На 26 ноември имен ден празнуват всички, които носят името

...
 На 26 ноември имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

На 26 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Стилиян, Стилияна, Щилиян

 

На 26 ноември имен ден честват всички, които носят името Стилиян (означава - стълб), Стилияна, Щилиян (Щилиян - вариация на Стилиян), Щилияна, Щерян, Щеряна.

 

 

 

Православната църквата уважава паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски. Свети Стилиян е роден в Пафлагония Мала Азия. Живял е в края на IV и началото на V век. Стилиян раздал имуществото си, станал духовник и се прочул като вълшебен врач на децата, поради което получил прозвището „ Детепазител “.

Светецът се приема за патрон на педиатрията и педагогиката. На иконите най-често се изобразява по какъв начин с дясната си ръка прави „ благославящ “ жест, държи патерица, сочи с дете или с държи в лявата си ръка кърмаче. Почита се изключително доста като настойник на децата и изключително на кърмачетата. Има една икона, среща се в черквата на с. Сатовча, Разложко, на която Св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета. Той ги пази от „ детешката болест “, както наричали детския паралич, а и от други болести. 

Народният фетиш към св. Стилиян е развъртян най-вече в южните български земи, където назовават светеца и празника му „ Щири “ (в Родопите), „ Шилимен “ (в Пирин) или „ Щилиян “ (в странджанския край) и още „ Щилено “ или „ Детешки празник “.  

Светецът се изобразява още върху украшения и амулети, изключително такива, които са предопределени за деца. В деня на неговия празник майките месят и раздават за здравето на рожбите си питки, намазани от горната страна с мед, а на някои места и варена царевица. 

Жените палят свещи пред иконата на светеца и през целия ден не работят нищо, с цел да не боледуват децата им. 

Имен ден честват всички, които носят името: Стилиян, Стилияна, Щилиян, Щилияна, Щерян, Щеряна.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР