Новата учебна година ще започне на 17 септември, понеделник, тъй

...
Новата учебна година ще започне на 17 септември, понеделник, тъй
Коментари Харесай

Важна новина за всички родители, ето как ще се разпределят ваканциите следващата година

Новата образователна година ще стартира на 17 септември, понеделник, защото 15-и се пада в събота. Първият звънец за спортните учебни заведения пък ще бъде две седмици по-рано - на 3 септември.
И през идната образователна година ще има четири ваканции. Есенната е сред 2 и 6 ноември, на Коледа учениците ще почиват общо 11 дни - от 22 декември до 1 януари.
Четири дни ще продължи междусрочната почивка - от 2 до 5 февруари.
С ден по-малка ще бъде пролетната почивка, която е заложена от 31 март до 7 април. За дванадесетокласниците обаче тя ще е едвам тридневна - 5, 6 и 7 април.
За най-малките - от 1-и до 4-и клас, образователната година завършва на 31 май 2019 година За младежите след 7-и клас годината ще продължи до 28 юни, а завършващите 12-и клас завършват на 15 май 2019 година
Обсъден е и план-приемът за 2019/2020 образователна година. Едно от предложенията е периодите за банкет да се усъвършенстват по този начин, че всичко да завършва до края на юли, оповестява " 24 часа ". Сега част от кандидатстването се прави през август, когато фамилиите са възнамерявали ваканциите си, изясняват концепцията специалистите.
През идната образователна година за първи път ще се разделят матурите на зрелостниците от външното оценяване след VII клас. Сега зрелостните изпити и тези за влизане в гимназиите се организират в един и същи ден.
За 21 и 23 май 2019 година са планувани зрелостните изпити, а 17 и 19 юни са датите за националното външно оценяване.
Идеята към този момент е призната на отраслов съвет за тристранно съдействие в министерството на образованието. Решението обаче не е дефинитивно. Предстоят още разисквания, най-после графиците ще бъдат избрани със заповеди на министър Красимир Вълчев, разясниха от МОН.

Досега двата изпита постоянно се организираха в едни и същи дни, които са неучебни за останалите класове. Промяната ще донесе по още един ден без занятия в учебните заведения, в които има изпити.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР