iStockКитайски учени създадоха прототип на квантовия компютър Jiuzhang, който се

...
 iStockКитайски учени създадоха прототип на квантовия компютър Jiuzhang, който се
Коментари Харесай

Изобретиха уникален квантов компютър

 

iStock

Китайски учени сътвориха първообраз на квантовия компютър Jiuzhang, който се оправи със общоприетия логаритъм за тестване 10 милиарда пъти по-бързо от Sycamore - 53-кубитов първообраз на квантовия компютър на компанията Гугъл. По този метод, както физиците потвърдиха, това устройство може да взема решение проблеми, недостъпни за класическите компютри, т.е. постигнало е „ квантово предимство “. За това заяви агенцция Синхуа. 

Квантовите компютри са изчислителни устройства, които употребяват правилата на квантовата механика в своята работа. За разлика от стандартните компютри, които са формирани от битове - единици информация, които съдържат или 1, или 0, квантовите компютри са построени от кубити - кафези на паметта и примитивни изчислителни модули, които съхраняват по едно и също време и нула, и единица.

Учените към момента не са основали пълноценни квантови компютри. Сега съществуват единствено техни прототипи - да вземем за пример през 2017 година физикът от Харвардския университет Михаил Лукин приказва за основаването на 51-кубитов първообраз, а Гугъл през 2019 година за 53-кубитов първообраз, наименуван Sycamore. В новата публикация в китайските физици, водени от Цзян-Вей Пан от Университета за просвета и технологии в Китай, приказват за сходен триумф. Изчислителните качества на компютъра, който те нарекоха Jiuzhang, бяха тествани от учени благодарение на специфичен GBS логаритъм. Jiuzhang се е справил с него 100 трилиона пъти по-бързо от най-мощния действителен суперкомпютър. Освен това разработчиците обявиха, че изчислителната мощ на тяхното устройство е 10 милиарда пъти по-голяма от Sycamore.

Учените прибавиха, че опциите на тяхната разработка могат да бъдат приложени в области като машинното образование и квантовата химия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР