Парламентът преминава в нов режим на работа заради разпространението на

...
Парламентът преминава в нов режим на работа заради разпространението на
Коментари Харесай

В остър спор Деси Атанасова обясни на депутат от БСП защо не е време сега за национализация на болниците

Парламентът минава в нов режим на работа поради разпространяването на COVID-19. Депутатите ще се събират изключително единствено с цел да одобряват законопроекти, свързани с изключителното състояние, а парламентарният надзор ще бъде единствено писмен.

Предложението беше подкрепено от всички парламентарни групи с изключение на от Българска социалистическа партия. Десислава Атанасова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и Иван Иванов, народен представител от ПГ на "БСП за България ", разясниха в "Сутрешния блок " на Българска национална телевизия.

"Парламентът продължава да работи макар вчерашното решение. Във всеки един случай на съображение от Конституцията Народното събрание може да взема решение по кое време ще заседава. И при положение на извънредност, какъвто в случай че се постанова - знаете, че по отношение на ветото на президента по закона за изключителните ограничения в границите на 24 часа бяха свикани и комисиите на Народното събрание, както и съвещание на Народното събрание се организира и ветото беше подкрепено.

Не сме лишили националното посланичество от естрада, мнение и парламентарен надзор, каквито опасения имаха хората и сътрудниците от Българска социалистическа партия.

Решението, което през вчерашния ден взехме, за жал без гласовете на Българска социалистическа партия, касае сериозната епидемиологична конюнктура в страната. Ние сме в изключително състояние. Важат всички ограничения, даже през вчерашния ден бяха удължени със заповед на министъра на опазването на здравето.

Сами разбирате, че в зала, в която се заседава от време на време повече от 10 ч., даже предпоследното ни съвещание беше повече от 13 ч... Никой от нас няма визия дали е болен или вирусоносител.

Твърде рисково е, повече от 200 индивида сме, някой от нас да се разболее в действителност и тогава Народното събрание ще спре да действа в действителност, тъй като ние ще сме в 14-дневна карантина ", сподели Атанасова.

"Каквито и оправдания да се дават за това, че Народното събрание ненадейно за нас и явно предстоящо за ръководещите спря работа, няма да минат. За страдание, след 29 години народна власт нашият парламент хлопна порти и то с неуместно пояснение. Видите ли сега се е трансформирало в източник на болест.

Съгласете се, че този парламент гласоподава изключителното състояние и той би трябвало да го управлява. За първи път народните представители са лишени от опцията да управляват министрите, да упражняват тези права и отговорности, които са им заложени по конституция и за жалост тази институция дефинитивно стигна дъното, тъй като най-висшият орган от страната вместо да дава образец на българските жители – тези, които са ни изпратили там, те споделят:

“Вижте в този момент, няма по какъв начин да станат нещата, ще се прибираме у дома и в случай че се наложи ще се върнем някой безоблачен ден”. Вместо да работим – има куп проблеми, които би трябвало да се решат.

Първо с лечебните заведения: за какво не решаваме въпроса всички лечебни заведения да престанат да бъдат търговски сдружения? Защо не блокираме държавния запас да се изкарат от там защитни средства? Защо не обсъждаме разноските, които ще направи страната?
Затваряме институцията и всичко това ще се прави на мрачно ", съобщи от своя страна Иванов

Десислава Атанасова му отвърна, че не може да се желае да се национализират лечебните заведения в интервал на изключително състояние. Тя сподели, че от Държавния запас са оборудвани залите "Арена Армеец " в София и "Колодрума " в Пловдив.

"Другата седмица комисията по енергетика ще заседава, тъй като би трябвало да се създадат незабавно промени в закона за енергетиката по отношение на намаляването на цената на парното ", добави Атанасова.

Видео вижте ТУК
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР