• Световна премиера на LF-Z Electrified - електрически концептуален модел, демонстриращ новата

...
• Световна премиера на LF-Z Electrified -
електрически концептуален модел,
демонстриращ новата
Коментари Харесай

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА LF-Z ELECTRIFIED: ВИЗИЯ КЪМ НОВА ЕРА ЗА LEXUS

• Световна премиера на LF-Z Electrified - електрически концептуален модел, демонстриращ новата визия на марката Lexus и стремежите й в региона на електрификацията;
• Lexus ще форсира създаването на нови автомобили, с цел да посрещне разнообразните и изменящи се потребности на клиентите по света;
• Двадесет изцяло нови и усъвършенствани модела ще бъдат представени през идващите пет години, включително електрически, plug-in хибридни електрически и хибридни електрически модели в необятна продуктова гама;
• Lexus ще събере на едно място екипите отговарящи за технологии, дизайн и планиране, с цел да реализира гъвкава развойна активност в новия технологичен център в Шимояма, Япония.

Световният онлайн дебют на концептуалния модел LF-Z Electrified през днешния ден дава началото на бъдещи начинания и старта на нова епоха в еволюцията на марката Lexus.
Lexus реализира неповторимо пазарно позициониране посредством едновременното създаване на най-широката гама от премиум хибридни електрически автомобили, производството на суперавтомобила LFA и други дръзки динамични модели под знака “F ”. Хибридна електрическа тактика на марката довежда до постигането на почти двумилионни продажби в световен мащаб от представянето на RX 400h през 2005 година, а днес предлага на пазара девет хибридни електрически и изцяло електрически модела в почти деветдесет държави по света. Изключителните постижения на Lexus като технологичен иноватор и международен водач в региона на електрифицираните задвижвания осигурява на марката перфектна платформа за посрещане на нови предизвикателства.
Автомобилната индустрия е в уникален период на промяна, в който трябва да отговори на невижданите промени в метода на живот и полезностите на хората, осигурявайки подвижност, като отговаря едновременно с това на незабавната социална нужда от въглеродна индиферентност, прегръщайки така наречен „ Цели за устойчиво развитие “ на Обединените народи (SDGs).
На основата на експертния си опит и възприемайки нововъведенията посредством визията Lexus Electrified, Lexus ще приложи цялата си изследователска и развойна мощ, за да постигне тези цели, като в същото време с това продължава да надвишава очакванията на клиентите, предлагайки им автомобили с великолепно качество, осигуряващи необикновено ангажирано поведение на пътя и майсторска изработка на най-високо равнище.
Концептуалният LF-Z Electrified съчетава в себе си динамичното държание на пътя, стила и технологиите, които Lexus възнамерява да реализира до 2025 година. Lexus Driving Signature ще продължи развиването си, съчетавайки експертния опит, насъбран в разработването на динамични коли, с новите благоприятни условия, предлагани от електрифицираните системи за задвижване, с цел да обезпечи на водача изключителна сърдечност и чувството, че е изцяло обвързван със своя автомобил.

LF-Z Electrified обезпечава това с използването на авангардни софтуерни решения и специално конструирана платформа за електрически коли. Той постига изключителни динамични качества благодарение на идеалното разположение на батерията и електрическия мотор, технологията за задвижване на четирите колела DIRECT4 и други решения, осигуряващи високо равнище на независимост на подвижността, което го отличава от конвенционалните автомобили. Това включва и авангардни информационно-развлекателни функционалности, които ще се оферират на клиентите на Lexus в близко бъдеще.
До 2025 година Lexus ще показа 20 нови и усъвършенствани модела, в това число над 10 изцяло електрически, захранвани от акумулаторна батерия (BEV), plug-in хибридни електрически (PHEV) и самозарядни хибридни електрически (HEV), които да съответстват на потребностите на другите страни и региони по света. Марката ще укрепи своите основни продуктови линии от седани и SUV модели и ще изследва възможностите за въвеждане на нови автомобилни сегменти, като спортни модели, лимузини и изцяло нови категории. Lexus непрекъснато ще повишава нивото, насочвайки се към предизвикателства за обезпечаване на нови премиум полезности, като същевременно надхвърля разнообразните упования на своите клиенти по света.
Lexus има желание да предложи електрифицирани версии на всички свои модели до 2025 година, когато чака също дела на електрифицираните коли да достигне повече от половината от годишните продажби. Освен това марката цели да реализира въглеродна неутралност на целия витален цикъл на всички свои модели до 2050 година, в това число при производството на материали, елементи и при логистиката на колите, утилизацията и преработката. В допълнение към деликатния избор на материали, употребявани в колите, Lexus ще регистрира въздействието върху околната среда, който методът на производството на материалите оказва.
През март 2024 година Lexus ще открие нов бизнес и софтуерен център в Шимояма, в префектура Аичи, Япония, с цел да ускори планирането и създаването на нови продукти. Това ще сплоти на едно място екипите, ангажирани с дизайна, разработването и планирането на нови поколения от коли и ще способства откритото и скъпо съдействие с външни сътрудници. Този фокусиран подход към

екипната работа ще помогне за високата оценка на клиентите, като пълната реализация на капацитета на Lexus Driving Signature.
Коджи Сато, Президент и Главен директор брандинг в Lexus International
„ Бих желал да изразя своето най-дълбоко уважение към всички хора по света, работещи толкоз интензивно против лицето на различни компликации. “
„ Изпълнявайки нашата обществена задача за реализирането на въглеродно неутрално общество, ние ще продължим да предлагаме радостта, която колите носят, и ще допринесем за щастието и усмивките на нашите клиенти и всички ангажирани с Lexus. “
„ Стартирайки с два нови модела, които ще бъдат показани през тази година, ние ще продължим да създаваме иновативни продукти, които ще прибавят „ цвят “ в разнообразните стилове на живот на нашите клиенти. “
„ Надявам се, че ще гледате напред към бъдещето на Lexus с неговото мощно желание да основава бъдещо мобилно общество. ”

LEXUS LF-Z ELECTRIFIED – ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ
LF-Z Electrified е прелиминарен взор към бъдещето на Lexus с дизайн, пътно поведение и авангардни технологии, с които ще разполагат новите модели и които ще бъдат показани до 2025 година.
Използването на особено създадена платформа за електрически автомобили е фундаментална стъпка в реализирането на целта на Lexus Electrified за „ потреблението на технология за електрификация за постигане на забележителна еволюция в базовото показване на автомобила. “ Новата система за задвижване на четирите колела DIRECT4 също отличава концептуалния модел от стандартните коли.
С комбинирането на технологиите за електрификация и надзор на придвижването, разработвани с години, Lexus се стреми да осигури Lexus Driving Signature с преживяване от шофирането, което основава по-добра и директна връзка с лидера.
Външните форми на купето са дълбоко скулптурирани и подчертаващи емоционалното лъчение, толкова присъщо на Lexus, а монтирането на мощния електрически мотор до задния мост, създават основа за динамично и контролируемо държание.
Интериорът е отворено и минималистично пространство, а дизайнът “Tazuna ” е създаден съгласно специфичните особености на шофирането на електрически коли и основан на насочена към лидера философия, която е част от сърцевината на Lexus през цялата история на марката.
Изкуственият разсъдък на автомобила (AI) „ диалогизира “ с лидера, с цел да научи неговите персонални желания и поведенчески характерности, позволяващи му да прави полезни предположения свързани с подробности като водене по маршрут и информация за дестинацията. Той ще добави допълнително спокойствие за лидера, анализирайки фактори свързани с сигурността по време на пътуването.

ЗАСИЛЕНА ВРЪЗКА МЕЖДУ ЧОВЕК И МАШИНА
Lexus Driving Signature дава на лидера чувство за непрекъсната връзка при ускоряване, намаляване на скоростта и кормилното управление когато и да е с незабавни директни реакции, които подхождат на зададените команди и планове.
Дизайнът и инженерните решения на LF-Z Electrified основават удоволствието от шофирането с помощта на идеалните характеристики във връзка с силите на инерция, произлизащи от оптималното разположение на батерията и електромотора. Електрификацията означава че компановката на автомобила не е лимитирана от фактори като задвижването на колелата от двигателя през трансмисията и като еволюция на базовите дейности с ръководството на автомобила дава опция за реализацията на Lexus Driving Signature.
Позиционирането на батерията надлъжно под пода дава опция за осъществяване на по-здрава автомобилна конструкция, снижава центъра на тежестта на автомобила и спомага за абсорбиране на шума и вибрациите от пътната настилка. Този метод в допълнение повишава нивото на
тишина и комфорт при пътешестване – отдавна утвърдени същностни черти на автомобилите Lexus – и също спомага за увеличаване на пространството и комфорта на интериора.
Новата система на Lexus DIRECT4 позволява свободен, самостоятелен надзор на високия въртящ миг при достигането му до четирите колела. Системата може да се адаптира, тъй че да обезпечи предно, задно или двойно предаване в зависимост от потребностите на всяка обстановка, спомагайки за контрола на положението на автомобила. Тя реагира на потребностите на водача, свързани с потреблението на педала за газта и кормилното ръководство, за да обезпечи мощно ускоряване и динамика в завои, в съвършен унисон с намеренията на лидера.

Управлението е от вида “by-wire ” (електронно), което значи че няма директна механична връзка с кормилния вал. Това решение обезпечава по-директна корелация сред придвижванията на кормилното ръководство и силата за задвижване, тъй че автомобилът да може да завива с по-малък ъгъл на кормилното управление като реакция на пътните условия. Водачът ще може да изживее ползите от тази съвременна технология под формата на по-прецизно кормилно управление, съответстващо на неговите намерения. Напълно електронната система също филтрира нежеланите трептения от пътната повърхнина, като предава необходимото чувство от
кормилното ръководство за реализиране на вълнуващо шофиране.

БЪДЕЩИТЕ ПОСОКИ В ДИЗАЙНА НА LEXUS
LF-Z Electrified е студийна идея която дава предварителна визия за развитието на дизайна на Lexus, ориентиран към изчистени и завладяващи форми, чийто корени са в силните пропорции и блестящо изразен външен вид. Общата форма съчетава обточена секция за кабината с ниска предница и връх в задната – стилистична характеристика неповторима за електрическите коли. Колелата с голям диаметър са изнесени към ъглите на автомобила, позволявайки по-нисък център на тежестта и създавайки необятна външна осанка.
Дизайнерите са поели предизвикателството да развият еволюционно емблематичните вретеновидни форми и да реализират новата „ вретеновидна форма на купето “, създавайки и нова образност на автомобилната архитектура. Дизайнът също отразява динамичните възможности на системата DIRECT4 с непрекъснати, динамични промени в контурите на вратите от предната до задната част и завладяващо погледа оформление на арките на колелата.
В задната част, изчистен и семпъл хоризонтален дизайн, се съчетава с форма, подчертаваща колелата, с цел да се създаде излъчване на мощност. Тесните, хоризонтални задни комбинирани светлини интегрират новото лого на Lexus, символизиращо новото поколение в дизайна на Lexus.

НОВИЯТ КОКПИТ “TAZUNA ” И КОЦЕПЦИЯ ЗА ОТВОРЕН ИНТЕРИОР
Новата идея на кокпита “Tazuna ” пренася основния, ориентиран към индивида, подход на Lexus на по-високо равнище. Той е вдъхновен от връзката сред коня и ездача, при която командите се задават с помощта на юзди – интерпретирани тук от близката съгласуваност сред бутоните на волана и head-up екрана. Това разрешава на водача да има достъп до функционалностите и информация от автомобила интуитивно без да измества линията си на взор и запазвайки вниманието си върху пътя.
Кокпитът е сърцето на автомобила, а инструменталният панел и други елементи са позиционирани релативно ниско по отношение на пасажерите. Това създава освежаващо чувство за отвореност и дружелюбното „ омотенаши “ гостоприемство, при което всеки подробност е внимателно премислен.
Цялостното общо оформление на горната част на предните и задните врати осигурява на пространството излъчване за изчистеност и високо качество. Панорамният стъклен покрив добавя усещането като че ли кабината е отворена.
Източниците за информация на лидера, като разширената действителност (AR), head-up дисплеят, уредите, сензорният екран на мултимедията и други детайли, са обединени в общ модул, а системите, свързани с контрола на придвижването, са групирани към кормилото. Това оформление предполага, че идващото поколение интериорна стилистика на Lexus ще разширява обзора напред, а линията на погледа на лидера по натурален метод ще се насочва напред и надолу.

МОДЕРНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ, ОБОГАТЯВАЩИ ИЗЖИВЯВАНЕТО ПРИ ШОФИРАНЕ
Изкуственият разсъдък на LF-Z Electrified (AI) осигурява непрекъсната поддръжка и заема активна роля като изучава характеристиките на желанията и поведението на лидера. Гласовата комуникация обезпечава по-голяма лекота на шофирането. Функцията за гласово разпознаване употребява най-ново поколение изкуствен интелект, за да разпознава, научава и приспособява навиците и желанията на лидера, осигурявайки му поддръжка при определени действия и цели като обмисляне на маршрути за придвижване и информация за дестинацията. Интерактивността „ построява “ разговор сред изкуствения интелект и лидера, подобрявайки изживяването при шофиране и осигурявайки поддръжка като сателит.
Дигиталният ключ обезпечава на семейството
и другари достъп до автомобила без
необходимостта от шерване на физически
ключ. Функции на автомобила, като
отключване и заключване, могат да бъдат
управлявани благодарение на смарт телефон. С
осигуряване на достъп на доставчиците на
услуги посредством цифровия ключ водачите могат да разрешат услуги като доставка на колета до колата и шерване на автомобил.
Вратите употребяват по този начин наречената E- Latch система. Когато лидерът или пасажерът се доближат до автомобила, носейки ключ, прибиращата се ръкохватка автоматично излиза на открито. Тогава вратата може да бъде отключена и отворена
плавно, единствено благодарение на допиране на сензор в дръжката. За овакантяване на автомобила вратата може да бъде отворена с натискане на бутон за отваряне. Сензори в автомобила наблюдават заобикалящата среда и предизвестяват при положение на наближаващ автомобил или велосипедист, намалявайки риска от случай при овакантяване на автомобила.

Панорамният покрив е направен от електрохроматично стъкло, което може да бъде затъмнено, когато е нужно, и има функции за ограничение на достъпа на видимост, както и осветление, което
отразява нощното небе.
Сензорен панел в центъра на покрива позволява на пасажерите начело и откъм гърба да комуникират един с различен, а задните седалки разполагат с функционалности за масаж и регулиране на наклона.
Следващо потомство аудио система Mark Levinson възпроизвежда звука с качеството на концертна зала в акустичното пространство на автомобила. Прецизният контрол на високоговорителите позволява музиката да е приятност, както за лидера, така и за пасажерите в автомобила в идеални условия. Функцията за управление на звука с угнетяване на шума може да филтрира шумове в интериора, правейки по-лесни диалозите сред пасажерите.

LF-Z ELECTRIFIED
ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
• Обща дължина (мм) 4,880
• Обща ширина (мм) 1,960
• Обща височина (мм) 1,600
• Междуосие (мм) 2,950
• Собствено тегло (кг) 2,100
• Пробег на елект. – WLTP (км) 600
• Вид батерия Литиево-йонна
• Капацитет на батерията (кВтч) 90
• Мощност на зареждане (кВт) 150
• Начин на изстудяване Течностен
• Ускорение 0-100 км/ч (сек) 3.0
• Макс. скорост (км/ч) 200
• Макс. мощ (кВт) 400
• Макс. въртящ миг (Нм) 700

НОВИЯТ БИЗНЕС И ТЕХНОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР НА LEXUS ЩЕ ОТВОРИ ПРЕЗ 2024 Г.
Lexus ще отвори нов бизнес и технологичен център в Шимояма, префектура Аичи, Япония през март 2024 година. Това събитие ще събере инженерите и дизайнерите на Lexus на едно място, а към тях ще се присъединят колегите им от продуктовото обмисляне.
Тук колите ще бъдат разработвани чрез „ шофиране и довършителни настройки “ на тестовите трасета в центъра, които ще симулират тежки пътни условия от разнообразни елементи на света. Това ще стане допустимо посредством на голямата повърхност и оборудванията на Шимояма с неговия натурален вълнообразен пейзаж.

Новата постройка на Lexus и изложбеният център “Messe ” също ще бъдат конструирани по този начин че да интегрират уреди, в които ще може да се работи по планове с външни бизнес партньори. И двете уреди ще позволяват на хора от Lexus и външни бизнеси или организации да работят съвместно в отворена и гъвкава работна среда, с цел да се изведе автомобилното производство оттатък сегашните му граници.

Крайъгълен камък в създаването на нови коли ще бъде новата триетажна сграда на Lexus. Партерният етаж ще включва зона, наподобяваща визията и създаваща усещане за гараж в питовете на пистата Нюрбургринг, където хора с различни бизнес

функции ще могат да работят по проекти заедно, употребявайки авангардни дигитални системи за гъвкава разработка на коли.

Оформлението на пространството на втория етаж е основано по метод, който да основава основа за максимална креативност, с глинени модели на специални сцени. Тук дизайнерите, инженерите от производството, специалистите по аеродинамика и други членове на пробния отдел могат да си сътрудничат в огромна непосредственост, с нови хрумвания, в сърцето на отдела за дизайн на Lexus.
Офисното пространство на първия етаж е с отворена архитектура, която спомага различните бизнеси да работят съвместно и да се реализира оптималната индивидуална креативност. За да се ускори разработката на коли, ще се въведе гъвкав метод за работа, който ще позволи на чиновниците да се движат свободно между етажите когато е належащо.

Сградата “Messe ” ще подтиква и позволява творчеството, обвързвано с външни партньори на Lexus. Освен многоцелевата зала, тя ще разполага с гаражна зона, където екипите и бизнес партньорите могат да се срещат, с цел да виждат, имат достъп, да работят и да взаимодействат с автомобилите.
Разработването на тестовите трасета е стартирало и на 5,3-километровия междуградски път към този момент се извършват тестове. Той се издига със 75 м и осигурява различни завои и трасета, използвайки естествените очертания на земния релеф. Общо ще има към 10 разнообразни тестови трасета, в това число писта за високоскоростни оценки и разбори и други които симулират разнообразни пътни настилки от разнообразни елементи на света.

Важните въпроси, касаещи съвместното съществуване с локалната околна среда и населени места, са деликатно отчетени при проектирането на центъра Шимояма.
Големи старания са вложени в поддържането и ръководството на природната среда - на 70% от площта на мястото има непокътнати естествени растения и див скотски свят. Lexus работи също за поддръжка на възстановяването и консервацията на близките гори и оризови полета, известни сред локалните като satoyama (съседните екосистеми, тясно свързани с хората). Сухите и унищожени оризови полета са възстановени във водно- блатни местообитания и са създадени целогодишни водни канали за осигуряване на леговище за водната флора и фауна. В допълнение са конструирани тунели и мостове за опазване на естествената топография, по оптимално възможен начин, с цел да се обезпечи местообитание и миграционни пътища за растения и животни.

*Източник: www.lexus.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР