Βουλγαρικά τσίρκο - българският цирк! Така, ама без никаква злоба,

...
Βουλγαρικά τσίρκο - българският цирк! Така, ама без никаква злоба,
Коментари Харесай

Made in BG: Българи варят компоти на плажа в Гърция!

Βουλγαρικά τσίρκο - българският цирк! Така, но без никаква завист, гледат гърците сеира и подмятат на нашенци, които окупираха това лято плажовете в Северна Гърция. Византийците, известни с тънки номера, се хилят „ под мустак " на български туристи, решили да минат по-тънко на море в чужбина. Но сега натиснатите от рецесията гърци не се сърдят на всевъзможните номера на комшиите им от север. „ Всеки пристигнал е значим, все ще похарчи някое евро, колкото и да се е подготвил да мине допустимо най-евтино ", акцентира дебело Никос пред „ Всеки ден " - млад грък, който с родителите си стопанисва дребен гиздав къмпинг, един от многото сред Аспровалта и Кавала. Коментарът му е на въпрос правилно ли е, че доста българи, изключително в събота и неделя, идват от България, натоварени с хладилни чанти с всичко за ястие и пиянство в тях. Настаняват се на шезлонгите под чадърите, за използването на които и една вода е задоволително да си купиш. И по този начин с хранителни запаси от у дома изкарват през целия ден на плажа.

„ Има го това, само че какво да се прави, балканци сме и вие, и ние. Гърците също от България пазарим и влачим какво ли не, че е по-евтино. Даже узо и маслини пазарят у вас ", споделя благосклонно Никос. След което стартира през смях да разкрива персоналните си наблюдения върху къмпингуващи българи. Най-голямата изненада за малко над 25-годишното гърче била, когато заварил нашенци да варят компоти съвсем на плажа пред палатката. В огромен специфичен електрически котел били подредени буркани с праскови.

А за стерилизирането посредством шупване естествено се употребила еленергия и вода от къмпинга, които влизат в цената на къмпингуването. Нашенци си носели и буркани, и капачки, и захар - единствено прасковите купували на ниска цена на място. Никос описа, че много българи към този момент целогодишно си оставят караваните в гръцки къмпинги. Дори си посадили цветя пред тях. А семейство пенсионери от Сандански, пращани от дъщерята с внуците всяко лято на караваната, боцнали и домати, поставили колчета и отглеждали сполучливо зеленчука.

Все по-масова ставала практиката къмпингуващите в Гърция да си потеглят за България с изцяло изпран и изгладен багаж. На всеки къмпинг с изключение на чисти лъскави бани и тоалетни, кухни, хладилници, има и перални, които се задействат с евтини жетони. Има даже и места за гладене с дъски и ютии. Целият изхарчен ток плюс водата отново си е без пари - влиза в цената. А умните нашенци, преди да си тръгнат, перат и гладят всичко като за последно. Да не харчат ток вкъщи.

„ Платили са си, това са екстри на къмпинга, които могат да употребяват без ограничаване ", регистрира младият предприемач Никос. И се сеща да добави, че много къмпинги оферират и безвъзмездна автомивка. „ Не знам какъв брой постоянно си миете колите в България, само че вашите тук ги лъскат всекидневно ", смее се момчето. Цените за къмпингуване в Гърция, в действителност с всевъзможни улеснения, са 6 -10 евро дневно за палатката или караваната, 6 - 8 евро на възрастен човек на вечер, 3 - 4 евро за дете, 2 - 3 евро на автомобил.

Никос разяснява, че въпреки всичко това не са малко пари за българите и отново се смее: „ Защо хората да не си избият еврото посредством тока и водата? " Той обаче акцентира, че знае какъв брой коства по българските къмпинги: „ Горе-долу като у нас, само че с разликата, че българските къмпинги са зле уредени ". „ Кофти са! ", проговаря Никос на български и изяснява, че е понаучил много думи от клиентелата от север. „ А майка ми се научи да вари компоти в буркани. И даже си поръча от България от тия специфичните казани на ток ", към този момент се тресе от смях гърчето. Баща му пък си поръчвал нашенци да му носят троянска сливова ракия. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР