€10 милиона ще инвестират в България китайският производител на електромобили

...
€10 милиона ще инвестират в България китайският производител на електромобили
Коментари Харесай

€10 милиона инвестиция и 300 работни места създава завод за електромобили край Пловдив

€10 милиона ще влагат в България китайският производител на електрически автомобили Cenntro Automotive Corporation и основаната в Люксембург SEVIC eMobility, заяви шефът по бизнес развиване на SEVIC Емил Янков пред SeeNews. Компаниите ще изградят цех за произвеждане на електрически автомобили в Тракия икономическа зона край Пловдив.

Планира се да бъдат наети сред 250 и 300 чиновници, които да работят там.

Инвестицията ще бъде осъществена в границите на три години. В България ще се създават 60% от частите за малко транспортно средство на ток. Сглобяването също ще се прави тук.

През юли Питър Уанг, CEO на Cenntro Automotive Corporation, съобщи, че фирмите възнамеряват да трансфорат завода в България в районен център.

Превозните средства няма да са леки коли за всеобщия консуматор, а профилирани за разнообразни B2B потребности. Компаниите към този момент водят договаряния с Domino " s и Ikea в международен мащаб за доставка.

" Превозното средство ще бъде предлагано с разнообразни благоприятни условия - за превоз на охладени артикули, за събиране на отпадък, за почистване на улиците ", споделя Янков.

Двигателят ще бъде 10 kW, а самото транспортно средство ще бъде с височина 1,9 метра, дължина 3,7 метра и ширина 1,4 метра. Ще може да носи до 500 кг., а батерията ще предлага до 130 километра пробег с един заряд.

В взаимозависимост от вида батерия - оловно-цинкова или литиево-йонна - цената ще бъде €15 хиляди или €18 хиляди

" В момента го сглобяваме в партньорство с локална компания, а след три години ще можем да създадем артикул, който е напълно наш и да сътворяваме разнообразни съставни елементи дружно с български компании ", споделя Янков. И добавя, че задачата на SEVIC eMobility е да генерира добавена стойност посредством производството на електрическия автомобил.

Китайският колос в електронната търговия Alibaba е измежду вложителите в Cenntro и през тази година ще получи към 20 000 от електрическите автомобили.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР