• Всяка законодателна работа, свързана с Катар, трябва да бъде

...
• Всяка законодателна работа, свързана с Катар, трябва да бъде
Коментари Харесай

Корупционен скандал: Евродепутатите настояват за реформи за прозрачност и отчетност

• Всяка законодателна работа, обвързвана с Катар, би трябвало да бъде прекратена, а представителите на катарските ползи да нямат достъп до Парламента
• Настояване за самостоятелен етичен орган и повече съдействие сред органите на Европейски Съюз
• Призив за възбрана на ниво Европейски Съюз на даренията от трети страни за членовете на Екологичен потенциал и политическите партии.
• Евродепутатите следва да подават заявления за имуществото си първоначално и в края на мандата си
Парламентът реагира на изказванията, с незабавни промени и претенции за ограничения за премахване на пропуските в съществуващите правила за бистрота.
След дебата във вторник Парламентът одобри резолюция по отношение на подозренията за корупция от страна на Катар и по-широката нужда от повече бистрота в институциите на Европейски Съюз с 541 гласа „ за “, 2 гласа „ срещу “ и 3 гласа „ въздържал се “.

Членовете на Екологичен потенциал показват отвращение по отношение на последните изказвания, че евродепутати, някогашни членове на Екологичен потенциал и чиновници на Екологичен потенциал са забъркани в корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация, и поддържат цялостното съдействие на Парламента с продължаващото следствие, като означават, че вътрешните системи не са съумели да предотвратят корупцията. Те също по този начин изрично осъждат хипотетичните опити за корупция от страна на Катар, които съставляват сериозна задгранична интервенция в демократичните процеси на Европейски Съюз.

Незабавно прекъсване на цялата законодателна активност, обвързвана с Катар

Като незабавна мярка членовете на Екологичен потенциал взеха решение да преустановят цялата работа по законодателните досиета, свързани с Катар, изключително във връзка с либерализирането на визовия режим и съглашението за въздушен превоз сред Европейски Съюз и Катар, както и плануваните визити, до момента в който обстановката не се обясни. Те също по този начин желаят да се спре издаването на пропуски за достъп на представителите на ползите на Катар, до момента в който правосъдните следствия не дават уточнения.

Реформиране на правилника на Парламента

Парламентът показва угриженост по отношение на евентуалните спорове на ползи, породени от „ странични действия “, изключително когато някои членове на Екологичен потенциал работят като шефове, членове на управителни препоръки или консултативни препоръки на банки, мултинационални компании или обществени сдружения, или като консултанти на такива компании. Членовете на Екологичен потенциал поддържат система за обявление на имущественото положение първоначално и в края на всеки мандат. Тези заявления биха могли да бъдат налични единствено за съответните органи и да бъдат проверявани при съществуване на основателни изказвания.

Те се ангажират също по този начин да обезпечат цялостна бистрота във връзка с страничните си приходи и да забранят всякакво външно финансиране на личния състав на членовете на Екологичен потенциал и на политическите групи. Парламентът ще се стреми да вкара възбрана на равнище Европейски Съюз за дарения от трети страни за членовете на Екологичен потенциал и политическите партии и желае от Комисията да изготви предложение за тази цел. Следва да се вкара „ интервал на изчакване “ след края на мандата на даден член на Екологичен потенциал, с цел да се преодолее явлението „ кадрова въртележка „, споделят евродепутатите.

Членовете на Екологичен потенциал желаят да създадат регистъра на Европейски Съюз за бистрота наложителен, да разширят обсега му, тъй че той да обхване и представители на страни отвън Европейски Съюз и някогашни евродепутати, и да го укрепят, с цел да може да се употребява за по-задълбочена инспекция на информацията. За да спомогнат за решаването на други свързани въпроси, те се стремят също по този начин да основат анкетна комисия след приключването на наказателните следствия и възможни правосъдни производства, която да проверява случаи на корупция и непозволени дейности от страна на страни отвън Европейски Съюз, както и специфична комисия, която да разпознава евентуални дефекти в разпоредбите на Парламента и да прави оферти за промени. Освен това евродепутатите изискват да се назначи специфичен заместник-председател на Екологичен потенциал, който да дава отговор за инспекцията на честността и за битката с корупцията и задграничната интервенция.

Евродепутатите акцентират, че парламентарните групи за другарство би трябвало да бъдат съответно контролирани и следени, с цел да продължат да съществуват. Те разпореждат на квесторите да ползват съществуващите правила и да поддържат наличен и настоящ указател на групите за другарство. Те също по този начин приканват да се оповестява информация за „ законодателния отпечатък “ на препоръчаните текстове и промени.

Работа с други институции и организации на Европейски Съюз

Парламентът настоятелно приканва Комисията да показа предложение за основаване на самостоятелен орган по нравственос във допустимо най-кратък период, което Парламентът предложи през септември 2021 година. Евродепутатите предлагат усъвършенствания в Правилника за длъжностните лица на Европейския съюз, с оглед привеждането му в сходство с Директивата за лицата, подаващи сигнали за нередности, която по този начин или другояче ще ползва вътрешно. Те също по този начин акцентират ролята на Европейската прокуратура, Евроюст, Европол и Европейската работа за битка с измамите (OLAF) и приканват за в допълнение подсилване на потенциала и съдействието сред Европейската прокуратура и ОЛАФ, както и за общи правила за битка с корупцията за членовете и чиновниците на органите на Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР