​Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви структурата на кризисния

...
​Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви структурата на кризисния
Коментари Харесай

Кабинетът обяви кризисния щаб за войната в Украйна

​Вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова разгласи структурата на спешния щаб към Министерски съвет, който работи за ръководство на рецесията, обвързвана с войната в Украйна. 

" От първия ден на рецесията непрекъснато работим, с цел да се оправим с най-тежките задания. Потънали в хиляди персонални нещастия, в ужаса на една немислима война е време да ви споделим какво направи държавното управление. Имаме образуван спешен щаб с шест работни групи. Той се управлява от полк. Валери Рачев и координира работата на всички институции. Днес на Министерски съвет приехме решението за даване на краткотрайна протекция в сходство с Директивата на Европейския съюз, която се задейства за първи път ", сподели още вицепремиерът Константинова. 

По думите й временната протекция планува удобства и форми на помощ за всички хора, напуснали Украйна вследствие на военните дейности.

" От петък на граничните пунктове жителите, идващи от Украйна ще могат да получат документ и да обитават законно на територията на България. Този документ им дава както права, по този начин и отговорности. Ще получат достъп до пазара на труда, обучение, опазване на здравето и обществена поддръжка, а от друга имат задължението да съблюдават законите на Република България. Този развой се случва за първи път, както в България, по този начин и в целия Европейски съюз ", посочи още тя.

Константинова означи, че през днешния ден Министерски съвет е одобрил стратегия за потребление на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция у нас.

" Предвижда се лицата да имат право на помощ за настаняване и изхранване в размер на 40 лева без Данък добавена стойност. Над 45 000 лекарствени артикули от незабавна нужда бяха изпратени на Украйна. Над 3 млн. лева са събрани от дарения от неправителствения бранш. Тоново облекла и храна бяха изпратени и се раздават на пристигналите. Огромни благодарности на всички доброволци, които незабавно започнаха да подаряват, да пътуват, да оказват помощ ", добави Константинова.

Тя сподели още, че започва и Национален обединен портал, където ще е налична цялата значима информация, както за хората, които имат потребност от помощ, по този начин и за тези, които желаят да оказват помощ.

Този портал ще бъде ежеминутно обновяван и той е законният източник на информация за всичко обвързвано с рецесията с Украйна. Достъп до правна информация, места за настаняване, както и значими контакти и адреси, потребни препоръки, разгласи за работа.

Вицепремиерът означи, че в България има 30 000 украински бежанци.

" Нямаше да се справим без хилядите доброволци, които и в този час не престават да поддържат бедстващите хора. Заедно ще се оправим с всички провокации, тъй като обединени постоянно сме по-силни ", сподели още Калина Константинова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР