След избухване на пандемията от COVID-19 всички осъзнаха колко важна

...
След избухване на пандемията от COVID-19 всички осъзнаха колко важна
Коментари Харесай

Мигновени съобщения и поверителност – алтернативите


След експлоадиране на пандемията от COVID-19 всички осъзнаха какъв брой значима е поверителността
(снимка: CC0 Public Domain)

Поверителността на потребителите е в основата на новите услуги за незабавни известия, създадени с поддръжката на самодейността на Европейски Съюз за интернет от последващо потомство (NGI). Конкретни други възможности за незабавни известия пазят изцяло поверителността на потребителите.

След експлоадиране на пандемията от COVID-19 всички осъзнаха какъв брой e значимо да разполагат с верните информационни принадлежности, с цел да останат свързани между тях, споделят от NGI. Но колкото повече научаваме за нашите права за дискретност и привикваме с тях, толкоз по-внимателни ставаме и към изискванията за потребление на нашите информационни принадлежности.

С други думи, значимо е освен инструментите да работят, само че и да знаем по какъв начин работят. Потребителите би трябвало да се доверят на информационните канали, които употребяват в своите обществени кръгове, по-специално на персоналните известия измежду лица и групи.

Интернет от последващо потомство () е самодейност на Европейската комисия, която има за цел да насочва развиването и еволюцията на интернет в „ Интернет на хората ”. Интернет, който дава отговор на главните потребности на хората, в това число доверие, сигурност и приобщаване, като в същото време отразява полезностите и нормите, на които всички жители в Европа се радват.

Изследователските планове на NGI по-конкретно създават решения за незабавни известия, които изцяло пазят поверителността на потребителя.

Алтернативи на услуги за мигновени известия

XMPP или Jabber е възприетият интернет стандарт за незабавни известия, който всъщност работи по същия федеративен метод като електронната поща. NGI финансира няколко начинания по отношение на XMPP за прибавяне на най-новите функционалности за отбрана, тъй че потребителите да имат набор от клиенти, сред които да избират и да схванат какво е най-подходящо за тях: и (мобилен клиент за Android), (десктоп), (уеб клиент), (всички устройства). Всички те са безвъзмездни приложения с отворен код, тъй че могат да бъдат в допълнение персонализирани.

е надеждно и комфортно за потребителите приложение, което те могат да стартират да употребяват неотложно със своята съществуваща инфраструктура. То наподобява и се усеща като елементарен чат клиент, включващ криптирани частни известия, влакна и групови чатове – само че вместо да се записват на чужд сървър в чужбина, потребителите употребяват сървър, на който към този момент имат доверие: своя пощенски сървър.

Друг забавен протокол е Matrix. NGI финансира, приложение за групови известия за настолни и основани на Linux мобилни операционни системи. Общността е произвела и доста други приложения, в това число, които могат да се употребяват на мобилни телефони, настолни компютри и в мрежата.

в началото е сървър за конферентни връзки с отворен код, само че след това се трансформира в чудесно приложение за видео диалози. Sylk е на път да предложи групови известия, основани на стандарта SIP Simple – което значи, че можете да го употребявате, с цел да замените напълно други известни услуги за известия с опция за дискретност – и е съчетаем с множеството снабдители на интернет телефония.

За да се свържат с по-широка общественост, потребителите могат да помислят за потреблението на нещо „ остаряло, само че златной ”: IRC. NGI поддържа, съвременен уеб клиент за IRC, който улеснява чата с по-голям брой участници. Потребителите могат да изберат един от многото безвъзмездни снабдители на IRC или да хостват свои лични.

В случай че е нужна цялостна анонимност, е допустимо да се употребява: план с отворен код, който разрешава частни и анонимни незабавни известия. Ricochet Refresh е артикул на интернационална организация, подкрепяща лицата, сигнализиращи за нередности.

Решения, които могат да работят офлайн

е мобилно приложение за обществени контакти, внедрено в мрежа с пълноправен достъп (Secure Scuttlebutt), а не в типична облачна услуга. Мобилното приложение хоства локално базата данни на потребителя, което му разрешава да има персоналните си данни, както и да употребява приложението, когато е офлайн.

е несъмнено приложение за известия, предопределено за деятели, публицисти и групи от представители на гражданското общество. Вместо да се употребява централен сървър, криптираните известия се синхронизират непосредствено сред устройствата на потребителите, и по този начин потребителите и техните взаимоотношения се пазят от наблюдаване.

Преминаване към ново решение

Важно е да се разбере и оцени, че има форма на „ обществено заключване ”. Ако доста хора имат конфигурирано известно комерсиално приложение за незабавни известия и то е налично гратис, в действителност са нужни известни старания, с цел да може дадена група да премине към различно решение. Но в последна сметка, в случай че всички са недоволни от положението на нещата, могат дружно да решат да ги трансформират!

Функциите, от които се нуждаят потребителите, не са комплицирани като ракетостроенето, което потвърждава и горният лист с различни решения, а има и доста други сходни. „ Ако желаеме здравословен интернет, просто не би трябвало да допуснем сюжета „ спечелилият взема всичко ” да се случи. Нека да стартираме да разпространяваме обективни, постоянни и надеждни технологии, които работят транспарантно и се държат по този начин, както чака обществото да се държи интернета ”, споделят от NGI.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР