• Целите на развойната програма – продажбите започват през лятото, първите доставки

...
• Целите на развойната програма –
продажбите започват през лятото, първите
доставки
Коментари Харесай

Teстове, тестове, тестове – следващото поколение на Opel Corsa е готово

• Целите на развойната стратегия – продажбите стартират през лятото, първите доставки на клиенти се чакат през есента
• Тестовият център на Полярния кръг в Швеция - индивидът и машината при температури от -30o C
• Изпитателният център в Дуденхофен, Германия - конфигурация на ходовата част за реализиране на перфектен баланс на динамичното държание и комфорта на пътя
• Лабораторията за електромагнитна съгласуемост EMC в Рюселсхайм - резистентност на електромагнитни талази

Шестото потомство на Opel Corsa е готово за пазарната премиера през тази есен. Въпреки че новият модел е основан с помощта на най-новите, най-бързите и най-рентабилните способи за компютърно конструиране във виртуална среда, сега инженерите на Opel използвт своите обичайни способи и места за тествания, за да изпитат в детайли, да настроят и да одобрят качествата на новия модел и в реални условия.От месец януари на тестове са подложени ходовата част, задвижването, електрониката, светлините и останалите системи на новата генерация на Corsa, като инженерите на Opel използват суровите условия на дългата полярна зима в шведската част на Лапландия за интензивни проби върху замръзнали езера и покрити със сняг пътища. Освен това, сега коли от предварителната индустриална серия преминават тествания по пистите и полигоните в тестовия център на компанията в Дуденхофен и се подлагат на тестове за електромагнитна съвместимост в EMC лабораториите на развойните съоръжения в централата в Рюселсхайм.

„ В процеса на разработка на следващото поколение на Corsa обърнахме особено внимание на повишението на ефективността ”, показа Томас Ванке, главен развоен инженер в региона на задвижването и ходовата част, който за четвърти път в кариерата си работи върху изследователската и развойна активност на поредното ново потомство на Corsa. „ Новият модел е доста по-лек, което намалява разхода на гориво и по едно и също време с това увеличава удоволствието зад кормилото. Както и предходните генерации на модела, ходовата част, на която в момента извършваме последните фини настройки, е разработена предвид на оптимално представяне на всички типове европейски пътища, в това число и на високоскоростните аутобани в Германия. Целта ни е да предложим на клиентите перфектно изпълнена ходова част с оптимален баланс сред сигурност, комфорт и наслаждение в държанието на пътя. ”



Клиентите могат да чакат изключително удоволствие зад кормилото и най-ефективната Corsa в историята на модела. Благодарение на олекотената структура, тежестта на новата генерация на бестселъра (повече от 13,6 милиона продадени екземпляра от петте генерации от 1982 година насам) е с десет % по-ниско от това на предишния модел. Ходовата част се отличава с типичния за моделите на марката Opel отличен баланс сред спортен дух и комфорт, само че новият модел е значително по-динамичен от своя предшественик. Opel ще предложи за първи път в гамата на Corsa захранвана с батерии електрическа версия още при пазарната премиера на модела първоначално на лятото.

Зимни проби – високо равнище на комфорт и безопасност при всевъзможни климатични условия

В сходство с традицията през последните няколко десетилетия, в продължение на няколко месеца инженерите на Opel организираха тествания на следващото потомство Corsa в шведската част на Лапландия, на към 40 километра южно от Полярния кръг. Наред с редица други проби, специалистите от отдела за разработка на електронните системи на ходовата част направиха последните настройки на електронно контролираните системи за непоклатимост, сцепление и ABS при настилки с ниско сцепление и при температури, достигащи до -30 ° C. Целта на тези рискови тествания е ясна - системите за надзор на държанието на пътя би трябвало да работят дейно и надеждно постоянно и без значение от леда, снега, кишата или неравномерното сцепление на асфалтовата настилка от двете страни на автомобила. За да гарантират оптимално високи равнища на безопасност, комфорт и динамичност на пътя, инженерите на Opel правят фини настойки на ходовата част до най-малкия подробност - къде стопира „ удоволствието от шофирането ” и стартира контрола на стабилността? Близо до Полярния кръг условията за сходен тип прецизни настройки са доста по-подходящи, отколкото където и да било другаде и инженерите на марката изминават безброй обиколки по особено подготвения изпитателен полигон, по скоростния овал и на друг тип повърхности, оптимизирайки непрестанно системите за контрол на държанието.

Тестовете с неузнаваемо маскирани автомобили по публичната пътна мрежа в Лапландия започнаха малко след Коледа миналата година. От януари до март ледът на замръзналите езера е с дебелина около един метър, тъй че тестовите коли, снегорините и камионите за напръскване на вода могат да се движат безпрепятствено по тях. По време на дългите полярни нощи инженерите имаха опция да изпитат и възможностите на светлинната технология Adaptive IntelliLux LED®, която откакто доказа своите изключителни качества в моделите Astra и Insignia, ще се предлага за първи път и в класа на Corsa. Климатичните условия и околната среда в северната част на Швеция дават опция за прецизна оценка и оптимизация на работата на автоматичните матрични предни светлини, които предотвратяват изцяло опасността от заслепяване на останалите участници в движението и се приспособяват непрекъснато към съответната пътна конюнктура и заобикалящата среда. Зоната около приближаващите отсреща и движещите се отпред участници в придвижването просто се „ изрязват “ от осветената зона. Осигуряването на достъп до тази система, която свежда до най-малко отблясъците и опасността от заслепяване, гарантирайки едновременно с това отлична видимост за водачите, в известен дребен модел като Corsa, е още един блестящ образец за демократизация на последните технологични постижения в автомобилите на Opel.



Високоскоростни тествания – обиколки на наклонения овал на тестовия център в Дуденхофен

Инженерите на Opel са имали опция да оценят високо отличната работа на предните светлини на на новата Corsa и по време на нощните проби на високоскоростния овал, полигона за пътно поведение и трасето за тествания на комфорта на возене на територията на изпитателния център в Дуденхофен,. Дългите прави са употребявани за подготовка на новото потомство за движение с висока скорост на автомагистрала, където марката Opel си слага особено високи цели във връзка с стабилността на ръководството и окачването.

"Ние отдаваме извънредно голямо значение на контрола на съмненията на каросерията ", показва Ванке. „ Така например, всеки Opel би трябвало да демонстрира стабилно, точно държание при преминаване с висока скорост по вълнообразни неравности на автомагистрала. Автомобилът в никакъв случай не би трябвало да се усеща като мек и в това отношение новата Corsa впечатлява с в действителност изключителна стабилност. ”

Настройките на адаптивната към скоростта на придвижване кормилна уредба са насочени към оптимална точност, прогресивни реакции и добра обратна връзка към лидера. Амортисьорите на окачването на собствен ред са проектирани да реагират неотложно както на най-малките неравности по пътната настилка, по този начин и на резките промени в посоката на придвижване. Тестовите коли от предпроизводствената серия, използвани във всички тези тествания, е трябвало да покрият и високите условия по отношение на стабилността при внезапна промяна на лентата за придвижване и да гарантират безупречна непоклатимост при спиране. Новата Corsa би трябвало да остане напълно контролируема за лидера дори спиране при скорост над 140 км/ч, а загубата на непоклатимост на задния мост в режим на прекъсване е безусловно неприемлив. Каросерията също е била подложена на тестове при висока скорост на овалното трасе - нито една част от нея не трябва да се движи, да вибрира или да предизвиква досадни шумове.

След сполучливо довеждане докрай на всички тестове за придвижване с висока скорост по магистрала, новата Corsa може и да се изкъпе в особено плануванаъа за целта изпитателна вана с разнообразни дълбочини на водата, започвайки от минималните 25 сантиметра. Въпреки изтласкваната пред автомобила огромна вълна при влизане във водното затруднение, водата не трябва да прониква навътре в купето, двигателят не би трябвало да поема вода през въздушния филтър, а електрическата инсталация и всяка друга чувствителна част в автомобила следва да бъдат сигурно предпазени от влагата. Въпреки че е подложен на високо водно налягане, панелът за отбрана на мотора отдолу също би трябвало да издържи тестванията без повреди.

Електронни проби – денонощни изпитания в лабораторията за електромагнитна съгласуемост EMC в Рюселсхайм

Докато развойните прототипи и автомобилите от предпроизводствената серия минават тествания в далечния север, в Дуденхофен и на разнообразни други секретни места в и отвън Германия, други прототипи на новото поколение преминават през съществени проби в изпитателните уреди и лабораториите в Рюселсхайм. Изпитанията за електромагнитна съгласуемост (ЕМС) например се организират още във етапа на разработка на новите модели. Те гарантират, че другите електронни системи ще работят надеждно без да се поддават на нездравословни разстройства. Докато в миналото е било належащо да се предотврати само пукането на радиоприемника, причинявано от алтернатора, запалването, чистачките на челното стъкло и други подобни устройства и системи, през днешния ден задачата е много по-сложна, тъй като новото издание на Opel Corsa е съвременен автомобил, цялостен с високотехнологично електронно оборудване като ESP и другите системи за безопасност, многочислените електронни системи за асистенция на лидера, матричните светлини и цялата инфоразвлекателна и мултимедийна система в интериора.

В особено построената за задачата камера в EMC лабораторията в Рюселсхайм екипът от специалисти на Opel проверява устойчивостта на електронните системи на автомобила против различни електромагнитни излъчвания, които могат да възникнат към проводниците в кабелните снопове на електрическата уредба или да се придвижват като електромагнитно влияние по въздуха. В лабораторията изпитателният автомобил се излага на излъчвания, предавани в широк диапазон от честоти, а специалните абсорбери по стените “поглъщат ” предаваните излъчвания, тъй че да не се отразяват неконтролируемо назад в тестовата камера, тъй че инженерите да получават чисти и надеждни данни. Всеки нов модел получава зелена светлина само когато всичките му системи докажат своята резистентност срещу електромагнитни излъчвания. Новата Corsa към този момент е преминала през това съществено тестване и електрониката на новото потомство е оптимално предпазена от разстройства.

*Източник: www.opel.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР