Вселена със стотици милиони години.

Огромните разлики в оценките на учените - както и това ново пресмятане, което поправя с милиарди години - отразяват разнообразни подходи към комплицирания проблем за определяне на действителната възраст на Вселената.

"Знанията ни за това, по какъв начин звездите се движат в галактиката, е са с огромна неустановеност ", разяснява Ин Джи (Inh Jee) от Института за астрофизика към "Макс Планк " (MPA), Германия, водещ създател на проучването, оповестено в списание Science.

С помощта на придвижването на звездите учените правят оценка възрастта на Вселената, като мерят какъв брой бързо се уголемява. Ако Вселената се уголемява по-бързо, това значи, че е стигнала до настоящия си размер по-бързо и затова би трябвало да е по-млада.

Скоростта на разширение на Вселената през днешния ден се разказва от по този начин наречената константа на Хъбъл, която е една от най-важните в космологията. По-голямата константа на Хъбъл значи, че Всеената е по-бърза и по-млада.

Общоприетата възраст на Вселената е 13,7 милиарда години, основана на избраната преди 70 години константа на Хъбъл.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР