Звучи прекалено добре, за да е истина, но компании от

...
Звучи прекалено добре, за да е истина, но компании от
Коментари Харесай

Върви ли човечеството към четиридневна работна седмица?

Звучи прекомерно добре, с цел да е истина, само че компании от целия свят, които са съкратили работната си седмица, са открили, че това води до по-висока продуктивност, по-мотивиран личен състав и по-малко изтощеност.
" Това е доста по-здравословно и вършим по-добра работа, в случай че не работим като луди доста часове ", споделя Ян Шулц-Хофен, създател на основаната в Берлин компания за софтуерно ръководство на планове „ Планио “, която започва четиридневна работна седмица за 10-членния си екип по-рано тази година.
В Нова Зеландия застрахователната компания „ Перпетуал Гардиан “ регистрира спад в напрежението и скок в ангажираността на личния състав, откакто тества 32-часова седмица по-рано тази година, съобщи БГНЕС.
Дори в Япония държавното управление предизвиква фирмите да разрешат отмора всеки понеделник заран, макар че други схеми в страната на работохолиците за улеснение на работния развой имат дребен резултат.
Конгресът на английските синдикати (TUC) упорства цялата страна да премине на четиридневна седмица до края на века - полемика, подкрепена от опозиционната лейбъристка партия.
" Това би понижило напрежението на жонглиращите сред работа и фамилен живот и би могло да усъвършенства равенството сред половете. Компаниите, които към този момент са го тествали, споделят, че е подобрило продуктивността и благосъстоянието на личния състав ", съобщи икономистът на TUC Кейт Бел.
Свръхпретовареност
Луси Грийн, специалист по новите трендове в консултантската компания „ J. Walter Thompson “ съобщи, че се следи възходяща реакция против претоварването с работа, подкрепена от вълна от рецензии, откакто шефът на „ Тесла “ Илон Мъск съобщи, че " никой не е трансформирал света с 40 часа седмично. "
" Хората стартират да се отдръпват от наклонността за 24-часов цифров живот, който се следи до момента и осъзнаваме, че проблемите с психологичното здраве са непрестанно свързани с работата ", сподели Грийн.
Неотдавнашно изследване измежду 3 000 чиновници в осем страни, в това число Съединени американски щати, Англия и Германия, откри, че съвсем половината от тях считат, че могат елементарно да свършат със дилемите си в границите на пет часа дневно, в случай че нямат огромни спирания, само че доста от тях работят над 40 часа седмично - като Съединените щати водят в листата с 49% работещи изключително, написа Ройтерс.
Шулц-Хофен, 36-годишен софтуерен инженер, тества четиридневната седмица за себе си, откакто осъзнава, че има потребност от закъснение на темпото след десетилетие на усилена работа в „ Планио “.
" Не съм приключил по-малко работа за четири дни, в сравнение с за пет, тъй като за пет дни си мислиш, че имаш повече време, разтакаваш се повече, разрешаваш си повече спирания за отмора, пиеш малко повече кафе или разговаряш повече с сътрудниците си, обобщава Шулц-Хофен. " За четири дни осъзнах, че би трябвало да бъда бърз, че би трябвало да съм концентриран, в случай че желая да имам своя свободен петък ".
Шулц-Хофен и неговият екип отхвърлят концепцията за гъвкаво работно време и плаващи часове, тъй като това е комплицирано за реализация чисто административно и са срещу петдневна седмица с по-малко часове, защото това е причина за противоположното връщане на претоварването. Клиентите на компанията, които се обаждат в петък, чуват записано известие, обясняващо за какво никой не е в офиса.
" Имаме непредвидена реакция от страна на клиентите ни. Повечето от тях не се оплакват. Те просто завиждат ", споделя Шулц-Хофен.
Рекламната организация " Грей Ню Йорк “ започва стратегия през април, позволяваща на личния състав да работи четири дни седмчно за 85% от цялостната им работна заплата.
Собственикът на организацията чака концепцията да се прихване от повече компании и страни, само че евентуално не и в личната му страна: " Мисля, че Америка ще бъде последната страна, която ще ни отстъпи понеделнишките сутрини, тъй като сме прекомерно привикнали с този метод на работа ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР