След избухване на пандемията от COVID-19 всички осъзнаха колко важна

След избухване на пандемията от COVID-19 всички осъзнаха колко важна ...

Мигновени съобщения и поверителност – алтернативите


След избухване на пандемията от COVID-19 всички осъзнаха колко важна е поверителността
(снимка: CC0 Public Domain)

Поверителността на потребителите е в основата на новите услуги за незабавни съобщения, разработени с подкрепата на инициативата на ЕС за интернет от следващо поколение (NGI). Конкретни алтернативи за незабавни съобщения защитават напълно поверителността на потребителите.

След избухване на пандемията от COVID-19 всички осъзнаха колко e важно да разполагат с правилните комуникационни инструменти, за да останат свързани помежду си, казват от NGI. Но колкото повече научаваме за нашите права за поверителност и привикваме с тях, толкова по-внимателни ставаме и към условията за използване на нашите комуникационни инструменти.

С други думи, важно е не само инструментите да работят, но и да знаем как работят. Потребителите трябва да се доверят на комуникационните канали, които използват в своите социални кръгове, по-специално на личните съобщения сред лица и групи.

Интернет от следващо поколение () е инициатива на Европейската комисия, която има за цел да насочва развитието и еволюцията на интернет в „Интернет на хората”. Интернет, който отговаря на основните нужди на хората, включително доверие, сигурност и приобщаване, като същевременно отразява ценностите и нормите, на които всички граждани в Европа се радват.

Изследователските проекти на NGI по-конкретно разработват решения за незабавни съобщения, които напълно защитават поверителността на потребителя.

Алтернативи на услуги за мигновени съобщения

XMPP или Jabber е възприетият интернет стандарт за незабавни съобщения, който по същество работи по същия федеративен начин като електронната поща. NGI финансира няколко инициативи относно XMPP за добавяне на най-новите функции за защита, така че потребителите да имат набор от клиенти, между които да избират и да разберат какво е най-подходящо за тях: и (мобилен клиент за Android), (десктоп), (уеб клиент), (всички устройства). Всички те са безплатни приложения с отворен код, така че могат да бъдат допълнително персонализирани.

е надеждно и удобно за потребителите приложение, което те могат да започнат да използват незабавно със своята съществуваща инфраструктура. То изглежда и се усеща като обикновен чат клиент, включващ криптирани частни съобщения, нишки и групови чатове – но вместо да се регистрират на непознат сървър в чужбина, потребителите използват сървър, на когото вече имат доверие: своя пощенски сървър.

Друг интересен протокол е Matrix. NGI финансира , приложение за групови съобщения за настолни и базирани на Linux мобилни операционни системи. Общността е произвела и много други приложения, включително , които могат да се използват на мобилни телефони, настолни компютри и в мрежата.

първоначално е сървър за конферентни връзки с отворен код, но впоследствие се трансформира в отлично приложение за видео разговори. Sylk е на път да предложи групови съобщения, базирани на стандарта SIP Simple – което означава, че можете да го използвате, за да замените изцяло други популярни услуги за съобщения с алтернатива за поверителност – и е съвместим с повечето доставчици на интернет телефония.

За да се свържат с по-широка общност, потребителите могат да помислят за използването на нещо „старо, но златной”: IRC. NGI подкрепя , модерен уеб клиент за IRC, който улеснява чата с по-голям брой участници. Потребителите могат да изберат един от многото безплатни доставчици на IRC или да хостват свои собствени.

В случай че е необходима пълна анонимност, е възможно да се използва : проект с отворен код, който позволява частни и анонимни незабавни съобщения. Ricochet Refresh е продукт на международна организация, подкрепяща лицата, сигнализиращи за нередности.

Решения, които могат да работят офлайн

е мобилно приложение за социални контакти, внедрено в мрежа с равноправен достъп (Secure Scuttlebutt), а не в типична облачна услуга. Мобилното приложение хоства локално базата данни на потребителя, което му позволява да притежава личните си данни, както и да използва приложението, когато е офлайн.

е сигурно приложение за съобщения, предназначено за активисти, журналисти и групи от представители на гражданското общество. Вместо да се използва централен сървър, криптираните съобщения се синхронизират директно между устройствата на потребителите, и така потребителите и техните взаимоотношения се защитават от наблюдение.

Преминаване към ново решение

Важно е да се разбере и оцени, че има форма на „социално заключване”. Ако много хора имат инсталирано популярно търговско приложение за незабавни съобщения и то е достъпно безплатно, всъщност са необходими известни усилия, за да може дадена група да премине към алтернативно решение. Но в крайна сметка, ако всички са недоволни от състоянието на нещата, могат заедно да решат да ги променят!

Функциите, от които се нуждаят потребителите, не са сложни като ракетостроенето, което доказва и горният списък с алтернативни решения, а има и много други подобни. „Ако искаме здравословен интернет, просто не трябва да допуснем сценария „победителят взема всичко” да се случи. Нека да започнем да популяризираме справедливи, стабилни и надеждни технологии, които работят прозрачно и се държат така, както очаква обществото да се държи интернета”, казват от NGI.

Източник: technews.bg