​​Сигурността е базисна необходимост. Днес образованието и сигурността си подават

...
​​Сигурността е базисна необходимост. Днес образованието и сигурността си подават
Коментари Харесай

​За да не изостава в сигурността, МВР с нова мярка - ще търси помощ от учените

​ " ​ Сигурността е базисна нужда. Днес образованието и сигурността си подават ръка​ ".​ Това съобщи Илия Кузманов, заместник-председател на управителния съвет на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) по време на днешната национална научно-приложна конференция " Министерство на вътрешните работи 2030: Основни провокации пред политиките за сигурност ", съобщи кореспондент на .
Според Кузманов, ​МВР има сериозна нужда от научна експертиза в областта на сигурността , а думите му бяха подкрепени от ректора на Университета за национално и международно стопанство (УНСС) Стати Статев. " Изоставаме доста мощно в политиките за сигурност . Концентрираме се в листата, а не виждаме гората. Ние би трябвало да даде​м​ своя принос и да създадем една мрежа, в която академичната просвета да бъде част от решаването на проблемите на сигурността ", разяснява Стати Статев по време на откриването на форума, проведен от Фондация " Общество и сигурност ", СФСМВР и УНСС.

​Ректорът на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) Стоян Денчев показа удовлетворението си от обстоятелството, че към този момент е почнал развой по консолидация на академичната просвета и структурите на Министерство на вътрешните работи в региона на сигурността.
" Стратегията за националната сигурност, която е в развой на актуализация, има няколко точки, които визират евентуалното присъединяване на науката и неправителствените организации. Този текст е опция, предоставяне на права, той предизвиква самодейността. Трябва да се разгърне една задълбочена научно-изследователска работа по политиките за сигурност ", съобщи Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет.
По думите му мястото на академичната общественост е все по-важно, тъй като всички ние би трябвало да се оправим със обстановките на неустановеност. Според Кръстев едно от провокациите в политиките за сигурност в развиването на системите в тази сфера.


Министерство на вътрешните работи непрестанно се реформира и всякога несполучливо , сподели в своя отчет проф. Николай Радулов от Нов български университет (НБУ). Според някогашния основен секретар на вътрешното министерство, в Министерство на вътрешните работи се ползва трик, при който се основават нови служители. При измененията “Бъчварова” се бетонира администрацията. Следващите трима министри са жертви на този метод. Промяната на закона се презентира като промяна или като смяна, разяснява още Радулов. " Важно е специфичните служби и Министерство на вътрешните работи да не пазят нечии политически ползи, а да пазят жителите. Те би трябвало да дават артикул. Продуктът на Министерство на вътрешните работи е спокойствието и сигурността на жителите ", безапелационен бе проф. Радулов.
Според проф. Тилчо Иванов от УНСС, е нужна радикална смяна на модела на ръководство на Министерство на вътрешните работи . " Появява се казусът за разпределението на обществените запаси. В Министерство на вътрешните работи 92% от разноските са за личен състав, а в Министерството на защитата - 82% . Това значи единствено едно - неприятно ръководство и разпределение на ресурсите ", счита професорът.
" След приемането на четвъртия следващ закон за Министерство на вътрешните работи през 2014 година значително се трансформираха правните режими в Министерство на вътрешните работи. Проблемите пристигнаха от това, че се резервира понятието “Държавна служба” в закона за Министерство на вътрешните работи ", сподели от своя страна проф. Николай Арабаджийски от Нов български университет. Той уточни, че има проблеми и и при метода, по който чиновници на Министерство на вътрешните работи биват назначавани с неуместно обучение за съответните постове.
" Ние виждаме, че сме свели системата за национала сигурност до ръководители на ведомства и някои изпълнителни организации ", разяснява и проф. Петър Христов от Варненския свободен университет. Професорът поде и тематиката с наводненията в страната, като направи ретроспекция, с цел да разясни, че те са съизмерими с терористичната заплаха и са директна част от националната сигурност.

В дебата по провокациите пред политиките за сигурност се включи и Валентин Попов, ръководител на управителния съвет на СФСМВР. " Реформи в това ведомство (МВР - бел. ред.) на процедура няма. Има единствено някои промени . Това се споделя от доста хора, може би единствено създателите на тези многочислени промени не споделят това мнение ".
Според Попов, някои промени в Министерство на вътрешните работи по този начин или другояче обаче са се случили - деполитизацията на системата, измененията в преструктурирането на гранични и вътрешни войски, девоинизирането на министерството, отпадането на наборната военна работа . " Беше ликвидирана специалността избавител, която беше доста уважавана у нас ".
По думите на синдикалиста, необятно заявените промени в Министерство на вътрешните работи са свързани в действителност с иконимията на средства. " Защо никой не изясни, че сигурността коства пари? Съкращаваме личен състав или незаети щатове, с цел да не засегнем заетите щатове. Резултатите от промяната са в действителност един бездънен нормативен безпорядък . Ако няма тактика за промени в министерството, той ще продължи ", безапелационен беше Валентин Попов.
По думите му крайната демотивация на чиновниците се дължи парадоскално на неналичието на сигурност . " Те не се усещат сигурни за своето бъдеще. Професията служител на реда и пожарникар вследствие на сриващата се мотивация става все по-непривлекателна ", разясни още Попов.
/Румен Скрински
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР