​Oбщинските съветници одобриха единодушно предложението Община Русе да кандидатства пред

...
​Oбщинските съветници одобриха единодушно предложението Община Русе да кандидатства пред
Коментари Харесай

Община Русе ще иска финансова подкрепа за реставрация на Семизовата къща

​Oбщинските съветници утвърдиха единомислещо предлагането Община Русе да кандидатства пред Министерството на културата за даване на финансова поддръжка за осъществяване на консервационно-реставрационни действия на постройката на ул. „ Иван Вазов “ №15. Тя е позната на русенци още и като Семизовата или Симеоновата къща. „ За “ гласоподаваха 32-ма от съветниците, петима се въздържаха, а един беше срещу.

​Кандидатстването за приемане на средствата стана допустимо, откакто Министерството на културата разгласи планова сесия за даване на целева финансова поддръжка в региона на консервацията и реставрацията на недвижими културни полезности от национално значение.

​Процедурата на МК изисква притежателят на недвижимата културна полезност да показа декларация или различен документ, удостоверяващ единодушието на притежателя за реализирането на консервационно-реставрационните действия. В сегашния случай това се явява решението на Общинския съвет.

​Кандидатстването за финансиране е стимулирано от положението на постройката все още, което специалисти дефинират като сериозно. Вследствие от овлажняване на земната основа и отчасти проваляне на льосовия масив се следи отчасти слягане в основите. Напукани са част от носещите стени и от таваните, като деформациите са довели и до течове, които в допълнение са увредили елементи от постройката.

​Община Русе е изготвила план от 4 стъпки за консервация и реституция на Семизовата къща, който включва комплекс от ограничения по екстериора и интериора на постройката и прилежащото й дворно пространство. Те целят както възстановяване на положението им, по този начин и попречване на бъдещо увреждане и загуба на истински детайли и материали.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР