Звукът от пукането на кокълчетата на пръстите е сигнал за

...
Звукът от пукането на кокълчетата на пръстите е сигнал за
Коментари Харесай

Има ли дългосрочни странични ефекти от изпукване на пръстите?

Звукът от пукането на кокълчетата на пръстите е сигнал за облекчение за някои, за други противен тон. Независимо дали обичате да пукате кокалчетата на пръстите си или се свивате при мисълта за този тон евентуално сте чували, че пукането на кокалчетата ги уголемява или предизвиква артрит на пръстите. Но в действителност ли е по този начин?

Общоприетото мнение е неправилно когато става дума за пукане на кокълчетата. Докато ги изпуквате не увреждате ставите си.

Ортопедичният хирург доктор Ким Л. Стърнс, клиника Кливланд коментира този въпрос. Какво в действителност се случва когато пукате кокълчетата на пръстите си и дали това моментно задоволство идва с дълготрайни последици?

Какво се случва когато изпуквате кокълчетата на пръстите си?

Според доктор Стърнс пукането на кокалчетата на пръстите освобождава газ  под формата на азотни мехурчета от пространството към ставите. Звукът се задейства когато мехурчетата се компресират.

Изследователите не са сигурни дали звукът издаван от пукането на кокълчетата на пръстите е от формиране или освобождение на газови мехурчета. Но по този начин или другояче това е единствено газ.

Има ли дълготрайни странични резултати от изпукване на пръстите?

Правилното пукане на кокълчетата на пръстите няма усили размера им или да аргументи артрит. Но това не значи, че няма никакви опасности свързани с тази процедура.

Както постоянно се случва техниката има значение. Не дърпайте и не натискайте с прекалено много мощ и внимавайте за посоката. Бързо ще разберете дали сте създали неточност, тъй като ще боли, а изпукването на кокълчетата на пръстите не би трябвало да боли.

Ако инцидентно забележите отичане или пръстите наподобяват изкривени отидете на доктор. Може да сте наранили лигамент или даже да сте изкълчили пръста си.

Проучване от 1999 година открива по-слаб захват и повече отичане на ръцете при тези, които си изпукват пръститие, само че тези открития не се резервират трайно като изказване.

Проучване от 2017 година открива тъкмо противоположното, че няма разлика в силата на захващане сред тези, които си изпукват пръстите и тези, които не ги пукат. Същото изследване открива разлика в дебелината на хрущяла на метакарпалния хрущял което може да значи остеоартрит, само че не се стига до извод, който да допусна, че го е предизвикало пукането на кокалчетата.

Въпреки, че съществуващите проучвания върху пукането на кокълчетата са нищожни наличните доказателства споделят, че има малко дълготрайни странични резултати, в случай че има такива за които да се тревожим.

Колко е прекалено много?

Проучване от 2011 година изследва изпукване на кокълчетата във времето, с цел да види дали количеството пукане на кокълчетата на пръстите което човек прави с течение на времето може да повлияе на риска от остеоартрит. Изглежда, че количеството и продължителността на пукането на кокълчетата не способстват за увеличение или понижаване на риска от отичане на ставите или остеоартрит.

В последна сметка добре ли е езпукването на пръстите?

Изпукането на кокалчетата на пръстите не е за положително или за неприятно. Това е просто деяние, което хората вършат. За някои това се усеща като единственият метод за облекчение на сковаността. За други това е просто табиет. 

Каквато и да е повода бъдете сигурни пукането на кокалчетата на пръстите не предизвиква проблеми с ръцете.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР