Първо обсъждане на Стратегията за развитие на културата през следващите

...
Първо обсъждане на Стратегията за развитие на културата през следващите
Коментари Харесай

Акцентите в Стратегията за развитие на културата през следващите 10 години

Първо разискване на Стратегията за развиване на културата през идващите 10 години. Творческата подвижност, отбраната на интелектуалната благосъстоятелност и актуалните форми на изложение са измежду целите в документа. Днес специалисти и ръководители на културни институти предложиха промени в частта, отнасяща се до нематериалното културно завещание и образните изкуства.

Проектодокумент от 100 страници задава посоката на развиване на културата. Връзката й с туризма, стопанската система и териториалното развитите са измежду предложенията в тактиката. Сред по-интересните хрумвания пък е даването на концесия на недвижими културни полезности.
Румен Димитров, зам.-министър на културата: През годините нееднократно са правени опити за разработване на сходен вид документ, само че за жалост до през днешния ден той към момента не е изцяло създаден и признат.
Оценката на специалистите е добра, само че не липсват и рекомендации.
Проф. Николай Овчаров, археолог: Културното завещание би трябвало да се развива посредством европейските планове, което вършим много сполучливо напоследък, естествено с намесата на общините. Найден Тодоров, шеф на Софийската филхармония: Ние в България не сме доста наясно по кой път желаеме да тръгне културата - по пътя на Европа, в който страната има много интензивно присъединяване или по пътя на Америка, където всичко действа на планов принцип. В тази тактика са заложени и двата модела. Гл. ас. доктор Ива Станоева, Институт за етнология и фолклористика при Българска академия на науките: Да се пренапише частта за нематериалното културно завещание. Да се подтикват хората, носителите да го опазват.
Разумните оферти ще бъдат част от новата тактика. Но преди окончателното й приемане предстоят още тематични полемики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР