​В 47-то Народно събрание да има две нови постоянни комисии

...
​В 47-то Народно събрание да има две нови постоянни комисии
Коментари Харесай

В 47-то Народно събрание ще има две нови постоянни комисии

​В 47-то Народно заседание да има две нови непрекъснати комисии - по туризъм и по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, реши Народното събрание.

Депутатите разискват и одобряват текстове от Правилника за организацията и активността на Народното събрание. Така непрекъснатите комисии ще са 24, вместо досегашните 22.

Народно събрание гласоподава и промени в наименованията на някои от комисиите. От Комисията по енергетиката и климата да отпадна думата " климат ", а от Комисията за цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии - " цифровизация ".

Председателят и заместник-председателите на Народно събрание да могат да вземат участие в управлението на непрекъснати комисии, одобри Народното събрание. Досега те не можеха да заемат такива позиции.

При установяване състава на непрекъснатите комисии се резервира съотношението сред числеността на парламентарните групи, реши пленарната зала.

Ще има ли опозицията ръководители на комисии, сложиха въпроса от " Възраждане " и ГЕРБ-СДС. Мнозинството отхвърли сходните оферти на двете парламентарни групи управленията на парламентарните комисии да се разпределят съразмерно сред показаните в Народно събрание партии, въз основа на тяхната представителност.

Всеки депутат може да бъде определен най-вече в две непрекъснати комисии и в управлението единствено на една непрекъсната комисия, планува правилникът.

Комисията по предварителната защита и противодействието на корупцията в Народно събрание да може да изслушва основния прокурор, одобриха депутатите в правилника за работа на Народното събрание.

Парламентарната комисия по предварителната защита и противодействието на корупцията да има право да изслушва и да организира разисквания с основния прокурор и с основния контрольор към Инспектората на Висш съдебен съвет, реши Народното събрание с признатите текстове от плана на Правилник за организацията и активността на Народното събрание.

Комисията на Народно събрание за противопоставяне на корупцията ще прави разбор и оценка на активността на органите, осъществяващи държавната политика за битка с корупцията, след което ще изготвя систематизирани отчети.

На всяко тримесечие комисията ще може да изисква отчет от КПКОНПИ и да задължава ръководителя и членовете ѝ да се явят на чуване.

Дебат провокираха текстовете, свързани с отпадането на условието за публично разискване на законопроектите преди първото им четене в парламентарните комисии, планувани с измененията в правилниците на 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС предложи текстът да остане във типа, който е сега, защото отпадането им би противоречало на авансово декларираните планове на ръководещото болшинство за гласност и бистрота.

Ива Митева от " ИТН " отговори, че не се прави оттегляне от декларираните планове за гласност. Митева посочи, че с настоящия текст се вършат по две разисквания на законопроект. Затова тя предлага публичното разискване да бъде извършено дружно с първото гласоподаване на законопроекта от отрасловата комисия. Предвидено е обвързване ръководителят на съответната комисия да уведоми авансово всички заинтригувани организации, които да бъдат поканени и да участват на първото съвещание на комисията.

" Процедурата е изчистена, и ще е по-работещият механизъм от това, с което работихме до момента ", уточни Митева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР