• Позитивно развитие на приходите от основна дейност (нетният лихвен

...
• Позитивно развитие на приходите от основна дейност (нетният лихвен
Коментари Харесай

Райфайзен Банк Интернешънъл отчете 8% ръст на приходите от основна дейност

• Позитивно развиване на приходите от съществена активност (нетният лихвен приход и чистият доход от такси и комисиони се покачва с 8% на годишна база, след промяна от продажбата на главните банкови интервенции в Полша през 2018 г.)

• Кредитирането на клиенти пораства с 14% от началото на годината, основно в централата, Русия и Централна Европа

• Консолидирана облага от 874 млн. евро

• Нетните доходи от търговски интервенции се повлияха от справедливата стойност на хеджове и пасиви, които се обезвреждат след целия интервал на живот на портфейлите

• Нетният лихвен марж се усъвършенства с 5 базисни пункта по отношение на предходното тримесечие до 2.46%

• Разходите за риск остават доста ниски (коефициент на провизиране 0.13%)

• Показателят необслужвани експозиции (NPE ratio) се усъвършенства в допълнение до 2.3%

• Базовият личен капитал от първи ред (CET1 ratio) се усилва до 13.7%, в това число с резултатите от началото на годината

Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) реализира консолидирана облага от 874 млн. евро за деветмесечието на 2019 г.

Спадът на годишна база би трябвало да се преглежда в светлината на доста положителния резултат за същия интервал на предходната година, върху който въздействие оказа извънредно огромната реализация на хранителни запаси и приходите от продажба на необслужвани заеми. Очаквано, резултатът от предходната година не бе реализиран, само че РБИ продължи сполучливото си бизнес развиване.

„ Отчетохме доста добър растеж на приходите през първите девет месеца от годината “, споделя основният изпълнителен шеф на РБИ Йохан Щробл. „ Ръстът на кредитирането надмина упованията ни, макар икономическото закъснение “, добави Щробл.

След промяна от продажбата на главните банкови интервенции в Полша през 2018 година, чистият приход от лихви и чистите доходи от такси и комисиони набъбнаха доста, с което приходите от съществена активност се покачиха с 8% на годишна база.

Общите административни разноски набъбнаха със 17 млн. евро на годишна база до 2,245 млн. евро. Съотношението сред разноски и доходи се увеличи с 4.0 процентни пункта до 59.6%.

Умерено провизиране

„ Разходите за риск остават на доста умерено равнище “, споделя Щробл.

Заделените хранителни запаси са на стойност 80 млн. евро за регистрирания интервал. Показателят необслужвани експозиции (NPE ratio) понижа с 0.4 процентни пункта от началото на годината до 2.3%.

Коефициентът на покритие на необслужвани експозиции се усъвършенства с 2 процентни пункта до 60.2%.

Общият финансов индикатор (според цялостните условия на регламента) възлезе на 17.4%
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР