​Възможно ли е министърът на търговията на САЩ да е

...
​Възможно ли е министърът на търговията на САЩ да е
Коментари Харесай

Paradise Papers: Зетят на Путин и министър на Тръмп - в една бизнес лодка

​Възможно ли е министърът на търговията на Съединени американски щати да е имал бизнес връзки със зетя на съветския президент Владимир Путин? Колко офшорни компании на Бермудските острови има съветникът по икономическите въпроси на Доналд Тръмп и в каква финансова скица е забъркан канадският министър председател Джъстин Трюдо - всичко това излиза на яве с нова порция от разкрития в документите " Парадайс " (Paradise Papers).
Редица настоящи и някогашни международни водачи попадат в масива от файлове за офшорни компании, оповестен от Международния консорциум за журналистически следствия (ICIJ), чиято централа е във Вашингтон. След като стана ясно, че английската кралица Елизабет II е вложила 10 млн. паунда в офшорни сметки, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови , се появиха още по-любопитни данни за политици, бизнес водачи и държавници.

От разкритията на публицистите от Süddeutsche Zeitung, The Guardian, BBC и New York Times, излиза наяве, че Уилбър Рос , министър на търговията на Съединени американски щати, е имал бизнес контакти с Кирил Шаламанов -. Шаламанов е брачен партньор на Катерина Тихонова, по-малката щерка на стопанина на Кремъл.
Припомняме, че съгласно финансови анализатори Тихонова и Шамалов имат компании за към 2 милиарда $ , най-много от огромен дял в компания за газ и нефт, която Шамалов е придобил от различен другар на Путин, Генадий Тимченко.
От документите " Парадайс " в този момент излиза наяве, че Уилбър Рос държи дял в компанията " Навигатор ", която се занимава с мореплаване. Според разкритията, това е станало посредством редица вложения в офшорки. В същото се време се появават бизнес връзки сред " Навигатор " и съветската газова компания " Сибур ", в която попада името на Шаламанов като съучастник .
Рос съумя да резервира дяла си в " Навигатор ", а в следствието си публицистите настояват, че министърът на търговията на Съединени американски щати се възползва от облаги от съветски компании, част от които с наложени интернационалните наказания .
Разкритията на консорциума от публицисти хвърлят светлина върху офшорните сметки и на друга знакова фигора - Гари Кох , консултант по икономическите въпроси на Доналд Тръмп.
Според документите във времето сред 2002 година и 2006 година година той е бил или президент, или вицепрезидент на 22 офшорки на Бермудските острови . Те пък от своя страна са в тесни връзки с Goldman Sachs - една от най-старите капиталови банки в света.

Данните от оповестените документи демонстрират още и връзките сред финансови компании, които са благосъстоятелност на Кремъл, и вложенията в обществените мрежи Twitter и Фейсбук.
През 2011 година капиталовият фонд, ръководен от софтуерния магнат Юри Милнър, получил 191 млн. $ от една от съветските държавни компании VTB Bank (ВТБ е известна в България като миноритарен акционер в КТБ, а шеф в България на клона на съветската банка е някогашният финансов министър от времето на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев) и вложил безшумно тези пари в Twitter .
Междувременно документите демонстрират също, че финансовото дъщерно сдружение на следения от Кремъл енергиен колос " Газпром " е финансирало компания, която влага в друга компания, обвързвана с Милнър. Тя от своя страна държи почти 1 милиарда $ в акции във Фейсбук през 2012 година - времето, в което акциите на обществената мрежа се появиха на фондовата борса.
От партия " Зелените " реагираха на информациите от документите " Парадайс ", като обявиха, че ​те " ​разкриват въздействието на Кремъл върху ​Facebook и​ Twitter ​и по какъв начин олигарси крадат пари от обществената система ​ ".​ И още: " платените консуматори на Путин съзнателно завземат общественото пространство и се пробват да го контролират​,​ поставяйки дневния ред. Това би трябвало да стане транспарантно и да бъде разбрано от допустимо най-вече хора​ ", споделя Димитър Димитров, член на Изпълнителния съвет и представител на " Зелените " по цифрови въпроси​.

Разследването категорично прецизира, че богатите хора в политическия набор на всички места употребяват привилегиите на офшорната система и по този начин паралелът се насочва към канадския министър председател Джъстин Трюдо.
Досиетата разкриват, че Стивън Бронфман, съветникът на канадския министър председател Трюдо и непосредствен негов другар, се е съюзил с правилния член на Либералната партия Лео Колбер и неговия наследник, с цел да придвижат тихомълком милиони долари към Каймански концерн. Тези " офшорни маневри " целят едно - отбягване на налози по съответните сметки в Канада, Съединени американски щати и Израел .

ICIJ разгласява извадки от общо 13,4 млн документи от така наречен " Панамски досиета " . В тях попадат президентите на Колумбия и Либерия Хуан Сантос и Елън Джонсън-Сърлиф. Вътре са още трима някогашни министър председатели на Канада - Жан Кретиен, Пол Мартин и Брайън Мълруни. Следват ги някогашният костарикански президент Хосе Мария Фигерес, както и някогашните министър председатели на Япония и Пакистан Юкио Хатояма и Шаукат Азиз, плюс синовете на турския министър председател Еркам и Бюлент Йълдъръм. Кралицата на Йордания Нур също е в описите.
Освен това в " Панамските досиета " личат имената на някогашния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк, както и на попзвездите Мадона и Боно.
Самият журналистически консорциум обаче призна, че " съществуват законни способи за потребление на офшорни компании и тръстове ". " Не се опитваме да намекнем, че някои лица, компании или други структури, фигуриращи в базата данни на Международния консорциум за журналистически следствия, основан въз основа на " течове " за офшорите, обезателно са нарушили закона или са работили по различен погрешен метод “, се споделя в известие за медиите, съпровождащо обявата на новите разкрития.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР