Одобрени са образците на бюлетините в цялата страна, с

...
  Одобрени са образците на бюлетините в цялата страна, с
Коментари Харесай

Печатат близо 17.3 млн. бюлетини за кметските избори

 

Одобрени са образците на бюлетините в цялата страна, като се изключи две кметства – с. Паталеница, Пазарджишко и в с. Стефан Караджово, Болярово. В рамките на деня чакаме и там да бъдат одобрени образците. Това сподели представителят на ЦИК Александър Андреев по време на постоянния брифинг на комисията по отношение на локалните избори, съобщи БГНЕС.

„ Към момента тиражът на бюлетините, който е утвърден по отношение на подадените поръчки на Общинските изборни комисии за бюлетините, това е 17 257 800. По отношение на общински съветници тиражът на бюлетините е 6 900 600. Същият е тиражът във връзка с бюлетините за кмет за община, защото съответстват като данни. По отношение на кметове на региони това включва кметове на региони в трите града София, Пловдив и Варна е 1 858 100 броя, за кметове на кметства – 1 598 500 бюлетини “, уточни Андреев и посочи, че тази численост е без двете кметства, където към момента не са утвърдени образците на бюлетините.

Той посочи, че цената за печатане на бюлетина е 30 ст., като в нея влиза правене на графичния й дизайн, хартията, мастилото и превозването им до крайните точки. Прогнозната сума на поръчката е малко над 6 млн. лева с Данък добавена стойност, добави представителят на ЦИК.

Андреев уточни, че продължава регистрацията на наблюдаващи за локалния избор като досега са регистрирани 7 неправителствени организации с общо 74 броя упълномощени наблюдаващи.

„ Международните наблюдаващи са 21 като са от две интернационалните организации – трима са от парламентарната асамблея за черноморско икономическо съдействие „ ПАЧИС “ и 18 наблюдаващи от Естония “, посочи представителят на ЦИК.

Той разяснява и постъпилите тъжби и сигнали в ЦИК.

„ По отношение на жалбите и сигналите, все още в ЦИК са постъпили общо 31 сигнала и 147 тъжби, от които във връзка с общинските изборни комисии са 28, а във връзка с регистрации на претенденти, общински изборни комисии, секционни изборни комисии 119 “,обяви той и добави, че комисията е излязла с решения по всичките, като се изключи две.

„ Жалбите против решения на ЦИК са 14 като сега към момента има две висящи тъжби. Едната е във връзка с партия БАСТА против решение за делене на изборните бумаги и материали от общинска изборна комисия в Столична община. Другата е тъжба от страна на един претендент, който апелира недопускането му до присъединяване във форма на отразяване на предизборната акция в една от публичните медии “, посочи той.

Попитан дали към този момент е явен размерът на санкцията, която ще бъде наложена на водача на Атака и претендент за кмет на София Волен Сидеров, Андреев съобщи, че все още тече процедура и не може да каже дали решението ще излезе преди или след изборите.

Стана ясно още, че Сидеров апелира в съда и недопускането му до присъединяване в „ Панорама “ и точно магистратите би трябвало да кажат дали ЦИК има отношение към подписаните съглашения сред политическите партии и медиите. Говорителят изясни, че те единствено съблюдават всички претенденти да са равнопоставени и че за неспазването на сделките те не са страна.

Александър Андреев напомни, че 12 октомври е последният период за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес на място или по електронен път. Този период е финален и за подаване на заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия. От тази опция могат да се възползват единствено хора, които нямат физическа опция да отидат до урните като това би трябвало да потвърдят с показване на решение от ТЕЛК.

„ Лицата, които не са съумели да подадат заявление до 12 октомври, могат да създадат това най-късно до 21 октомври. На 16 октомври ще бъде оповестен и описът на заличени лица и какво е основанието за това “, изясни той.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР