„Новият дизайн на мярката 60/40 e приет от Министерския съвет.

...
„Новият дизайн на мярката 60/40 e приет от Министерския съвет.
Коментари Харесай

Ангелкова: Мярката 60/40 за сектор Туризъм става 80/20

„ Новият дизайн на мярката 60/40 e признат от Министерския съвет. В бранша на туризма тя става 80/20, защото в допълнение се утвърждава за този бранш, и се отпускат 290 лева помощ на заето лице”. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет.
За бранша в допълнение са отделени 50 млн. лева по линия на специфичната стратегия, обвързвана с наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. „ Всеки шеф, който наеме лице, което е записано в Бюрата по труда, ще получава 610 лева, т.е. минималната работна заплата”, уточни Ангелкова.
Социалният министър Деница Сачева изясни, че мярката се уголемява и за браншове, които досега не са имали достъп до нея. Специалисти по дентална медицина, балнеологични и СПА центрове, частни детски градини и центровете за професионална подготовка към този момент ще могат да аплайват. Разширеният вид ще е в действие до 30 септември. Очаква се да избави работните места на към 300 000 души, сподели още Сачева.
„ До този миг по мярката 60/40 са изплатени към 130 милиона лв., които резервират заетостта на към 150 000 души. Част от работодателите и заявките се подават по няколко пъти поради разнообразни интервали, за които кандидатстват”, изясни Сачева.
„ В идващия интервал от 3 месеца на дейности на тази мярка няма да има условие работодателите да са платили налозите и осигуровките за 2020 година. Отчитаме компликациите, които има българския народ. Тези налози би трябвало да бъдат декларирани като дължими, с цел да бъдат поетапно събрани в по-късен момент”, изясни Сачева. „ В погашение на средствата могат да аплайват структури, които са основани от общините. Разликата с първия дизайн на мярката е, че няма да се дава помощ, там където се получава финансиране за заплащане и осигурителни вноски от държавния бюджет от стандарти, признати в осъществяване на Закона за обществените финанси. Целта е да се избегне двойно финансиране на заплащане в общинските предприятия. Ще се покрива за в бъдеще 60 % от осигурителния приход и 60 % от осигуровките. За бранш хотелиерство и ресторантьорство ще има опция да получават дотация за новоназначени”, съобщи Сачева.
Кандидатстването ще става с електронни заявление и ще стартира от края на тази седмица.
„ От 14.00 ч. през днешния ден ще може да се кандидатства по мярката „ Заетост за теб”. Тя е обвързвана с наемането на безработни лица, които са регистрирани в бюрото по труда”, сподели Сачева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР