В църковната традиция празникът е посветен на възпоменанието на едно

...
В църковната традиция празникът е посветен на възпоменанието на едно
Коментари Харесай

В събота е Черешова Задушница: 3 неща, които задължително трябва да направите в този ден!

В църковната традиция празникът е отдаден на възпоменанието на едно от най-важните събития от историята на Евангелието - слизането на Светия Дух над апостолите. 

Съботният ден преди Петдесетница е ден в памет на всички умряли православни християни. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят - на парадайса, е отворен.



Затова в този ден Църквата  усърдно се моли през него да влязат умрелите с религия.
Наред с молитвите, за помен за сродниците и околните ни е добре да вършим каузи на състрадание, да проявим благосклонност, която постоянно Господ желае и чака от нас: да подпомогнем заболели, страдащи или изнемогващи, да раздадем облекла на нуждаещи се, да дарим средства, икона или нещо друго, належащо на Църквата. Та като кажем " Бог да елементарни починалите ми сродници " (и споменем имената им), този, който приема, също да се помоли за него.Благотворителен темперамент имат и общите трапези, които вярващите вършат на Задушница. На гроба на умрелите или посещавайки други християни, на Задушница вършим по този начин наречените помени или раздавки - всеки с това, което съгласно опциите си е приготвил. Прието е да подаваме варено жито, самун или пита, вино, череши, сладкиши или бонбони. Смята се, че билките в този ден са надарени със специфична мощ. Следователно е допустимо да се събират лечебни растения, с цел да се попълнят запасите за цялата последваща година - този бит е доста постоянно срещан в древността.
Преди да тръгнат за гробища, хората оставят прозорците отворени, за да не остане някоя душа в къщата. През целия път до гробищата мълчат, с цел да не я смутят.

В църквата християните молят за амнистия за душите на техните умряли близки.

Молитвите за умрелите и свещите са сложени на разпятието, а не на иконите. За да се помнят умрелите близки по време на литургията, би трябвало да дадете в църквата записка с техните имена. В бележките се вписват единствено имената на тези, които са били кръстени./

На гробища вярващите носят череши, които раздават за „ Бог да елементарни! “ за своите близки. Тръгвайки към гробища, християните носят цветя и свещи; тамян, с цел да прекадят гробовете, написа " За дамата ".

Храна, от която раздават и вино за преливане. 

Когато отидете на гробища, вие ги почиствате.

Слагате цветята във вазите, палите свещите. Оставяте на гроба от занесената храна. Прикадявате гроба и раздавате на хората към вас от това, което сте купили или приготвили вкъщи.

Когато вършиме огромни подавки (раздавки), авансово опаковани у вас, в ПВЦ кутии или в ПВЦ кесии слагате баница, питка, сладкиш, бонбон, локум, салам, сирене, кашкавал, …, и череши.

Ако нямате време да вършиме такива огромни подавки, вземете настрана опаковани десерти – вафли, пастички, огромни бонбони. Във всички вериги вършат промоции, тъй че ще ви бъдат преференциални и като цена.

Ужасно неприятно е, до момента в който чистите гроба на своите близки, да дойде някой с кутия бонбони или с тарелка сладки, с цел да ви подава. Вие се чудите по какъв начин да вземете храната с мръсни ръце и къде да я слагате. Не излиза по‐скъпо, в случай че купите подготвени опаковани храни, само че пък хигиената ще бъде на равнище.

Ако не можете да отидете на място на гробища, пуснете суха литургия за своите близки. До петък вечерта отидете в черква и запишете 10 имена за 2,00 лв. и купете 1 свещ от 1,00 лев.

През нощта против Черешовата задушница имената и свещите ще преспят в олтара, а в събота сутринта свещениците ще възпламенят свещите и ще изчетат имената на вашите близки.

В събота сутринта вие също можете да присъствате на службата и след това да раздадете храна за „ Бог да елементарни! “ на хората, които се намират в църквата, на свещеника, на клисарките. Храна за „ Бог да елементарни! “ можете да раздадете на вашите сътрудници, съседи, родственици. 

Ако нямате време да вършиме баници или сладкиши, купете готово руло, бонбони, подготвена баница, милинка, бутилка вино или нещо друго.

Не забравяйте череши, тъй като това е Черешовата задушница. 

 

Рецепта за варено жито за Задушница:

Преди да се вари, е добре груханата пшеница да се накисне за 24 часа във вода. На идващия ден се отцежда от водата и се поставя за варене в дълбока тенджера. Водата е належащо да е към 2- 3 пръста над количеството жито. Слага се щипка сол, похлупва се и се оставя на включен слаб котлон за варене. Обичайно 1 час е задоволителен, с цел да се свари добре житото. Зрънцата би трябвало да набъбнат и омекнат тогава се преценя, че е готово.

По време на варене се ревизира да не се изпари водата (при потребност се долива вряла вода) и житото да загори. Готовото жито се обърква добре с 200 г захар на пясък. Добавят се счукани орехи, настъргана кора лимон, галета (100г). Обърква се добре, похлупва се и се оставя за 1 нощ на хладно място да се овкуси. На Задушница се раздава, като се разпределя ашурето в купички. Отгоре се поръсва компактно пудра захар. С канелата върху всяка купичка се прави кръст. Така се раздава на Задушница за господ да елементарни. 

За жената
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР