Искам преразглеждане на регулаторните органи. Не може заплатата в КФН

...
 Искам преразглеждане на регулаторните органи. Не може заплатата в КФН
Коментари Харесай

Ива Митева: Настояваме за 9% ДДС на основните храни

 
Искам преразглеждане на регулаторните органи. Не може заплатата в КФН да е към 15 000 лева, а в Комисия за защита на конкуренцията към 5000 лева Не можем да оставим хората, работили цялостен живот без пенсия Отговарям на всеки мейл на жител, имам директория с оферти, които ще обсъдим с сътрудниците в Народно събрание 44-тият парламент е озвучаван от компания за концерти Милиони са потънали в два тревясали тенискорта във Велинград Извиних се на Христо Иванов, Мая Манолова ми изиска амнистия Мечтая за повече държавническо мислене в Народното събрание, споделя ръководителят на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева от Има Такъв Народ в особено интеврю за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Митева, след два мандата ръководител на Народно събрание, какво съгласно Вас би трябвало да се промени в работата на Народното събрание, с цел да стане активността му по-ефективна?

- В последното, 46-о Народно събрание, за първи път приехме нов устав. Да, доста неща от остарелия останаха. Но за първи път краткотрайната комисия стартира на чисто. Тя си създаде правилника и върху него се направиха предложенията сред двете гласувания. Такова нещо в толкоз къс период в никакъв случай не се е правело. Бях събрала доста информация по какъв начин работят другите парламенти, в това число за сесийното им заседаване, за кворумите, за работата и наименованието на комисии. Ние бяхме единствената парламентарна група, която до последно настояваше за по-малко комисии, не повече от 16-17.

- Защо не се случи?

- Желанието постоянно е да има повече ръководители на комисии, с цел да се употребяват повече коли, да има повече екстри. Председателят на комисията е приравнен на министър. За страдание на мнозина, издадох заповед, с която ограничих използването на служебни коли. Премахнах персоналните коли за управленията на парламентарни групи, в това число и на комисиите.

- Каква беше реакцията?

- Имаше отпор, най-много ГЕРБ реагираха по-остро. Но аз бях откровена и им споделих: Няма спънка да излезете пред публицистите и да заявите, че желаете да се работи по остарелия метод. Но го направете вие. Повече никой не сложи въпроса. Преди да взема решението, доста почтено го предложих на Председателски съвет. Всъщност всички решения, които сме вземали, са минали през Председателски съвет и са били одобрявани с единогласие. Затова е  обидно, когато по-късно се подвига медиен звук и Председателят остава самичък. А той е пръв измежду равни, има и конституционни решения в тази посока. Не мога да си разреша да вземам еднолични решения. При приемането на правилника даже желаех основаването на финансов съвет или приемането на текст, съгласно който решения, свързани с изразходването на средства, да минават през Председателски съвет. Тоест - като ръководител да рапортувам какво съм разписала, изключително, когато става дума за разходването на огромни средства. Исках да рапортувам всяка една социална поръчка. Но това не се възприе, споделиха ми, че ръководителят би трябвало да има независимост.В началото на идващия парламент ще дам конференция, без значение в какво качество съм, тъй като в края на 45-ото Народно събрание разпоредих няколко одита и желая да разглася резултатите.

- Какви одити възложихте?

- Одити на назначения, на заплащането в Народно събрание, на ремонта на новата пленарна залата. Трябва хората да схванат за какво Народното събрание не се обитава там.

- Какъв е казусът със залата? Какво сподели одитът?

- Така и не се стигна до публични поръчки за система за гласоподаване и система за озвучаване. 44-ият парламент бе озвучаван от компания за концерти. Системата за гласоподаване бе остарялата. Поръчката за озвучаването бе тръгнала, само че няколко пъти бе обжалвана и спирана. Оказа се, че в началото планът за СМР на залата е включвал както системата за озвучаване, по този начин и системата за  гласоподаване. В един миг системата за гласоподаване и озвучаване са извадени от плана. Но окабеляването е било към този момент планувано за избрана техника. Оказва се, че окабеляването към този момент не може да бъде употребено, защото техниката, която се предлага в извършените по-късно публични поръчки към този момент е напълно друга. Когато поръчката е извадена от общия план, цената и е към 2,1 млн. лева, а в някакъв миг бе стигнала над 3, 5 млн. Изведнъж стартира да се завишава цената.

- При тези одити открити ли бяха престъпления?

- Да. Във Велинград, да вземем за пример, където Народно събрание стопанисва почивна база, са издигнати за близо 1 780 000 лева два тенис корта и фитнес център, които сега са тревясали и никой не може да изясни задачата им. Да не приказваме, че ремонтът на стола на някогашния партиен дом е до средата. Там е почнало СМР. Договорът е подписан на единия ден, а на идващия ден е изплатена предплатено цялата сума по контракта. Отделно в друга поръчка е закупено съоръжение. В момента компанията е доставила оборудването, а няма по какъв начин да се инсталира, защото ремонтът не е завършил. На процедура може да се окаже, че то няма да може да се инсталира.Убедена съм, че би трябвало да помислим и по критерия " най-ниска цена " в Закона за публичните поръчки. В момента сме затрупани от писалки и маркери, които не пишат, от толбодове, които не работят, от принадлежности, които хвърляме, тъй като са некачествени, само че купени по най-ниска цена.

- Имахте концепция Народното събрание да заседава на сесии. Защо тя не се възприе?

- Може би тъй като доста остро реагираха медиите. Трябва да съм почтена - представители на съвсем всички парламентарни групи ми споделиха: Идеята е блестяща и ние стоим зад нея. Когато желаех да го заявят обществено отговорът бе: Не, ще се настроят против нас. Наистина считам, че сесиите са най-разумният вид. Изморихме се от толкоз чести промени в законите. Но продължаваме да вървим към това галопиращо законодателство, което променяме всекидневно. А огромните ни професори още преди време са споделили, че в постоянството на закона се крие неговата мощ. Тогава човек почита закона.Амбицирана съм да направя консолидираните закони. Не е обикновено, когато законите се трансформират всекидневно, да ги няма на уеб страницата на Народното събрание в консолидиран тип гратис. Това съществува във всички страни - членки на Европейски Съюз. Осъзнавам какъв брой е мъчно това и какъв брой постепенно ще стане, само че знам, че би трябвало да стане. Ще е в интерес на жителите, тъй като не всеки може да си разреши да си купи частните правните системи.

- Предложихте основаването на парламентарни препоръки. Защо?

- Въведохме цялостната гласност на съвещанията. Въпреки, че когато видят камери, мнозина от сътрудниците се трансформират - всичко става политика. Затова и в доста парламенти съвещанията на комисиите са закрити.Но аз имам вяра, че бъдещето е на градивните и задълбочени диалози. Трябва да стартираме доста деликатно да обсъждаме измененията. Нужно е доверие и по-голям разговор сред нас. И би трябвало да се тръгне тъкмо от там, с тези препоръки, които предложих да се основат. Трябва да работим тематики по тематики. Още в първите съвещания на новия парламент е належащо да се разберем, че ще работим по политики. Че ще стартират да се основават тези експертни препоръки, в които ще влязат практиците, теоретиците и неправителствените организации. И всеки ще може да даде своя опит и познания в съответната материя и тя да се огледа всестранно.А не да се надпреварваме да внасяме закони. Не е значима броя. Колко от импортираните закони се одобриха? Много малко. От трите закона за Бюрото към основния прокурор се одобри нашият.Доволна съм, че 46-ият парламент не позволи да се наруши конституцията или правилника. Това е парламентаризмът. Парламентарното ръководство е ръководство под надзор, под наблюдаване. Изслушването на министрите сподели, че Народното събрание реализира този надзор върху изпълнителната власт.

- Премахването на профилираните съд и прокуратура бе тематика на 45-ия и 46-ия парламент. Защо не стигна времето за нея?

- Не е значимо да закрием единствено профилираният съд и профилираната прокуратура. Трябва да забележим по какъв начин работи цялата правосъдна система в целокупност. Там има доста проблеми. И с назначенията, и с повишението на магистратите, и с спомагателното стимулиране, и с атестиранията, и с кариерните бонуси, които би трябвало да бъдат отстранени. В плана бе заложено започнатите каузи да се приключват в закрития съд. Е по какъв начин, в случай че съдът е закрит, ще се довършват каузи в него?! Това е нонсенс. Друга болна тематика са регулаторните органи. Нужно е да преразгледаме статута на всички регулаторни органи, които са основани със закон или разпореждане на Министерски съвет - пълномощия, мандати, размери на хонорари, в допълнение стимулиране, да ги забележим в целокупност.

- Това е цяла промяна.

- Да. Не е обикновено в КФН възнагражденията на комисарите да са сред 13 000 и 15 000 лева, а в Комисия за защита на конкуренцията или КЗП да са сред 4 000-5000 лева Отговорността на тези комисари да не би да е по-малка?! Да не приказваме за заплатите в държавната администрация, където за едни и същи длъжности има марж над 500 лева

- Идеите Ви са безпределно амбициозни. Смятаме ли обаче, че по-късно разделяне, което се получи - нови, остарели, статукво смяна, депутатите, които в не дребна част ще бъдат същите, към този момент ще са задоволително узрели, с цел да работят по политики?

- Надявам се. Предстои ни извънредно тежка зима. И хората несъмнено чакат да им приказваме за опазване на здравето. За това, че не могат да се лекуват в лечебните заведения, а цялостен живот са плащали осигуровки, за тези пътеки, при които не се знае къде отиват средствата. За образованието и делегираните бюджети, за понижаване на  ставките за Данък добавена стойност за стоките от първа нужда - така наречен " дребна потребителска кошница ".

- Има Такъв Народ поддържа ли концепцията за понижаване на Данък добавена стойност върху храните?

- Да, безусловно. Категорично считам, че би трябвало да вървим към 9% Данък добавена стойност най-малко на храните от първа нужда - самун, мляко, яйца, олио, сирене. Това е насъщният ни. Не може да виждаме хора, които споделят не мога да си купя самун. Като ръководител на Народното събрание получих писмо от пенсиониран доктор от село Богомилово, Старозагорско, който споделя: Пенсиониран съм с 345 лв., по какъв начин ще пребивавам по този метод, това е оскърбление, прочетете го пред всички. Ето споделям го - посредством вашата медия. Не може да оставим тази хора, които толкоз години са работели, без пенсия. Пенсионните фондове също би трябвало да бъдат преразгледани. Непрекъснато се приказва за някакви злоупотреби. Всичко би трябвало да бъде извадено на масата. Трябва да се грижим за всеки жител. Призоваваме ги да гласоподават, само че би трябвало да мислим какво се случва с хората на идващия ден след изборите.

- Как поддържате връзка с гласоподавателите си?

- Получавам доста писма, изключително от младежи. На всеки имейл съм дала отговор, с всички съм се свързала по телефона. Направих срещи с хора, които ми бяха писали от Разград и срещите бяха доста вълнуващи. Ние не знаем всички проблеми, по тази причина приканвам хората да ми ги пишат и дават. Вече имам директория с предложния и те би трябвало да бъдат прегледани едно по едно. Хората да търсят от нас сметка кое е изпълнено и кое не.

- За да се случи всичко това обаче е належащо да има работещо държавно управление и постоянен парламент. Каква е прогнозата Ви?

- Вярвам, че това ще се случи. Смятам, че би трябвало да стартираме да си имаме доверие, би трябвало да си подадем ръка. Силно имам вяра, че всички партии сме си научили урока.

- Простихте ли на " Демократична България " за метода, по който постъпи по отношение на Има Такъв Народ?

- Ние постоянно сме си признавали, че сме млади и неопитни като политици. Но считам и имам вяра, че ние сме почтени като политици. Не сме изрекли неистини. Но чух лъжи от други групи. Най-малкото това, което на мен ми се споделяше на четири очи, по-късно обществено ставаше  нещо радикално друго. Самата аз не можех да допускам какво се случва.Връщам се към последните ми дейности и отхвърли ми да свикам изключително съвещание. След това осъзнах, че в случай че се бях обадила на Христо Иванов, с цел да му обясня своето решение, мисля, че той щеше да ме разбере. Сигурно го изненадах с това, че разгласих решението си при Мария Цънцарова - може би го направих, тъй като то изрично бе мое лично и не желаех по никакъв метод да ми се въздейства. След разпускането на Народното събрание му се обадих и споделих: Христо, извинявай, само че считам, че това бе честното държание. По сходен метод Мая Манолова пристигна при мен да желае амнистия. Работила съм с нея 20 години. Мисля, че можем да продължим напред.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР