​В нарушение принципите на демократична и правова държава, каквато е

...
​В нарушение принципите на демократична и правова държава, каквато е
Коментари Харесай

Петя Белелиева: ПОСОКА - правова държава или диктатура?!

​В нарушаване правилата на демократична и правова страна, каквато е Р България, държавен орган основава нов ексклузивен закон, целящ регламентиране на ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната, медийно огласен от БНР.

​Изработен е един наказателен закон, в несъгласие с Конституцията на Република България, европейското право и Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, веждащ изключителни ограничения за налагане на наказания на български жители и организации, при въвеждане презумпцията за виновност, без гарантиране правото на отбрана и в посока одобряване и централизация на власт на изключителни органи.

​Създаването на изключителна комисия от служители, която без съд и присъда, след „ разбор “ на данни ще прави описи на хора и бизнеси, ще замразява и лишава частна благосъстоятелност, финанси и частни активи, лишавайки ги от всичко, се назовава тирания.

​В правовата страна неприкосновеността на частната благосъстоятелност е обезпечена, както и главен парламентарен принцип е, презумпцията за невиновност. Осъществяването на наказателна принуда от извъредни конулативни препоръки, е изземване на функционалността правосъдните органи и на прокуратурата.

​„ Как ще работи законът? “ - въз основа на „ данни “ за злоупотреби или осъществяване на нерегламентирана активност, считайте доноси. Ще се основават описи – на лица и описи на свързани лица, за които има събрани данни, като включването в съответния лист ще е съображение за инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество ( „ по донос! “).

​„ Срещу кого ще се ползва? “– против всички български жители, без значение къде се намират – физически и юридически лица, група, образувание (неудобна политическа партия от опозицията например), регистрирани по реда на българското законодателство.

​„ Какви ограничения ще се ползват? “ – законът употребява нов термин „ заледяване “ на активи, действия и прекъсване на осъществяването на контракти, без съд и постановена присъда, без право на обжалване, без ценене на несеквестируемост, напомняйки ни дейностите по времето на комунистическия режим за физическа и икономическа разпра.

​„ Кой ще ползва закона? “ - междуведомствен съвет като тип съвещателен орган, като в чл.11 от същия закон е упоменато, че се планува съблюдаване на Конституцията на Република България, ценене и гаранитране правата на индивида и главните свободи, обективност, бепристрастност и политически неутралитет, само че текстовете са в несъгласие с предвижданите ограничения. Предоставянето на информация на новия орган е наложително, същото не може да бъде отказано от съображения за банкова, комерсиална, държавна или служебна загадка.

​„ Възможности за обжалване? “ – строго лимитирани единствено пред Върховен административен съд, а пред изключителната комисия, през 6 месеца.

​Факт е че, Министерството на правораздаването и партийни водачи от ръководещата коалиция се разграничиха от законопроекта, само че едвам откакто същият бе оповестен обществено.

​Проектът на Закона за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната е тест за всички, до каква степен може да чакаме ограничване на правата ни и тест за правната просветеност в нормотворчеството. /БГНЕС

-------------------------------------------

Адвокат Петя Белелиева. Анализът е написан особено за БГНЕС.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР