• Приходите се увеличават с 5.7% до 112,5 млн. евро•

...
• Приходите се увеличават с 5.7% до 112,5 млн. евро•
Коментари Харесай

А1 продължава тенденцията за ръст през третото тримесечие на 2018 година

• Приходите се усилват с 5.7% до 112,5 млн. евро
• EBITDA нараства с 6.6% до 40 млн. евро
 Роумингът на А1 е възобновен, телекомът предлага обезщетения на клиентите  А1 започва предлагането на цифров портфейл на своите клиенти
А1 продължава наклонността за растеж на главните си финансови индикатори и през третото тримесечие на 2018 година. Приходите на компанията са се повишили с 5.7% до 112,5 млн. евро, а оперативната облага (EBITDA) се усилва с 6,6% до 40 млн. евро, утвърждавайки възходящия тренд на финансовите резултати на компанията от последната над една година. Тези финансови данни изключват еднократния доход от правно съглашение на телекома през третата четвърт на 2017 година за действителна параленост на резултатите.

През май 2018 година А1 се ребрандира с огромна информационна акция, което спомогна за по-добра известност на пазара на компанията и внесе положителен подтик в продажбите на нейните услуги. Отделно през тази четвърт телекомът започва и редица новаторски артикули за българския пазар като приложението за стрийминг на музика A1 Xplore Music, цифровия портфейл A1 Wallet и А1 кредитна карта, които имат за цел да диверсифицират приходите на компанията. Собствените ТВ спортни канали на А1 MAX Sport също прибавиха редица значими шампионати в портфолиото си като УЕФА Шампионска лига и испанската La Liga и към този момент имат положително въздействие върху броя клиенти на закрепени услуги и междинния доход от закрепена линия.

Поради тези аргументи, както и заради увеличаващия се брой на бизнес клиентите в мобилния сегмент, приходите от мобилни услуги на А1 означават растеж от 0.5% до 70,4 млн. евро. Приходите от закрепени услуги също се усилват с 12.0% до 26,2 млн. евро за интервала поради сполучливото предложение на корпоративни ICT и cloud основани решения, и нарасналото търсене на спомагателни услуги от сегашни клиенти. Приходите от устройства бележат растеж с 24.0% до 14,4 млн. евро поради постоянен растеж на търсенето на все по-модерни смарт устройства.

Средният доход от клиент нараства с 2.6% до 5,8 евро, а общият брой клиенти на контракт за мобилни услуги се усилва с 0.8% до над 3,5 милиона. Това компенсира в огромна степен спада в броя на клиентите на предплатени услуги от 10.2% до 513 хиляди, подбуден от ограничаването на оптималния брой предплатени номера, които може да употребява всеки клиент. Така общият брой клиенти на мобилни услуги понижава с 0,8% до над 4 милиона.

Броят на клиентите на закрепени услуги отбелязва растеж от 2,3% през третата четвърт до над 1 милион, като позитивният тренд при ТВ и интернет услугите компенсира спада от намаляващата известност на закрепените телефонни услуги.

Увеличението на оперативната облага (EBITDA) на А1 по отношение на третата четвърт на предходната година е с 6,6% до 40 млн. евро, като главната причина е растежът във закрепени услуги и личното наличие, както и по-добър резултат при продажбата на устройства.



* - включва 5.8 млн. евро еднократен доход от правно съглашение през Q3 на 2017 година
** - действителна стойност от +5.7% след взимане поради на еднократния доход от правно съглашение през Q3 2017 година
*** - действителна стойност от +6.6% след взимане поради на еднократния доход от правно съглашение през Q3 2017 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР