• По-агресивен дизайн с още по-отчетлива Q-идентичност • Задни светлини с нова дигитална OLED-технология

...
•	По-агресивен дизайн с още по-отчетлива
Q-идентичност •	Задни светлини с нова дигитална
OLED-технология
Коментари Харесай

Един бестселър става още по-добър: Audi представя Q5 с нова визия


• По-агресивен дизайн с още по-отчетлива Q-идентичност
• Задни светлини с нова дигитална OLED-технология
• Нова ръководеща идея MMI touch
• Ексклузивен специфичен модел edition one

От години Audi Q5 е един от най-продаваните модели в премиум-сегмента при SUV-автомобилите на европейските пазари. Сега Audi прави този собствен модел още по-атрактивен и още по-добър. Оптимизираният Q5 съчетава спортен характер с високо ниво на пригоденост за всекидневна приложимост и може да се похвали с извънредно богат асортимент в региона на инфотейнмънт-технологиите и асистиращите системи за лидера. По-агресивният екстериорен дизайн на успешния модел подчертава Q-идентичността на автомобила и дори представя едно международно изобретение – задни светлини с OLED-технология.

* Данните за разхода на гориво и количествата на излъчванията на СО2 можете да откриете в края на настоящата прес-информация
** Данните във връзка с разхода на гориво/консумацията на електрическа енергия и количествата на излъчванията на CO2 са посочени в избран диапазон в зависимост от потребления размер колела/гуми и от оборудването

Екстериорният дизайн: Q-дизайнерският език на Audi става още по-характерен
Силно изразена Q-идентичност в екстериора на Audi Q5: автомобилът излъчва мощност, издръжливост и сигурност. В рамките на модернизацията на модела дизайнерите в допълнение са подсилили това усещане с помощта на някои нови присъщи елементи. Предната решетка Singleframe с осмоъгълна форма е станала по-плоска и по-широка в сравнение с до момента. Страничните въздуховоди са пораснали на височина и са структурирани с трапецовидни вложки. LED-фаровете са получили нова графика на дневните светлини. В страничния аспект на Q5 особено мощно усещане правят оформените по нов метод прагове, които придават на излъчването повече лекост. Новост в задната част са декоративната ивица сред задните светлини и дифузорния детайл с допълнителна напречна лайстна. Наред със серийното изпълнение, моделът може да бъде поръчан и с две допълнитени дизайнерски линии. При advanced line автомобилът получава хромирани отвесни лайстни в предната решетка Singleframe, както и защитни елементи в долната част на предната ризница, решени в матово сребристо или в черно. Вариантът S line от своя страна се отличава със спортна конструкция в жанр пчелна пита на предната решетка Singleframe и хромирана лайстна в региона на дифузора в задната броня.

Два от общо дванайсетте предлагани цвята за лаковото покритие са нови – District зелено и Ultra синьо. По предпочитание на клиента допълнително се предлага и оптичен пакет „ черно ”.
Интериорният дизайн: образна лекост и върхово качество
В интериора хоризонталните линии на таблото създават чувство за шир и лекост. Пластично завършената, елегантно извита декоративна лайстна разделя горната от долната част на арматурното табло. В центъра на вниманието попада свободно стоящия MMI touch-дисплей с акустична обратна връзка. Досегашният въртящ и натискащ се регулатор на централната конзола отпада. Освободеното по този начин пространство на конзолата в този момент се заема от ниша за предмети.

По отношение на интериора купувачите на Q5 още веднъж имат избор сред три осъществявания: базовия вид, design selection и S line. Трите линии могат да бъдат свободно комбинирани с предлаганите разновидности за стила на екстериора. При design selection серийно идва пакет за контурно/амбиентно осветление: неговите светлинни ефекти инсценират по гръмък метод типичната за Audi висококачествена направа по особено специфичен метод.

Световна оригиналност: цифрова OLED-технология в задните светлини на Audi Q5 
В модифицираната версия на Q5 за първи път дебютира новото потомство OLED-светлини. OLED-елементите съставляват особено ефективен тип органични светодиоди, които разрешават извънредно хомогенно осветяване. Предлаганите като опция OLED-задни светлини се състоят от по три основни детайла, всеки с по шест отделни сегмента. Това решение е разрешило на дизайнерите и инженерите на Audi да реализират разнообразни светлинни дизайни и графики в границите на един-единствен хардуерен детайл.

„ Предимствата на цифровите OLED наред с високия контрастност са изключителната хомогенност на осветление, както и минималното разстояние между сегментите “, изяснява Щефан Берлитц, ръководител в отдела за създаване на иновативни светлинни технологии в Audi. „ Дигиталните OLED са идеалната технология, с чиято помощ в бъдеще можем да сътворяваме самостоятелен светлинен дизайн с висока точност и високо ниво на еластичност. При усъвършенстването на тази технология пред нас има огромни възможности. “

При поръчването на Q5 клиентите могат да избират от три съществени графики за задните светлини. За всяка от тези три графики са създадени характерни Coming- и Leaving-Home-светлинни инсценировки. При избор на режим „ dynamic “ от системата Audi drive select светлините минават автоматизирано в нова графика. Наред с това OLED-задните светлини разполагат и с функционалност за разпознаване на приближаващи обекти: ако към спрелия Q5 откъм гърба приближи друг участник в придвижването на разстояние по-малко от два метра, автоматизирано се активират всички OLED-сегменти. Когато Q5 потегли, още веднъж се задейства стандартната графика на задните светлини. Динамичните мигачи допълват спектъра от функционалности на OLED-задните светлини. Като базово съоръжение за Q5 се предлагат LED-фарове, Matrix-LED-светлините могат да се поръчат в допълнение. Техните интелигентни дълги светлини предлагат повече видимост и сигурност, без при това да заслепяват останалите участници в придвижването.

Просторни и гъвкави: каросерия и интериор
След модернизацията Audi Q5 – най-вече в резултат на удължаването на предната ризница – е станал по-дълъг с 19 милиметра, достигайки до 4,68 метра. Широчината (без страничните огледала) от 1,89 метра и височината от 1,66 метра остават непроменени. Дългото междуосие се равнява на 2,82 метра и обезпечава изобилие от пространство в интериора, като опция Audi предлага регулируемата задна седалка plus с опция за конфигуриране наклона на облегалките. Когато въпросната седалка е на борда на автомобила, товарното поделение побира сред 550 и 1.550 литра. Гъвкавото регулируемо дъно на багажника е серийно, докато електрическото ръководство на задния капак се предлага като алтернатива. Благодарение на потреблението на интелигентен микс от материали, Q5 има една от най-леките каросерии в своя сегмент, коефициентът на обтекаемост от едва 0,30 също е измежду най-добрите постижения в класа. Благодарение на рафинираната аероакустика, равнищата на шум в интериора са извънредно ниски.

Ергономична идея, инфотейнмънт и Audi connect: свързване на върхово ниво
Зад новата ергономична идея в Audi Q5 се крие нов Main Unit – модулната платформа за инфотейнмънт-системи (MIB 3), която предлага десетократно по-висока изчислителна мощност спрямо MIB 2.

Базовото съоръжение е с конвенционален комбиниран уред с ситуирана по средата система за информиране на водача. На върха на гамата застава Audi virtual cockpit plus – цифров екран с висока разделителна дарба и 12,3 инча диагонал, който разполага с избор от три основни изгледа на графиките. Водачът може елементарно да сменя изгледа на екрана от мултифункционалния волан. Като алтернатива се предлага също по този начин и Head-up-дисплей.

Централният MMI touch-дисплей с 10,1 инча диагонал е част от стандартната екипировка на Q5. Структурата на менютата му се приближава до съвременните смартфони. Търсенето може да става със свободно въвеждане на текст. Като алтернатива лидерът може да изписва букви или знаци на тъчпада или пък да използва диалоговата система за гласово управление, която е в положение да разбира голям брой изречения от всекидневната тирада. В комбиниране с инфотейнмънт-системата MMI Navigation plus с включен Audi connect Navigation & Infotainment гласовото ръководство може да работи и с облачна технология, което прави работата с него още по-пълноценна и лесна.

Онлайн-услугите на Audi connect свързват обновения Audi Q5 както с интернет, по този начин и с пътната инфраструктура. Навигационната система получава изображения с висока разделителна дарба от Гугъл Earth, както и прецизни данни за трафика и ремонтните дейности по пътя. Дигиталното радио DAB+ е част от серийното съоръжение на автомобила. Услугата Amazon Alexa позволява достъп до хиляди Alexa Skills. Car-to-X-услугите на Audi connect от своя страна вършат пътуването още по-спокойно – да вземем за пример те ви помагат да откривате свободни паркоместа по улиците, а в избрани градове също така си споделят със сървърите за управление на светофарните уредби и ви позволяват, когато е допустимо, да ползвате зелена вълна. myAudi App свързва смартфона на потребителя с бордната система в автомобила.

Множество лични настройки – от често избирани цели в навигационната система, през позиция на седалките, до предпочитани настройки на климатичната система – могат да бъдат запаметявани в шест потребителски профила. Данните се съхраняват на потребителския портал на myAudi посредством облачна технология и могат да се употребяват от всеки оторизиран потребител във всеки модел на Audi, който поддържа тази функционалност.

Задвижването: положителни динамични показатели, ниски равнища на вредните емисии
Облагороденият премиум-SUV стартира в Европа във версия Audi Q5 40 TDI (комбиниран разход на гориво в л/100 км: 5,4 – 5,3*; комбинирани излъчвания CO2в г/км: 143 - 139*). Неговият двулитров четирицилиндров двигател генерира 150 кВт (204 к.с.) мощ и 400 Нм въртящ миг. Алуминиевият корпус на коляновия вал тежи с към 20 килограма по-малко спрямо досегашния модел, а самият колянов вал е олекнал с към 2,5 килограма.

Принос за ниския разход на гориво има и технологията Mild-Hybrid (MHEV). Ремъчен стартер-генератор (RSG) дава отговор за 12-волтовата бордна мрежа, в която е интегрирана и компактна литиево-йонна акумулаторна батерия. При прекъсване RSG рекуперира кинетичната сила и я съхранява в акумулаторната батерия. MHEV-системата е в положение да остави Q5 да се носи по инерция с изключен мотор, а старт-стоп системата се задейства още когато скоростта падне под 22 км/ч. Предимството във връзка с разхода на гориво се равнява на към 0,3 литра на 100 километра Audi Q5 40 TDI ((комбиниран разход на гориво в л/100 км: 5,4 – 5,3*; комбинирани емисии CO2в г/км: 143 - 139*) се форсира за 7,6 секунди от място до 100 км/ч и развива 222 км/ч оптималната скорост.

Мощният дизелов елемент работи не само ефективно, само че и чисто – той покрива нормите на директивата за равнища на вредните излъчвания Euro 6d-ISC-FCM, респ. EU 6 AP. Благодарение на новата Twindosing-SCR-система с двойно впръскване на AdBlue равнищата на отделяните в атмосферата азотни оксиди са мощно редуцирани. Системата за впръскване на урея се добавя от два разположени един зад друг SCR-катализатора. След пазарния дебют на обновения Q5 ще последват и други двигатели: два други разновидността на мощност на двулитровия четирицилиндровия TDI, един V6 TDI, както и 2,0-литров четирицилиндров TFSI-мотор. Успешният Q5 Plug-in-Hybrid задвижване TFSI също ще се предлага, освен това с избор сред две нива на мощността.
В Audi Q5 40 TDI (комбиниран разход на гориво в л/100 км: 5,4 – 5,3*; комбинирани излъчвания CO2в г/км: 143 - 139*) седемстепенна трансмисия S tronic придвижва тягата към четирите колела с помощта на технология quattro ultra. Тази технология също способства за ефективността на задвижването: при нормални условия системата изпраща въртящия миг напълно към колелата на предния мост. Когато се появи потребност от повече сцепление, да вземем за пример по хлъзгава настилка или при състезателен жанр на шофиране, благодарение на два съединителя моментално се задейства задвижването на задния мост, като в дадени обстановки това може да става и предикативно. По отношение на сцеплението и динамиката системата за задвижване на четирите колела не оставя неудовлетворени желания.

Ходовата част: още повече комфорт и пъргавина
Спортен и по едно и също време с това комфортен – уравновесената ходова част е едно от огромните преимущества на Audi Q5. Окачването с по пет носача на предния и задния мост е оптимално олекотено, което се отразява доста добре освен на пъргавината на ръководство, само че и на ефективността като цяло. По предпочитание Audi оборудва Q5 с динамично ръководство. Технологията разрешава на предавателното отношение да варира с до 100 % според от скоростта на движение и ъгъла на завъртане на волана.

По отношение на настройките клиентите на Q5 могат да избират сред четири изпълнения. Като опция на серийната ходова част се предлага спортно окачване. Стандартното стоманено окачване се предлага и с опция за регулируеми настройки на амортисьорите, като по този метод се постига още по-широк шпагат между комфорт и динамичност. Въздушното окачване adaptive air suspension наред с променливи настройки на амортисьорите позволява промяна и във височината на каросерията на пет степени – и заради това пасва особено добре на характера на Q5.

Системата за избор на режими Audi drive select, която трансформира характерностите на множество съставни елементи и системи в автомобила, е част от серийното оборудване. Водачът може да избира от общо до седем профила, измежду които offroad и allroad (само в композиция с въздушно окачване). Асистентът за тръгване по наклон оказва помощ при стръмни наклони. Серийно Audi Q5 слиза от конвейера със 17-цолови алуминиеви гуми. Към линиите advanced и S line се оферират 18-цолови гуми, като в допълнение има опция за поръчване на разнообразни дизайни на колелата от Audi и Audi Sport с размери 19, 20 и 21 цола.

Асистиращи системи за лидера: още повече безопасност и комфорт
Преработеният Q5 предлага широк асортимент от асистиращи системи за водача. Системата Audi pre sense city е серийна. Тя оказва помощ за понижаване на риска от инциденти с обекти пред автомобила или най-малкото за намаляване на последствията от такива. Предлаганите като алтернатива асистенти за завиване, за рязка промяна на посоката и за слизане от автомобила също способстват за сигурността. Адаптивният помощник за шофиране в избрани сектори е в състояние да размени лидера при ускоряване, понижаване и поддържане на лентата на придвижване. Предикативният асистент за успеваемост ви подкрепя да поддържате прозорлив жанр на шофиране и спомага за понижаване на разхода на гориво.

Пазарен старт: есента на 2020 година
Обновеният Audi Q5 се създава в мексиканския цех на компанията в Сан Хосе Чапа. Пазарната премиера за международните пазари е планувана за есента на 2020 година Базовата цена на Audi Q5 40 TDI ((комбиниран разход на гориво в л/100 км: 5,4 – 5,3*; комбинирани излъчвания CO2в г/км: 143 - 139*) в Германия се равнява на 48.700 евро.

Специална серия edition one: ексклузивна визия и невероятни детайли
Клиентите вече могат да поръчват Audi Q5 в специална серия, носеща означението „ edition one “. Външният дизайн се базира на линията S line и се добавя от оптичен пакет „ черно ”. Специфичните дизайнерски детайли включват черна емблема на Audi начело, отзад и на задните порти, черни рейки на покрива, черни корпуси на страничните огледала за назад виждане, както и странични защитни лайстни на вратите в изпълнение Carbon. При отваряне на вратите четирите кръга от емблемата на Audi се прожектират на земята с помощта на LED-светлина. Оборудването включва червени спирачни апарати, 19-цолови гуми и спортни седалки. Изборът за лаково покритие включва наред с новите цветове District зелено и Ultra синьо също и вариантите Gletscher бяло и Mythos черно.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР