• Органичният ръст достига 7,5%, с реален вътрешен ръст (RIG)

...
• Органичният ръст достига 7,5%, с реален вътрешен ръст (RIG)
Коментари Харесай

Нестле отчита резултатите на Групата за 2021 година |

• Органичният растеж доближава 7,5%, с действителен вътрешен растеж (RIG) от 5,5% и растеж в цените 2,0%. Ръстът е подсилен от продължаващия позитивен тренд в продажбите на дребно, постоянното възобновяване на каналите за консумация отвън дома, нарасналите цени и повишаването на пазарния дял.

• Общите регистрирани продажби се усилват с 3,3% до 87,1 милиарда швейцарски франка (2020 година: 84,3 милиарда швейцарски франка). Международната търговия понижава продажбите с 1,3%. Продажбата на дялове имат негативно влияние от 2,9%.

• Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност (UTOP) е 17,4%, намалявайки с 30 базисни пункта. Маржът на оперативната облага от комерсиална активност (TOP) понижава с 290 базисни пункта до 14,0% на отчетна база, което значително отразява обезценките, свързани с бизнеса Wyeth.

• Печалбата на акция се усилва с 5,8% в непрекъсната валута и с 5,1% на отчетна база до 4,42 швейцарски франка. Печалбата на акция се усилва с 41,1% до 6,06 швейцарски франка на отчетна база, отразявайки основно облагата от продажбата на акциите в L’Oréal.

• Свободният паричен поток понижава с 14,9% до 8,7 милиарда швейцарски франка, което се дължи основно на краткотрайно по-високите финансови разноски и равнища на материалните ресурси.

• Съветът предлага дял от 2,80 швейцарски франка на акция, нарастване от 5 сантима, отбелязвайки 27 поредни години на растеж на дивидентите. Общо 13,9 милиарда швейцарски франка са върнати на акционерите през 2021 година посредством композиция от дивиденти и назад изкупуване на акции.

• Постоянен прогрес в ръководството на портфолиото. Ротацията на портфолиото от 2017 година понастоящем възлиза на към 20% от общите продажби за 2017 година

Прогноза за 2022 година: чакаме растеж на органичните продажби към 5% и марж на оперативната облага от съществена комерсиална активност сред 17,0% и 17,5%. Очаква се главната облага на акции в непрекъсната валута и финансовата успеваемост да се усилят.

• Средносрочна вероятност: резистентен междинен едноцифрен органически растеж на продажбите. Непрекъснати умерени усъвършенствания на маржа на оперативната облага от съществена комерсиална активност. Продължаващо рационално систематизиране на капитала и усъвършенствания на финансовата успеваемост.

Резултати на Групата



* Данните за 2020 година са преизчислени след разкриването на Nestlé Health Science и Nespresso като независими сегменти от 2021 година нататък (преди това комбинирани и показани в Други дейности).

Марк Шнайдер, Главен изпълнителен шеф на Нестле, разяснява:

„ През 2021 година останахме фокусирани върху осъществяването на нашата дълготрайна тактика и усилването на вложенията в растежа, като в това време се адаптирахме по отношение на провокациите на световната верига за доставки. Органичният ни растеж бе мощен, с широкообхватно нарастване на пазарния дял, в резултат на дисциплинирано осъществяване, бързи нововъведения и нараснала цифровизация. Ограничихме въздействието на изключителната инфлация в цените посредством усърдно ръководство на разноските и отговорно ценообразуване. Стабилният ни растеж на главната облага на акция демонстрира устойчивостта на нашия модел за основаване на стойност. Целият екип на Нестле показва неизменност и сръчност за образец в една предизвикателна среда.

Развитието на портфолиото ни продължи, като се фокусирахме върху категории с атрактивни благоприятни условия за растеж и диференцирани оферти. Последните образци включват придобиването на главните марки на The Bountiful Company и продажбата на главните марки вода в Северна Америка.

Нашата стратегия за резистентност напредна още повече, защото подобряваме благосъстоянието на нашите консуматори, и укрепването на селскостопанските общности в нашите вериги за доставки.
Продължихме да сътворяваме стойност за нашите акционери посредством дисциплинирано систематизиране на капитала, непрекъснато възходящи дивиденти и доста назад изкупуване на акции. Продължавайки напред, ние сме уверени в силата на нашия модел за основаване на стойност. “

Петър Стоилов, изпълнителен шеф на Нестле България , разяснява:

„ 2021 година беше сполучлива за Нестле България макар предизвикателната макроикономическа конюнктура, повлияна от пандемията. Постигнахме 7,3% органически растеж, действителен вътрешен растеж от 6,8% и позитивен растеж в цени от +0,5%. Това показване е по-добро от общото за зоната и сме горди с това. Двуцифрен органически растеж означиха бизнесите Храна за домашни любимци, Детско хранене и Nestlé Professional. Кулинарният бизнес и бизнесът с питиета способстваха за положителните резултати със постоянен органически растеж. Добро показване имаше и в каналите на реализация на Ключови клиенти, Дистрибутори и Търговци на едро. След провокациите на 2020 забележителен растеж се следи и в каналите за продажба отвън дома и положително показване в електронната търговия.

През 2021 Нестле България регистрира най-хубавия двуцифров марж на оперативната облага за последните пет години, фокусирайки се върху развиването на портфолиото и оптимизацията на разноските.

И през предходната година Нестле България показва резистентност в условия на променлива икономическа среда, като в това време направи обилни вложения за бъдещия разцвет на компанията, усилване на стратегическото ръководство и усъвършенстване структурата на компанията на всички равнища. Това дружно с непрекъснатото насърчаване на нашите чиновници, утвърди позицията ни като водеща компания в България в и на здравословния метод на живот. “

Нова конструкция на зоните

От 1 януари 2022 година компанията е проведена в пет зони: Зона Северна Америка, Зона Латинска Америка, Зона Европа, Зона Азия, Океания и Африка и Зона Голям Китай. Нестле ще регистрира продажбите и растежа на новата зонова конструкция за първи път на 21 април 2022 година

Новата конструкция ще ускори пазарния метод на компанията и ще усъвършенства способността на Нестле да печели в една бързо изменяща се среда. Това също по този начин акцентира дълбокия ангажимент на компанията да успее във всички елементи на света, в това число двата й водещи пазара Северна Америка и Голям Китай.

Зона Европа, Близкия Изток и Северна Африка (EMENA)

7,2% органически растеж: 6,0% действителен вътрешен растеж (RIG); 1,2% растеж в цените.
Западна Европа бележи междинен едноцифрен органически растеж със мощен действителен вътрешен растеж и леко позитивен растеж в цените.

Централна и Източна Европа бележат двуцифрен органически растеж със мощен действителен вътрешен растеж и позитивен растеж в цените.

Близкият изток, Северна Африка, Турция и Израел регистрират висок едноцифрен органически растеж, с уравновесен принос от действителния вътрешен растеж и растежа в цените.

Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност понижава с 10 базисни пункта до 18,5%.



Органичният растеж доближава 7,2%, със мощен действителен вътрешен растеж от 6,0%, подсилен от размера и микса. Ръстът в цените се покачва с 1,2%, при 2,5% през четвъртото тримесечие. Нетните изтегляния на вложения понижават продажбите с 2,2%, което значително е обвързвано с продажбата на бизнеса с салами Herta, отчасти обезщетено от придобиването на Mindful Chef и Lily’s Kitchen. Международната търговия оказва негативно влияние върху продажбите с 0,6%. Отчетените продажби в Зона Европа, Близкия Изток и Северна Африка се усилват с 4,5% до 21,1 милиарда швейцарски франка.
Зона Европа, Близкия Изток и Северна Африка регистрира висок едноцифрен органически растеж, достигайки най-високото равнище през последното десетилетие. Ръстът е подсилен от продължаващата еволюция на портфолиото към бързо разрастващи се категории и канали, както и от нововъведенията. Всички пазари бележат позитивен растеж, със мощно развиване на продажбите, водени от Обединеното кралство, Русия, Италия и Франция. Зоната продължава да регистрира широкообхватно повишаване на пазарния дял, изключително при храните за домашни любимци, кафето, амбиентните и охладените готварски артикули.

По категория артикули, храните за домашни любимци с марката Purina бележат двуцифрен растеж, воден от първокласните марки Gourmet, Felix и Purina Pro Plan, както и ветеринарните артикули.Всички канали бележат растеж, изключително в електронната търговия и профилираните магазини за домашни любимци. Продажбите в нови платформи за растеж Tails.com, Lily’s Kitchen и Terra Canis дружно се усилват с близо 40%. Продажбите при кафето нарастват с висок едноцифрен ритъм, подсилен от мощния подтик при продуктите за консумация вкъщи Nescafé и Starbucks. Nestlé Professional регистрира мощен двуцифрен растеж, подкрепят от още по-стабилното възобновяване при каналите отвън дома, изключително при кафето. Водите бележат висок едноцифрен растеж, воден от S.Pellegrino, както и Nestlé Pure Life в Близкия изток и Северна Африка. Продажбите при шоколадовите произведения нарастват със междинен едноцифрен ритъм, водени от KitKat. Готварските артикули регистрират невисок едноцифрен растеж, с висока база за съпоставяне за Maggi. Продажбите при Garden Gourmet и Mindful Chef не престават да порастват с двуцифрен ритъм. Garden Gourmet Vuna, неотдавна лансираната опция за риба звук на растителна основа, се радва на огромно търсене. Детското хранене бележи позитивен растеж, с непрестанно увеличение на пазарния дял, макар по-ниската раждаемост в подтекста на пандемията.

Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност на Зоната понижава с 10 базисни пункта. Инфлацията в цените и увеличените вложения в растежа надалеч компенсират оперативния ливъридж и продуктовия микс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР