Започва много голямо проучване, в което участват 7 държави, за

...
Започва много голямо проучване, в което участват 7 държави, за
Коментари Харесай

Вирусолог: Започва мащабно проучване на видовете лечение на коронавируса

Започва доста огромно изследване, в което вземат участие 7 страни, за лекуването и лечението на съществено заболели пациенти от ковид. Ще бъдат проучени най-малко 4 метода на лекуване. Очакваме резултатите. Това са два процеса, които текат редом. " Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Радостина Александрова - лекар по виросология в ИЕМПАМ–БАН, институт по пробна морфология, патология и антропология.
" Този вирус демонстрира една много висока генетична непоклатимост . Във всички случаи той е по-стабилен от предходните два вируса, което е добре пристигнало предвид на основаването на ваксини. Иначе по принцип вирусите, изключително тези, които съдържат РНК, се променят и това е развой, който е реалност, само че също по този начин е правилно, че вирусите имат механизми, с които съумяват да се запазят значително и консервативни. ", сподели още специалистът.
Днес молекулярната биология е напреднала задоволително доста, та с помощта на това геномът на вируса беше разчетен извънредно бързо и с ега науката и медицината знаят кой стои против тях , уточни вирусологът.
Тя съобщи, че за два месеца, откогато е разчетен геномът на вируса, са основани доста модели ваксина, като най-малко 20 модела демонстрират много обещаващи качества и два от тях към този момент са влезнали в първа фаза на клинични изпитвания - за сигурност, едната е в Съединени американски щати, другата в Китай.
" На такава безпрецендентна скоростна реакция от страна на научния свят до момента не сме били очевидци . Още повече, че става въпрос за едни авангардни ваксини, по този начин наречените РНК-ваксини, при които не се вкарва цялостен вирус или елементи от него, както беше до момента, а се вкарва нуклеинова киселина, която да провокира в организма оня блъсък, против, който би трябвало да се образуват антитела ", добави вирусологът.
Според проф. Александрова не трябва да се избързва, тъй като основаването на ваксина е един доста дълъг развой, който изисква доста положителни данни за сигурността й, за способността й да провокира имунен отговор, който да е задоволително добър, с цел да може да ни защищити. Тя предвижда, че по-рано от година, година и половина ние надали ще имаме отговор на въпроса дали е сполучливо. Да стискаме палци, добави вирусологът.
Коронавирусите са добре познати на експертите както при животните, по този начин и при индивида. При индивида има 7 ковид, 3 от които възнкинаха през това столетие - от 2002 година насам. Това, което отличава този ковид от предходните, е, че е сносно пригоден да се популяризира, това към този момент го виждаме, провокира пандемия с това, че е патологичен.
" Направен е един много сериозен разбор на всичките тези 7 вируса при индивида. Това, което е открито, е че те имат доста общи черти, като вирусът, който предизвиква COVID-19 наподобява доста на последните два вируса. Това е този, който провокира епидемията от тежък изострен респираторен синдром през 2002-2003 година и с един различен вирус от 2012 година, който провокира близкоизточният респираторен синдром. Засега въз основа на генетичния разбор на вируса науката приема, че той има натурален генезис. ", сподели още тя. По думите й учените са разкрили доста високи прилики с ковид при прилеп и при пенгулин. " Най-вероятно има прилики и с други бозайници, само че още не са открити ", добави професорът.
В момента се изследват и други вируси, които могат да създадат този преход от животни на хораи да провокират пандемия, сподели още тя.
Какво ще се случи с вируса през лятото? Много ми се желае температурите да полияят и лимитират разпространяването на вируса. Не дръзвам да предвиждам категорино, че със стоплянето казусът ще се реши.
Как можем да се заразим? Най-голям риск е да сме на разстояние под 2 м от човек, който популяризира виуса, и то в продължение на 15 мин. Вирусът се популяризира освен по въздушно капков път само че и посредством контакт. Затова и е нужна положителната хигиена и стерилизация на дома.
Лична хигиена – водата и сапунът са доста положително средство, още повече не знам какво може да се откри в аптеките. Ако се употребява етилов алкохол не би трябвало да е над 60-70 %- само че единствено за външна приложимост.
Изгражда ли се имунитет ? Все още науката няма безапелационен отговор. Този въпрос към момента чака отговор, това което ни дава вяра, е проучвания на неговият братовчет ТОРС 2002 г: даже 15 години по-късно в пациенти, които са го претърпели има антитела. Сега дали тези пациенти при нова среща с вируса ще са предпазени, не знаем, само че се надяваме да може да се построява дълготраен имунитет. В мометна се натрупват данни. COVID-19 е вирус, който се появи безусловно преди 3 месеца, изключително за имунитета и повторното заболяване са още догатки. Това е развой – образуването на имунологичен отговор – който сега се изследва много съществено.
Това което е реалност: Защитата е физическото разграничаване, не прочувствено – имаме потребност от вяра... и персонална хигиена, приключи вирусологът .
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 26 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР